Jednostavnost, integracija sa društvenim mrežama i brojne (besplatne) teme, samo su neki od razloga zbog kojih se većina malih preduzeća i start-up projekata odlučuje upravo za WordPress platformu.

WordPress je platforma za upravljanje sadržajem, odnosno CMS (eng. Content Management System). Opšte je poznato da je on najkorišćenija CMS platforma na internetu – koristi ga više od 10 miliona velikih vebsajtova (u novembru, ta cifra je dostigla čak 25%, prema sajtu w3techs). Njegova najveća prednost je to što je besplatan i otvorenog tipa (eng. open source), što znači da njime može upravljati maltene bilo ko ko se dovoljno razume u PHP i MySQL.

Međutim, postoje određene stvari koje morate znati pre nego što se upustite u poduhvat izrade WordPress vebsajta, i to su:

  1. Kvalitetne teme

  2. Dobra konfiguracija

  3. Izbor valjanih dodataka (plugins)

  4. Mobilni interfejs

  5. Hosting

  6. Bezbednost

  7. SEO

 

  1. Kvalitetne teme

Internet je prepun besplatnih tema za WordPress. Međutim, uvek treba obratiti posebnu pažnju kako neki pogrešan korak ne bi odveo u propast.

Ono što svaka dobra tema treba da ima jesu odličan dizajn koji će se uklapati u vaš startap projekat, zatim fleksibilnost – odnosno podložnost promenama i zadovoljavanje potreba vašeg posla, kao i jednostavnost upotrebe koja podrazumeva lako upravljanje nakon što završite saradnju sa vašim timom developera.

Na samom sajtu WordPress.org možete pogledati njihovu galeriju besplatnih tema, ali se možete snaći i preko brojnih sajtova na internetu koji takođe nude dobre WordPress teme (poput nas).

 

  1. Dobra konfiguracija

Nakon što instalaciju WordPress sajta privedete kraju, ukoliko želite da vas služi u narednom periodu, treba da ga dobro konfigurišete. U zavisnosti od svrhe vebsajta, treba da prvo napravite plan kako ćete ga koristiti.

Tako, npr. treba da razmislite kako ćete moderisati komentare, kako ćete podesiti permalinkove, i sl. – što su sve stvari koje treba da odradite u podešavanjima (WordPress Settings). WordPress vam nudi objašnjenja za svako podešavanje, sa kojim se možete upoznati na njihovom zvaničnom vebsajtu.

 

  1. Izbor valjanih dodataka (plugins)

U zavisnosti od potreba posla, biće vam potrebni određeni dodaci (eng. plugin), odnosno dodatne komponente koje pospešuju uslugu koju pružate i koji doprinose boljem funkcionisanju i komunikaciji sa korisnicima.

Tako npr. možete omogućiti bolju komunikaciju s korisnicima direktno na vašem sajtu (ili blogu) preko plagina Disqus, koji služi za ostavljanje i uređivanje komentara na WordPress sajtovima.

Zatim, ukoliko želite da napravite mejling listu koja će korisnike vraćati na vaš sajt (i koja može služiti kao odlično sredstvo za promociju novih proizvoda i usluga), vaš prvi izbor treba da bude plagin MailChimp, kome je poverenje ukazalo skoro 2,5 miliona korisnika širom sveta.

Naravno, izbor plugina zavisiće prvenstveno od potreba vašeg preduzeća, kao i samog razvoja vebsajta i usluga, ali se ne treba zanositi i instalirati previše dodataka jer to samo može da proizvede suprotan efekat i uspori vebsajt, umanjujući posete a samim tim i ugrožavajući vaše poslovanje.

 

  1. Mobilni interfejs

Mobilne tehnologije su u prethodnih nekoliko godina dostigle uzvišeni nivo i polako prete da preuzmu dominaciju nad pristupanjem veb sadržaju.

Naime, otkako su se pojavili tzv. „pametni uređaji“ (eng. smart devices), poseta raznoraznim sajtovima i aplikacijama morala je da se prilagodi njihovim performansama i veličini ekrana. Takav dizajn zove se responzivni (eng. responsive design), što znači da se korisniku ne prikazuje ista količina sadržaja na različtim uređajima (desktop računar, tablet računar, mobilni telefon), nego se i sadržaj i slike (prevashodno njihova veličina) prilagođavaju samom aparatu.

Dakle, ono na šta treba da obratite pažnju u potrazi za dobrom WordPress temom jeste to da je njen dizajn responzivan.

 

  1. Hosting

Hosting je jedna od najvažnijih stavki koje treba da se imaju u vidu pri optimizaciji WordPress vebsajta za vaš startap projekat.

U potrazi za dobrim hostingom, treba imati u vidu da on podržava upravljanje WordPress sajtom u bilo koje doba dana i noći, odnosno da on radi neprestano, kao i da obezbeđuje redovno ažuriranje i bekap podataka.

 

  1. Bezbednost

Iako WordPress već ima tim saradnika koji dan i noć rade na bezbednosti WP sajtova i odbrani od stalnih napada, nije na odmet imati i sopstveni odbrambeni zid.

Popularne CMS platforme poput WordPress i Joomla imaju uobičajenu zaštitu, koja se aktivira pri samoj instalaciji – ukoliko se ona dobro obavi – ali, ako se ne ažuriraju redovno i ako se ne pazi na kôd koji dolazi od trećih lica, može se desiti da svi napori odu u vodu i da sajt postane meta raznoraznih napada.

O zaštiti WP sajta pisali smo u našem prethodnom članku „Kako zaštititi WordPress sajt?“, koji možete pročitati i primeniti na svom projektu.

 

  1. SEO

SEO je optimizacija vidljivosti na pretraživačima. Sâm naziv potiče od engleskih reči Search Engine Optimization i može imati dva vidâ: onaj koji se radi na samom vebsajtu (onsite) i izvan njega (offsite). Korišćenje SEO plagina, poput WordPress SEO by Yoast, može vam pomoći u optimizaciji sajta.

Međutim, ono što je takođe bitno jeste da vaša tema ima razvijenu dugmad za društvene mreže, odnosno da preko naloga na društvenim mrežama možete dovoditi saobraćaj i posetioce (a samim tim i potencijalne mušterije). Naši iskusni SEO konsultanti svakodnevno rade na SEO optimizaciji, tako da nam se možete obratiti za konsultacije i besplatnu SEO procenu.

 

Povezane teme:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.