Rakija je jedno od omiljenih alkoholnih pića, istinski nacionalni proizvod mnogih slovenskih zemalja i nacija. Ukoliko planirate da je proizvodite i prodajete u Evropskoj uniji i ostatku sveta, biće vam potrebna etiketa. Saznajte zašto je ona toliko popularno piće i pogledajte neke od najboljih dizajnerskih rešenja rakijskih flaša i etiketa.


 

O rakiji

Rakija je žestoko alkoholno piće koje nastaje alkoholnim vrenjem voća i veoma je popularna na Balkanu. Iako razni slovenski narodi tvrde kako su je oni prvi spravili, još uvek se ne zna sa sigurnošću čiji je to zapravo proizvod. Iako većina jezika koristi upravo naziv rakija, postoje i neka odstupanja, pa je tako u Srbiji i Makedoniji zovemo ракија, u Bugarskoj ракия, u Albaniji raki(a), u Turskoj raki, u Rumuniji rachiu/răchie, palincă, ţuică, u Mađarskoj pálinka, u Češkoj i Slovačkoj pálenka, dok je Slovenci zovu žganje.

I pored tolikog broja različitih naziva, bitno je naglasiti da svi označavaju isti proizvod, a to je alhokolno piće nastalo fermentacijom voća, koje sadrži od 15% do 55% v/v etanola (prema Zakonu o rakiji i drugim alkoholnim pićima Republike Srbije).

Isti zakon takođe zahteva originalno punjenje, posedovanje proizvođačke specifikacije i obavezuje sve proizvođače da budu registrovani u Registru proizvođača rakije i drugih alhoholnih pića.

Najpoznatija rakije pravi se od šljive i zove se šljivovica. Može se praviti i od grožđa (loza), breskve (breskvovača), kajsije (kajsijevača), jabuke (jabukovača), smokve (smokvovača), višnje (višnjevača), oraha (orahovača), sa medom (medovača), itd.

 

Značaj dizajna etiketa za rakiju

Zakon o rakiji nije jedini razlog zbog koga je postojanje etiketa važno. Ne samo da dizajn pakovanja i etiketa privlače pogled kupaca, nego istovremeno potpomažu uspostavljanje brenda koji se vezuje za kvalitet samog proizvoda. Jedinstven dizajn koji mamî poglede skoro je isto značajan kao i imati dobar proizvod.

Na slikama ispod ovog teksta predstavljamo vam najkreativnije dizajnirane rakijske flaše i njihove etikete koje trenutno postoje na tržištu. Primeri vam mogu poslužiti kao inspiracija za dizajn vaše jedinstvene etikete, koju možete direktno naručiti u našem kreativnom grafičkom studiju, u kojem će naši iskusni stručnjaci preoblikovati vašu viziju u najbolje rešenje.


 rakia label (6)

rakia label (2)

rakia label (3)

rakia label (5)

rakia label (7)

rakia label (8)

rakia label (9)

rakia label (10)

rakia label (12)

rakia label (13)

rakia label (14)

rakia label (15)

rakia label (16)

rakia label (17)

rakia label (18)


Povezani članci:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.