izdvojena slika veb dizajn trendovi 2018

Iz godine u godinu, iznova ih gledamo; na desetine, pa i stotine članaka na internetu o trendovina u veb dizajnu. Svako ima nešto da kaže o toj temi, ali čini se kao da svi pišu jedan te isti tekst iznova i iznova.

Zašto?

Zato što se, realno, ništa novo ne dešava. Ne postoje istinski „trendovi“ koje dizajneri prate ili stvaraju.

Propuštamo li nešto? Da li je problem u tome što dizajneri nemaju vremena da smisle nešto novo, nešto što će zauvek promeniti veb? Ili mi tražimo odgovore na pogrešnom mestu?

Reklo bi se da je ovo drugo. Naime, pisci sadržaja za veb žele da budu u trendu i zato guglaju o najnovijim trendovima u dizajnu, a zatim o njima i pišu. Ali, istina je da pisci ne diktiraju trendove u dizajnu. Ono što oni napišu neće potezom čarobnog štapića biti prihvaćeno kao trend. Ono što dizajneri rade, hoće. Njihova kreativnost i inventivnost, zapravo, ono su čemu svi treba da se radujemo.

Novi stilovi, flat dizajn, razigrani fontovi, animacije, ilustracije i upotreba jarkih boja – sve to nije passé, već redovna pojava u svetu veb dizajna. Nešto što korisnici interneta i očekuju.

Šta je tu onda neobično? U ovom članku, pokušaćemo da predstavimo naš pregled onoga što primećujemo na vebu i što i dalje želimo da viđamo u 2018. godini.


PREPORUKE ZA VEB DIZAJN U 2018.

1. Kvalitetno pripovedanje

Svaki vebsajt ima svoju priču. Bez dobrog vizuelnog pripovedača (eng. storyteller) vaše stranice će izgledeati prazno. Kao takve, neće privući korisnike i vi nećete ostvariti vaše ciljeve, kako god da ste ih zamislili. Zato je od ključnog značaja da vaš dizajner korisničkog iskustva (eng. user experience, UX) ume dobro da priča priče. U suprotnom, dizajn vašeg sajta izgledaće generički i ličiće na mnoge druge na internetu.

Jedan od prvih koraka u dobrom veb pripovedanju jeste da se napravi dobra struktura sajta, koja će obuhvatati jednostavne elemente, na osnovu kojih će korisnici moći da razumeju (u roku od pet sekundi) koje su glavne funkcije sajta i šta treba da urade sledeće. Najvažnije od svega: učinite sve super jednostavnim, odnosno KISS (eng. keep it super simple).

 


2. Asimetričan izgled

Za jezike u kojima se piše s leva na desno, regularan izgled (eng. layout) vebsajta podrazumeva čitanje teksta od vrha strane na dole, što znači da bi sadržaj trebalo da se proteže do dna stranice. Tako posmatran, vebsajt ima oblik uspravnog pravougaonika. I sve na njemu je poravnato i simetrično.

Da biste to izbegli, možete da se igrate sa asimetričnim izgledom veb stranica, kao i sa tekstualnim sadržajem ili odeljcima sajta do kojih se neće dolaziti krećući se od vrha ka dnu, već, recimo, s leva na desno, u krug ili u nekom drugačijem pravcu. Ne plašite se eksperimentisanja, posebno ako je i klijent voljan da proba nešto novo.


3. Flat dizajn 2.0

Takozvani ravan (eng. flat) dizajn koristi se za izradu sajtova već pet godina (neki bi rekli i čitav vek), ali i pored toga ne zastareva. Zapravo, evoluirao je u flat dizajn 2.0 ili polu-ravni dizajn, što ga i dalje čini relevantnim. Ono što verzija 2.0 donosi novo jesu senke. Neko će možda pomisliti da je to u suštini materijalni dizajn (eng. material design), ali nije. Fascinantno je kako jedan tako jednostavan dodatak kao što je senka može dodati dubinu vašem savršeno osmišljenom flat dizajnu.

flat dizajn sencenje semi-flat design
Senčenjem unapredite običan izgled vaših flat grafika i uskočite u voz zvani polu-ravni dizajn

Primećujemo da dizajneri eksperimentišu sa gradijentima i 2D grafikama, a novi flat stil upotpunjen je mogućnošću senčenja i učiniće njihove radove još mekšim. Mnogi poznati brendovi, kao što su Instagram ili Dropbox, primenili su takav stil u svom brendiranju i verujemo da ćemo još toga viđati na vebu u 2018. godini.


4. Koliko minimalistički možemo da budemo?

Zvuči kao filozofsko pitanje, ali to nas neć sprečiti da pokušamo na njega da odgovorimo. Suština minimalizma je u tome da se malim brojem elemenata kaže mnogo toga. Umetnički minimalizam ponekad nema drugu svhrhu nego da predstavlja umetnost radi umetnosti. U veb dizajnu, međutim, minimalistički pristup služi da bi se pažnja korisnika privukla i foksuirala na željene elemente.

Minimalizam u modernoj arhitekturi, recimo, može da posluži kao inspiracija modernim veb dizajnerima. Geometrijske apstrakcije, pravi uglovi i jednostavnost u izboru boja mogu da okarakterišu vaš projekat kao minimalistički. I zapamtite, nikada ne možete da budete previše minimalistički. U tome je i snaga takvog pristupa.


5. Ilustracije na fotografijama

Ilustracije su istinski trend u veb dizajnu već dve godine, ali ono što je u 2018. sve prisutnije jeste upotreba unikatnih ilustracija na fotografijama. Obične fotografije, posteri i drugi elementi na jednoj stranici mogu da se osveže dodatkom ručno crtanih ilustracija, što će ih učiniti upečatljivim i privlačnim za korisnike. Naglašavajući određene grafičke komponente kroz web dizajn, fotografije mogu postati privlačnije, posebno ako je tematika vebsajta u vezi sa modom, kozmetikom ili hranom.


6. Interaktivni pokazivači

Osnovna svrha dizajna interaktivnih elemenata (eng. interaction design, IxD) jeste da angažuje korisnike. Pojam je prenet iz fizičkog sveta, tačnije iz oblasti interaktivnih proizvoda, i vrlo brzo je prihvaćen u digitalnom svetu kada su dizajneri počeli da smišljaju načine na koje bi mogli da iskoriste niz kognitivnih i fizičkih znakova kako bi vodili posetioce ka određenom cilju na vebsajtu. A cilj je da se olakša pristup i stimuliše interakcija.

U digitalnom svetu, trebalo bi da vodite korisnike kroz takozvani levak (eng. funnel), odnosno da kanališete njihove aktivnosti dok borave na sajtu tako da na kraju pronađu upravo ono što biste i voleli da pronađu, bilo da je reč o kontaktnom formularu, prijavi za imejl bilten, dugmetu za kupovinu ili bilo kom drugom pozivu na akciju (eng. call to action, CTA). Što više vremena posetioci provedu kod vas na sajtu, manja će biti stopa odlaska (eng. bounce rate) – a to će značiti da ste uspeli u svojoj nameri da ih zainteresujete za ono što nudite.

Sa druge strane, statički vebsajtovi su izrasli u novu rasu, ali sa brojnim izazovima, poput pitanja o upotrebnoj vrednosti i fokusiranosti na ostvarenje ciljeva, samo čekajuči trenutak kada će biti potisnuti. Ako je pažnja vaših korisnika krhka, a nemate mnogo prostora za animacije ili neobične tranzicije, možete jednostavno kreirati interaktivni pokazivač ili kursor, koji će svaki put kada je prevučen preko određenog elementa na sajtu (eng. hover) izazvati zanimljiv efekat i tako odvesti korisnike do sledećeg koraka ili željenog formulara za popunjavanje.


7. Zanosni prelazi sa strane na stranu

U vremenu kada vebsajtovi sve više liče jedni na druge, potrebno je da se izdvojite od drugih i ponudite korisnicima nešto novo. Imajući u vidu da je skrolovanje odavno standard i da je interakcija sa ekranima mobilnih uređaja jednim potezom ruke (eng. swipe) preneta i u veb aplikacije, pojavila se potreba za kreiranjem novih, šarmantnih i fascinantnih prelaza sa jedne veb stranice na drugu.

Animirane tranzicije, na primer, mogle bi da unesu dodatnu svežinu na jednu klasičnu stranu, čineći prelaz na svaku sledeću stranicu kreativnim doživljajem za korisnike. Dakle, ako želite da poboljšate korisničko iskustvo, probajte i sami nešto slično na svom sajtu.


8. Mobilni na prvom mestu i progresivne aplikacije

Progresivne aplikacije i pristup koji stavlja upotrebu mobilnih uređaja na prvo mesto, posebno projekat takozvanog ubrzanih mobilnih stranica (eng. accelerated mobile pages, AMP), doneli su nam nešto zaista zanimljivo. U trenutku kada sve više i više ljudi pristupa internetu sa mobilnih uređaja, neophodno je da svaki vebsajt poseduje prilagodljiv (eng. responsive) dizajn, kao i fokusiranost na razvoj stranica za korisnike koji primarno pristupaju sa mobilnih telefona. To znači da bi sajt ili veb aplikacija trebalo da budu kreirani prvenstveno za upotrebu na prenosivim uređajima, imajući u vidu iskustvo korisnika mobilnih telefona, uz dodatak funkcija koje će korisnika voditi ka daljoj interakciji sa samom aplikacijom.

Zbog toga se očekujemo da će progresivne veb aplikacije biti sve više prisutne u 2018. godini.


9. Plutajući meni

Navigacija je centralna tačka na vašem sajtu. Ako pogrešite u navigacionoj strukturi, mnoge druge stvari mogu krenuti naopako zbog toga.

Poslednjih godina, recimo, često smo viđali takozvani hamburger meni na velikom broju sajtova, ali problem sa njim jeste to što takav meni i nije baš intuitivan. Korisnici u početku mahom nisu znali kako se koristi, a onda je odjednom preseljen iz mobilnih apliakcija na veb, gde je postao još veća enigma. Zaključujemo, dakle, da njegova upotreba već u startu nije bila tako dobra ideja.

Postoji statički, „zalepljeni” meni koji jeste koristan, ali na nekim sajtovima može delovati suviše obično. Nadamo se zato da ćemo viđati više vebsajtova sa plutajućim menijem, koji ostaje na svojoj poziciji dok se skroluje kroz sajt, tako da je uvek lako dostupan. Ako niste do sada imali priliku, probajte upotrebu takvog menija i recite nam kako vam se čini.


10. Dopadljiva estetika i brzina učitavanja

Kako tehnologija napreduje, tako iz dana u dan viđamo ekrane velike kao u snu, dok rezolucije na mobilnim uređajima postaju sve oštrije i jasnije. U takvim uslovima, neophodno je da kreirate zadivljujuće grafičke elemente impresivne estetike. Ručno pravljeni crteži unapređeni efektom digitalizacije, 3D objekti ili kakve druge multidimenzionalne grafike koje će privući pažnju posetilaca i učiniti da zastanu pred njima – sve bi to trebalo da se nađe na vašem sajtu u narednom periodu.

Sa druge strane, međutim, problem sa višeslojnim i estetski zadovoljavajućim grafičkim elementima jeste činjenica da mogu da budu prilično teški za učitavanje. Imajući u vidu da je Gugl najavio da će brzina učitavanja stranica biti jedan od glavnih faktora koji utiču na pozicioniranje u pretrazi, posebno na mobilnim uređajima, mora se voditi računa o optimizaciji slika i 3D animacija. Jedini način jeste da se uz pomoć alata za optimizaciju takvi elementi kompresuju, tako da se smanje, ali da pritom ne izgube na kvalitetu.


11. Monohromatski sajtovi

Tokom 2016. i 2017. primetili smo trend pravljenja sajtova sa podeljenim ekranom, od kojih je većina bila dihromatska. U 2018, međutim, viđamo sve više monohromatskih vebsajtova. Kada je sve u jednoj boji, to može delovati kao dosadno ili neprivlačno, ali upravo je u tome izazov kod ovakve vrste vizuelizacije.

web dizajn monohromatski sajt crvena boja senke
Vebsajt kompanije H&M koristi jednu boju i senčenje kako bi naglasio predmete na slikama

Rešenje je, naravno, u korišćenju senke kao sredstva uz pomoć kojeg će se kreirati centralne tačke na sajtu i naglasiti tačno ono što želite da bude istaknuto. Tipografija u tom slučaju takođe može da bude od pomoći, budući da jasno izraženu poruku lako može da postavi u prvi plan, tako da boja dođe do izražaja kao podloga za tekst.


12. UX pisac?

Ovo je verovatno jedna od najkontroverznijih tema u oblastima veb dizajna i pisanja sadržaja za veb. Da li bi dizajneri, koji nemaju nužno i iskustvo u pisanju, trebalo da pišu sadržaj za sajtove koje kreiraju, tako da se sve savršeno uklopi u izgled? Ili pisci sadržaja treba da pišu, iako oni najčešće nemaju iskustva u dizajniranju ili nemaju „oko“ za vizuelna rešenja? Odgovor bi se mogao naći negde između.

Specijalizovanost za određenu oblast svakako je poželjna, ali polje veb dizajna dozvoljava izvesnu dozu fleksibilnosti. To znači da, ukoliko ste usavršili svoje dizajnerske sposobnosti i vešto baratate kreiranjem jedinstvenih vebsajtova, možete uz to završiti neki od kurseva za pisanje i na taj način se sami pobrinuti za sadržaj na sajtovima koje pravite. Isto tako, ako se već bavite pisanjem (kao kopirajter, pisac sadržaja za veb, prevodilac), a zanima vas i oblast izrade sajtove, možete samostalno da unapredite svoja znanja i veštine iz oblasti dizajna, pa i sami da počnete da pravite sajtove.

Ko zna – možda ćete sledeće godine ovde čitati članak o veb dizajn trendovima napisan od strane naših dizajnera. Sačekajmo i videćemo!


Ako vas je zainteresovao ovaj članak, pogledajte još tekstova o veb dizajnu:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.