Wordpress 4.7: šta donosi nova verzija Vordpresa

Vordpress (eng. Wordpress) predstavlja jednu od trenutno najpopularnijih platformi za objavljivanje i uređivanje sadržaja (eng. CMS). Danas je objavljena stabilna verzija 4.7, stoga se bavimo poboljšanjima koje ona donosi u odnosu na prethodne verzije.

Krajem oktobra u rad je puštena prva beta verzija Vordpresa 4.7, tokom novembra pušteno ih je još nekoliko, a danas, 6. decembra, objavljena je stabilna verzija Vordpresa 4.7. Za one koji još nisu odlučili da je instaliraju i zbog čega je bolja od prethodnih nadogradnji, donosimo objašnjenje nekoliko bitnih izmena i stavki koje će sigurno uticati na kvalitet sajtova koji se rade u Vordpresu.


Nova podrazumevana tema: 2017 (eng. Twenty seventeen)

Poslednja novost iz Vordpresa za 2016. godinu je objavljivanje nove verzije same platforme, a s njom dolazi i nova podrazumevana tema za sledeću godinu: 2017 (eng. Twenty seventeen).

Wordpress 4.7 1
WordPress 4.7: nova podrazumevana tema – 2017

Očekivano, razlikuje se od prethodnih podrazumevanih tema. Iako se može koristiti i za blog, prvenstveno je namenjena poslovnim korisnicima, kojima nudi i početno uputstvo kako da podese sajt u Vordpresu. Taj sadržaj je zasad predviđen samo za nove sajtove, ali vremenom će postati dostupan i postojećim korisnicima.

Tema 2017 donosi ogromne izdvojene slike, čitkije fontove i dizajn prvenstveno prilagođen mobilnim uređajima.


Podrška za zaglavlje snimaka (eng. Video headers support)

Mnoge plaćene Vordpresove teme već dozvoljavaju korisnicima da dodaju zaglavlja snimaka (eng. video headers), ali tema 2017 prva je podrazumevana koja nudi podršku za to.

Wordpress 4.7 2
WordPress 4.7: Podešavanja zaglavlja

Ona omogućava postavljanje sopstvenih snimaka u formatu mp4, ali i jednostavno kopiranje URL-a s Jutjuba ili Vimea. Ukoliko tema koju koristite ne podržava zaglavlje snimaka, čak i to možete lako prevazići bez kodiranja – postavljanjem pregleda snimka preko celog ekrana kao pozadine u Vordpresu (eng. fullscreen background).


Lakše podešavanje tema

Vordpres 4.7 donosi poboljšano uređivanje tema i podešavanje veb sajta.

Wordpress 4.7 3
WordPress 4.7: Olakšano podešavanje tema

Uređivač (eng. customizer) nudi prefinjeniji pregled instaliranih tema, lakšu pretragu tema, i poboljšana podešavanja direktno iz uređivača tema (eng. theme customizer).


Prilagodljiv CSS u Pregledu uživo (eng. Custom CSS in Live preview)

Vordpres misli i na one koji vole da se igraju s kodovima – sada je moguće u temu dodati prilagođen CSS direktno kroz izmenjivač tema (eng. theme customiser), ali ograničen na temu koju pregledate. Oni koji često menjaju teme ili im smeta to ograničavanje CSS-a po temama to mogu rešiti tako što će naučiti kako da u Vordpresu primene prilagođen CSS.


Administratorska kontrola jezika korisnika (eng. Admin language control for users)

Dosadašnja praksa je bila da i administrator i korisnici vide interfejs na istom jeziku, ali Vordpres 4.7 donosi izmene i u tom segmentu. Korisnici kroz kontrolni panel mogu promeniti jezik i pregledati sajt na jeziku koji žele – ali pod uslovom da su ti jezici prethodno instalirani.


Pregled PDF-a (eng. Thumbnail previews for PDF Files)

Vordpres je prikazivao samo ikonicu fajla kad postavite PDF na sajt, a pregledi se mogu omogućiti instaliranjem dodataka za PDF. Vordpres 4.7 prikazuje pregled prve strane dokumenta u PDF-u, a prikazuje i pregled prikačene strane PDF-a.


Urednička poboljšanja (eng. Editor enhancements)

Svaka verzija Vordpresa donosi poboljšanja za uređivanje sadržaja, gde vlasnici sajtova provode najviše vremena. Te promene nisu uvek velike, ali jesu bitne.

Wordpress 4.7 4
WordPress 4.7: Urednička poboljšanja

Sada se meni za pasuse i odabir naslova prikazuju na gornjoj traci. Dugme za podvlačenje je uklonjeno, a dugmad za precrtavanje teksta (eng. strikethrough) i horizontalnu liniju pomereni u drugi red trake za dodatno uređivanje teksta. Prečice na tastaturi su izmeštene u padajući meni.


Nevidljive izmene (eng. Under the hood improvements)

Ovo su izmene koje neće očigledno uticati na krajnje korisnike, ali su bitne za programere.

Promenljive masovne radnje (eng. Custom bulk actions)

Programeri mogu da dodaju personalizovane masovne radnje u administratorska polja poput članaka, komentara, korisnika, itd.

Šabloni za vrste članaka (eng. Post type templates)

Slično šablonima personalizovanih strana, šabloni za vrste članaka omogućavaju programerima mogućnost odabira šablona za različite vrste članaka.

Promena lokacije (eng. Locale switching)

Ako se sadržaj veb sajta prikazuje na lokaciji koja se razlikuje od administratorske, Vordpres će prikazati traku s alatkama (eng. toolbar) na jeziku strane sadržaja.

Završne tačke REST API (eng. Rest API Content Endpoints)

U Vordpresu 4.7 našle su se i završne tačke REST API.


Promene su jedina konstanta u životu. Nekad se čine nepotrebnima, nekad su neophodne, i jedino što možemo jeste da im se prilagodimo.

Šta mislite o ovim izmenama? Da li će vam pomoći ili vam ne znače puno? Podelite s nama komentare i mišljenje!

 

Izvor: WPbeginner


I ranije smo pisali o Vordpresu: