Iako je responzivni veb dizajn (eng. responsive web design – RWD) prisutan već nekoliko godina, čini se kao da tek sad počinje da hvata zamah – toliko da klijenti čak traže da im se sajtovi prvo prave za mobilne uređaje.

Ono što je najbolje kod ove vrste veb dizajna jeste to što u svakom trenutku dolazi do promena, uvek se pojavljuju nove skripte za kodiranje, neprekidno se unapređuje i prilagođava – upravo i novim spravama, rezolucijama i komponentama, i što je najvažnije – klijentima.

Međutim, sve dobre strane mogu se vrlo lako pretvoriti i u mane, koje mogu usporiti samo funkcionisanje i umanjiti pozitivno korisničko iskustvo (eng. user experience). Kako ne bi došlo do pogoršavanja problema, najbolje bi bilo sprečiti njihov nastanak u startu. Stoga smo sastavili spisak od osam problema koji vas mogu snaći tokom dizajniranja responzivnih sajtova, i naravno načine da ih izbegnete.

 

  1. Kako objasniti klijentu šta je responzivni web dizajn?

Prvi i najvažniji (potencijalni) problem pri izradi novog vebsajta jeste klijentu predstaviti razloge zašto treba koristiti responsive dizajn. U predresponzivnoj eri, klijentima je bilo lako objasniti kako funkcioniše izrada vebsajtova upravo zato što je bila linearna i laka za razumevanje. Od A do Š, sve je bilo vidljivo i prozirno.

Međutim, pojavom responzivnog dizajna, sam proces se malo zakomplikovao, te se više ne radi korak po korak; tačnije, responzivni dizajn zahteva da se stvari organizuju i proveravaju na malo drugačiji način, te se samim tim proces. Pošto saradnja sa klijentima zahteva posebnu komunikaciju i prilagođavanje njihovim potrebama, tako se i ovaj problem mora prilagoditi u startu.

Rešenje: Najbolji način kako da klijentu objasnite šta zapravo responzivni dizajn podrazumeva jeste da mu pokažete šta radi, odnosno kakav efekat izaziva. Umesto da koristite stručne izraze koje oni neće razumeti (ma koliko to vama zvučalo logično i poznato), najbolje je da klijentu pokažete kako će izgledati na različitim uređajima – pa makar i ako ih nemate sve, možete koristiti alate poput Responsive.is, Responsinator, Deviceponsive, itd. koji će klijentu predstaviti krajnji proizvod onoga što zaista radite.

 

  1. Navigacija

Dolaskom responzivnog dizajna, navigacija se takođe promenila. Pre su sajtovi uglavnom imali horizontalnu navigaciju (na vrhu stranice), a ponekad i sa leve strane. Ono što novi uređaji traže jeste potpuno menjanje navigacije i čitavog koncepta da ona mora biti na tom mestu.

Rešenje: Pre nego što preuzmete odgovarajuću skriptu ili demo, najbolje bi bilo da procenite sam sajt i njegove svrhu – odnosno, odredite šta bi prosečnom posetiocu pomoglo da se lako snađe na sajtu, a u isto vreme da navigacija ne pojede čitav ekran.

 

  1. Slike i tabele

Slično kao sa navigacijom, sadržaj slika i tabela na sajtu sa responzivnim dizajnom mora se menjati u odnosu na veličinu uređaja. Ne samo da dizajneri moraju uzeti u obzir uređaje koji trenutno postoje na tržištu, nego i narednu generaciju uređaja sa displejom velike gustine piksela. Ono na šta posebno mora da se obrati pažnja kod slika i grafičkih rešenja jeste to da se zadrže kvalitet i detalji čak i na ekranima najmanjih rezolucija, odnosno da budu fleksibilni bez menjanja doživljaja. Rešenje zasad leži u korišćenju tehnika i resursa koji automatski prave takve slike, poput Adaptive-Images, Resolution Independence with SVG, ili Symbolset icon fonts.

Što se tiče tabela sa velikim brojem kolona i redova, one su takođe problematične jer se ti podaci nikako ne smeju sakriti ili izbaciti (kao npr. u turističkim aranžmanima ili prikazu analitičkih podataka), tako da bi najbolje rešenje i za ovaj problem moglo biti korišćenje responzivnih tabela, poput Zurb, ili Dbushell.

 

  1. Konverzija starih sajtova sa fiksiranom širinom

Kada dobijete projekat koji podrazumeva redizajniranje starog sajta i prilagođavanje starog dizajna na responzivni, može se desiti da se pojavi dosta problema tokom rada. Kao što je već spomenuto, izrada responzivnog dizajna nije linearni proces, i samim tim se dodatno komplikuje.
Rešenje: Postoje dva rešenja. Prvo podrazumeva redizajniranje postojećeg, a drugo kretanje od nule. (eng. greenfield rebuild). Drugo rešenje će svakako zahtevati manje vremena, pogotovo zato što se struktura mora promeniti i prilagoditi, nego kada bi se radilo unazad (redizajniranje).

 

  1. Vreme testiranja i troškovi

Testiranje i troškovi dovode do pitanjâ kako testirati, na kojim uređajima, i koliko će test koštati. Mnogim dizajnerima (pogotovo honorarnim, eng. freelance designer) najteže je napraviti test za uređaje koje ne poseduju. Tako npr. početnik u ovom poslu može istestirati responzivni dizajn na nekoliko uređaja, poput tableta ili Windows i Android telefona, dok iPad ili iPhone uređaji nisu dostupni.

Rešenje: Komunikacija. Imajte u vidu da su kolege prijatelji koji poseduju neka znanja koja vi nemate, te tako na raznim skupovima možete steći prijatelje koji imaju više iskustva u nekom poslu od vas, a radi su da vam pomognu. Pa makar to podrazumevalo i molbu da vam pozajme uređaj na testiranje. Uostalom, tome služe prijatelji, zar ne?

 

Gorenavedeni problemi samo su vrh ledenog brega, i toga moramo biti svesni. Ukoliko želite da  sa nama podelite vaše iskustvo, ili ako želite da se sprijateljimo – slobodno nam pišite i na našim društvenim mrežama FacebookTwitter, LinkedIn i Google+.

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.