Besplatne WordPress teme za veb sajt.

Kao najkorišćenija CMS platforma na internetu, WordPress s razlogom uživa poverenje svojih korisnika. Jedna od njegovih najboljih osobina je to što je lak za korišćenje - što znači da u njemu možete slobodno praviti izmene čak i ako se ne bavite programiranjem (naravno, u zavisnosti od potreba vašeg biznisa).

Početnički projekti se obično odlučuju za besplatne WordPress teme iz očiglednog razloga – nedovoljna početna sredstva i želja da se bude prisutan na web-u obično će sa sobom povući i jednostavnu platformu za upravljanje sadržajem.

 

20 besplatnih WordPress tema koje izdvajamo za vas

Jednostavnost korišćenja, privlačan izgled, okrenutnost ka mobilnim tehnologijama i prilagodljivom dizajnu danas su prve stavke koje tema mora zadovoljiti, te su to bili najvažnijii kriterijumi na osnovu kojih smo pravili ovaj spisak tema za besplatno preuzimanje. Štaviše, neke od njih čak nude i veoma dobre funkcionalnosti, koje se ne mogu pronaći ni kod nekih plaćenih tema – te besplatno ne mora nužno značiti slabije performanse, ukoliko znate šta treba da gledate.

 

1. Astra

Astra - besplatne WordPress teme za veb sajt.

Astra se ubraja među najbolje WordPress teme, ističući se svojom izuzetnom popularnošću i svestranošću, poznata po vrhunskoj brzini i bogatim opcijama prilagođavanja. Ova tema se ističe snažnim okvirom koji uključuje već izgrađene web sajtove, omogućavajući korisnicima da bez muke prilagode svoje sajtove, čak i bez poznavanja kodiranja. Astra je savršeno usklađena sa različitim alatima za izradu stranica, a nudi i impresivne karakteristike poput postavki rasporeda, raznovrsnih opcija zaglavlja, te jednostavne personalizacije boja i tipografije.

Posebno treba naglasiti izvanredne performanse Astra teme, koja se diči brzinom učitavanja od svega pola sekunde, izbegavajući pritom zavisnost od jQuery. Ova tema se besprekorno integriše sa poznatim alatima kao što su WooCommerce, Beaver Builder, Elementor i drugi, što je čini dobrim izborom za širok spektar korisnika. Takođe, Astra se ističe svojom pristupačnošću, SEO optimizacijom i pružanjem obimne podrške kroz kuke, filtere, mogućnosti prevođenja i sveobuhvatnu bazu znanja za korisnike.

 

2. OceanWP

OceanWP - besplatne WordPress teme.

OceanWP je lagana i prilagodljiva tema, kompatibilna sa poznatim dodacima za izradu stranica, uključujući Elementor, Beaver Builder i Divi. Dolazi s ugrađenim SEO funkcijama koje olakšavaju optimizaciju vašeg sajta, a proširiva osnova koda programerima olakšava prilagođavanje.

Iako je ova tema besplatna, dostupan je i širok izbor plaćenih premium dodataka. OceanWP takođe predstavlja sjajan izbor ako želite stvoriti višenamenski sajt, omogućavajući vam jednostavno kreiranje bloga, portfolija, online prodavnice i drugih elemenata.

 

3. Hestia

Hestia - besplatne WordPress teme za veb sajt.

Kada su u pitanju besplatne teme za WordPress, Hestia se ističe nudeći premium funkcionalnosti bez ikakvih troškova. Dizajn ove teme omogućava brze postavke i pozitivno korisničko iskustvo. Posebno je pogodna za startapove i male biznise zbog lepog prostora za promocije i izjave zaposlenih – izražavanje ličnosti brenda.

WooCommerce integracija je posebno značajna za ovu temu. Alat za povlačenje i ispuštanje sadržaja prilagođen je različitim nivoima iskustva programera, obezbeđujući efikasan proces. Alati za prevođenje, podešavanje pozadine i opcija instalacije sa jednim klikom poboljšavaju svestranost teme. Hestia kombinuje estetski dizajn sa praktičnim funkcijama, što je čini dobrim izborom za različite potrebe sajtova.

 

4. Neve

Neve - besplatne WordPress teme

Neve je još jedna sveobuhvatna tema koja nudi višestruke mogućnosti za vaš blog, prodavnicu, agenciju ili bilo koji drugi tip sajta. Sa svojim minimalističkim dizajnom koji je lako prilagodljiv, Neve pruža svestranost i mogućnost proširenja prema vašim potrebama.

Upotreba dodataka za izgradnju WordPress stranica olakšava prilagođavanje, a tema se dobro prikazuje na svim uređajima uz brzo učitavanje od svega nekoliko sekundi. Sa optimizacijom za pretraživače (SEO), pomaže vam u postizanju boljeg rangiranja na Google pretrazi.

 

5. GeneratePress

GeneratePress - besplatne WordPress teme.

GeneratePress je još jedna tema značajna za besplatne WordPress teme zbog svoje brzine i jednostavnosti. Takođe kompatibilna sa dodacima za izgradnju WP stranica, ovo je tema sasvim solidne funkcionalnosti kada su u pitanju navigacija i vidžeti. Pokriva sve neophodno za postizanje dobrih performansi, kako za pretraživače, tako i za posetioce vašeg sajta. 

 

6. Sydney

Sydney - besplate wordpress teme.

Responzivni dizajn, lako pravljenje izmena i menjanje slika, podešavanja bloga, Guglovi fontovi, mogućnost prevođenja sa engleskog jezika, fantastičan raspored na naslovnoj strani i mogućnost dodavanja slajdera umesto statične naslovne fotografije, parallax efekat, povezanost sa društvenim mrežama i još mnogo toga – dostupno vam je za besplatno preuzimanje i korišćenje putem ove teme.

 

7. ColorMag

ColorMag - besplatne WordPress teme.

Koristeći programerski žargon, ova tema je čista i moderna, a pogodna je za blogove nalik na online časopise i druge vrste sajtova koji se bave objavljivanjem vesti ili članaka. Premda besplatna, tema ColorMag dostupna je i u plaćenoj premium verziji.

 

8. Botiga

Botiga - besplatne WordpRess teme.

Botiga je besplatna tema za WordPress pomoću koje ćete lako privući pažnju. E-commerce tema sofisticiranog dizajna urađena je tako da olakšava efikasno predstavljanje proizvoda u vašoj prodavnici, a sa nizom opcija za stilizovanje pogodna je za bilo koju industriju ili veličinu poslovanja. Snažna je i prilagodljiva tema definitivno vredna toga da bacite oko na nju.

 

9. Ashe

Ashe - besplatna WordPress tema

Ashe je tema pogodna za različite vrste blogova, od mode do putovanja. Njen minimalistički i elegantni dizajn efikasno ističe sadržaj. Sa funkcijama kao što su prilagođenost mobilnim uređajima, prilagođenost za WooCommerce i kompatibilnost sa popularnim dodacima, pruža brzinu i jednostavnost prilagođavanja. Možete menjati elemente poput logoa, zaglavlja, futera i drugih. 

 

10. Zakra

Zakra - besplatne WordPress teme.

Zakra je brza i lagana tema sa raznovrsnim mogućnostima za prilagođavanje sajta i bloga, olakšanim sa desetak šalona početne stranice koji uz nju dolaze. Kao i ostale spomenute besplatne WordPress teme, višenamenska je i kompatibilna sa većinom WP dodataka, SEO optimizovana i spremna za prevođenje.

 

11. OnePress

OnePress - besplatne WordPress teme.

OnePress zaslužuje da spada u najbolje WordPress teme zbog svoje pogodnosti za raznovrsne biznise. Bilo da vam je prirotitet WooCommerce prodavnica koja je jednostavna za snalaženje, responzivnost ili visoka rezolucija vizuala, ova tema će verovatno ispuniti vaša očekivanja. Definitivno je jedna od najboljih trenutno dostupnih besplatnih tema – jednostavna i profesionalna. 

 

12. Phlox

Phlox - besplatne WordPress teme

Ova moderna tema odlična je opcija za blogere, putopisce i fotografe. Nudi raznovrsne funkcije i značajnu fleksibilnost i kontrolu, omogućavajući kreiranje odličnog portfolija. Veliki klizač, dugmad za poziv na akciju, integracija društvenih mreža, poboljšana galerija slika i custom vidžeti čine je primamljivom opcijom za kreiranje web sajta.

 

13.  Customizr

Customizr - besplatne WordPress teme

Popularna i poznata po dobrim recenzijama, Customizr je idealna tema za blogove, manje biznise i internet prodavnice. SEO optimizovana i spremna za WooCommerce, namenjena je konverzijama i prilagođena svim uređajima. Da bi se povećala brzina učitavanja sajta, dolazi sa podrazumevanom funkcijom lenjog učitavanja.

 

14.  Blocksy

Blocksy - besplatne WordPress teme

Blocksy je svestrana i dinamična besplatna tema za WordPress sa impresivnom statistikom – preko 60,000 preuzimanja i ocenom 5/5. Ima i plaćenu verziju sa naprednim opcijama, idealnu za sve vrste web sajtova. Lagana je, kompatibilna sa raznim plugin-ovima za izradu stranica, a bogat set dizajnerskih opcija, u kombinaciji sa funkcijama optimizacije i prilagođavanja, obećava pozitivno korisničko iskustvo i mogućnosti za dobro rangiranje na pretraživačima. Brza je i jednostavna za upotrebu.

 

15. Foodica

Fodica - besplatna WP tema za hranu i recepte.

Foodica Lite je tema idealna za blogove o hrani, sajtove sa receptima ili kulinarske magazine. Besplatna verzija nudi raznovrsne funkcije i skladan dizajn prilagodljiv vašim potrebama, uključujući klizač za istaknute postove, prilagođeni vidžet  i privlačan raspored fotografija hrane. Za one koji žele funkcionalnost online prodavnice, tema podržava WooCommerce. Plaćena verzija, naravno, nudi dodatne mogućnosti.

 

16. Mesmerize

Mesmerize - jedna od najboljih višenamenskih besplatnih WordPress tema.

Još jedna višenamenska besplatna WordPress tema, Mesmerize takođe ima ocenu 5/5 i impresivnih 40,000 preuzimanja. Pruža različite mogućnosti za dizajn kroz zaglavlja na naslovnoj stranici i prilagodljive sekcije za sadržaj. Podržava video pozadine i pozadine za prezentacije, te prelive u boji, unapređujući  vizuelni utisak vašeg brenda. Ova dinamična i fleksibilna tema pogodna je za različite potrebe web sajtova.

 

17. Hueman

Hueman - besplatna WordPress tema za magazine i blogove.

Hueman je tema pogodna za online magazine i blogove. Ističe se neograničenim područjima za vidžete, naglašenim klizačima, te fleksibilnom rasporedu koji omogućava kreiranje različitih tipova blogova i online magazina. Dolazi sa plugin-om koji omogućava deljenje na društvenim mrežama, te predstavlja odlično rešenje za kreatore sadržaja. 

 

18. Colibri WP

Colibri WP - besplatna višenamenska WordPress tema.

Lako prilagodljiva i vizuelno privlačna Colibri WP tema dolazi sa unapred dizajniranom početnom stranicom, 35 blokova sadržaja spremih za upotrebu i 5 vrsta dizajna zaglavlja za olakšavanje procesa kreiranja web sajta. Takođe podržava pozadine za prezentacije i video pozadine, a pruža i mogućnost kombinovanja komponenti, kao što su kontakt forme i galerije slika, za kreiranje jedinstvenog rasporeda. 

 

19. Brilliance

Brilliant - besplatna WordPress tema za blogove o putovanjima, hrani, zivotu, modi.

Fleksibilna tema Brilliance fokusirana je, zahvaljujući funkcijama i alatima koje nudi, na konverzije. Pogodna je za razne vrste sajtova, od ličnog bloga i portfolija do poslovnog sajta. Prilagodljiva je po pitanju izgleda, boja, tipografije, a i prilagođena je svim uređajima. Spremna za WooCommerce i jednostavna za uređivanje, ova tema pokriva sve neophodno za vaše online prisustvo. 

 

20. Kadence

Kadence WP - besplatne višenamenske WordPress teme.

Ova relativno nova tema pruža brzo učitavanje i pozitivno korisničko iskustvo, a dolazi sa bibliotekom koja sadrži 17 početnih šablona prilagođenih za različite vrste sajtova. Omogućava lako prilagođavanje dizajna sajta, a uprkos svojoj jednostavnosti, bogata je funkcijama. Odličan je izbor za početnike koji ne žele da se zatrpaju preteranom količinom podešavanja i opcija.

 

Kako odabrati temu za WordPress sajt

Pre svega, morate pažljivo sagledati svoje ili potrebe vašeg poslovanja, te na taj način suziti izbor jer ćete razmatrati samo, na primer, e-commerce teme. Iako su mnoge od njih svestrane i pogodne za različite vrste sajtova, uglavnom je bolje birati neku koja je izrađena specifično za vašu nišu. 

Najbitnija tri faktora koja zatim treba da razmotrite jesu kompatibilnost, kredibilitet i responzivnost teme. Obratite posebnu pažnju na drugi faktor, kako su besplatne teme neretko rizične i nesigurne po pitanju malicioznog koda, što je i glavni razlog zašto je unikatna izrada sajta u WordPress-u uvek najsigurnija opcija, prilagođena u potpunosti svim vašim potrebama. Svakako, i među besplatnim i premium gotovim temama ima onih koje su sigurne i koje možda mogu da zadovolje vaše zahteve, ali je veoma bitno da proverite ocenu teme i njenih dodataka, te reputaciju developera teme.

Vidi još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.