featured image odabir wordpress teme

Ako planirate da pokrenete blog ili razmišljate o dizajnu vebsajta za svoju kompaniju ili, možda, niste zadovoljni funkcionalnošću postojećih veb stranica i voleli biste redizajnirano rešenje, na pravom ste mestu.

U ovom tekstu govorimo o odabiru tema za platformu Vordpres (eng. WordPress), kao najzastupljenijoj platformi za upravljanje sadržajem na internetu (eng. content management system, CMS). Pri tome, navodimo prednosti i mane besplatnih i plaćenih tema za Vordpres, kao i stvari o kojima je potrebno da vodite računa prilikom odabira.

Odgovaramo na pitanje da li je bolje odlučiti se za besplatnu, plaćenu temu ili uložiti u razvoj unikatnog rešenja koje će biti prilagođeno potrebama vašeg poslovanja i zahtevima vaše ciljne grupe. Na taj način, pokušaćemo da vam pomognemo da bolje razumete mogućnosti koje pruža Vordpres.

Zašto Wordpres?

Vordpres, naravno, nije jedini CMS koji postoji i ne mora nužno da znači da ćete se odlučiti za ovu platformu. U zavisnosti od toga kakav vam je sajt potreban, može da varira i odabir platforme. Ukoliko se bavite, recimo, fotografijom i želite da napravite sajt u kome ćete predstaviti svoj kreativni rad (tzv. portfolio sajt), možete se odlučiti i za neku od platformi koje su specijalizovane za kreiranje upravo takvih rešenja i imaju veliki broj unapred pripremljenih tema koje mogu biti besplatne ili se plaćati, a koje će u velikoj meri ispuniti vaša očekivanja.

Sa druge strane, ovu platformu koristi više desetina miliona ljudi za svoje sajtove i to ne bez razloga. Ova platforma pokazala se kao jedno od najboljih i najfleksibilnijih rešenja otvorenog tipa (eng. open-source). Stalno unapređenje mogućnosti koje pruža svojim korisnicima njena su velika prednost. Jednostavna upotreba, preglednost, logički raspoređene funkcije i mnoštvo korisnih dodataka, kao i mogućnost izrade dodataka po meri, predstavljaju dodatnu vrednost ove platforme.

Vordpres je definitivno najpopularniji CMS na svetu. Njegov udeo među svim postojećim sajtovima na internetu podignutim na nekoj od postojećih platformi iznosi čak 60%. Kada se u obzir uzmu svi sajtovi, kako oni sa poznatim CMS-om tako i oni za koje su izrađena unikatna rešenja, statistika pokazuje da je oko trećine svih veb sajtova postavljeno koristeći Vordpres.

Poređenja radi, udeo drugih sistema za upravljanje sadržajem drastično je manji. Istraživanja tržišta pokazala su da, recimo, platforma Joomla ima udeo od svega 6,1% među sajtovima sa poznatim CMS-om, dok Drupal koristi 4% vlasnika sajtova, Squarespace oko 2,2% njih, a Wix ima udeo od 1,4% na svetskom tržištu.

Pre svega – sigurnost

Ako se odlučite za Vordpres, prilikom odabira teme pažljivo procenite šta ćete koristiti kako biste bili sigurni da postavljate bezbedan sajt. Tokom pretraživanja zato obratite pažnju na ocenu teme i njenih dodataka, datume poslednjeg ažuriranja i dodatno proverite njihovu bezbednost. Kada je reč o dodacima, najbolje rešenje je da se ne instalira ono što nije istinski neophodno, jer manja količina programskog koda znači i manju mogućnost za hakovanje.

Besplatne teme su, uopšteno govoreći, najmanje sigurne, ali to ne znači da su premijum teme zaštićene od hakerskog napada samo zato što se plaćaju. Naprotiv.

Čest je slučaj da se u najpopularnijim premijum temama može naići na maliciozni kod, inkorporiran od strane programera koji se ujedno bave i hakovanjem. Takav zlonamerni kod ugrađuje se u softver i može da služi za neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka vaših korisnika, otkrivanje lozinki, praćenje aktivnosti na sajtu i zloupotrebu dobijenih informacija.

Preporučuje se zato preuzimanje tema isključivo iz zvaničnog Vordpresovog direktorijuma ili iz pouzdanih izvora kao što su Theme Forest, Mojo Themes ili ElegantThemes. Postoje i brojni načini uz pomoć kojh možete da prekontrolišete temu i proverite bezbednost, a uključuju alate kao što su Theme Authenticity Checker, Antivirus for WordPress i druge.

Sa druge strane, izrada unikatne teme donosi i najveći stepen bezbednosti, budući da se izrađuje namenski za vas, podrazumeva čist i pregledan kod i stalno se ažurira.

wordpress theme directory featured themes
Odabir tema na sajtu Vordpresa

Besplatne teme za Wordpres – za i protiv

Besplatno je dostupno na hiljade unapred kreiranih tema za Vordpres. To svakako pruža veliku mogućnost izbora, što je i najveća prednost besplatnih tema. S obzirom na to, lakše ćete i odabrati temu koja prati trendove u veb dizajnu i koja je izgledom i funkcijama prilagođena vašoj delatnosti.

Ukoliko, na primer, pokrećete blog o putovanjima, a pritom ne posedujete tehničko znanje o upotrebi programskih jezika, neka od besplatnih tema će moći da ispuni osnovne kriterijume koji su vam potrebni – da lako možete sami da postavljate nove tekstove i fotografije, da objave jednostavno povezujete sa svojim profilima na društvenim mrežama i da vam to ne oduzima mnogo vremena. Sa druge strane, pratiocima vašeg bloga će značiti to što mogu lako da nađu prethodne članke, da mogu da ostave komentar na sajtu ili da vam postave pitanje putem formulara za kontakt.

Ipak, ako želite naprednije opcije i ako želite da vaš vebsajt bude preciznije prilagođen vašim zahtevima i da ispuni, pa i nadmaši, očekivanja ciljne grupe, imajte na umu da besplatne teme najverovatnije neće biti najefikasnije u tome.

Ograničavajuća okolnost, a samim tim i negativna strana besplatnih tema, jeste njihova unapred određena struktura i najčešće mali broj elemenata koje na sajtu možete sami da menjate ili da utičete na njihov izgled, pa i na performanse.

Besplatan dodatak za online prodavnice

Poseban segment prilikom korišćenja Vordpresa odnosi se na izradu onlajn prodavnica uz upotrebu besplatnog dodatka za tu namenu pod nazivom WooCommerce. Ukoliko želite da postavite sajt za e-prodavnicu, WooCommerce može biti pravo rešenje za to, budući da pruža veliki izbor mogućnosti za prilagođavanje vašim potrebama.

Statistika je takođe na njegovoj strani, za razliku od najvećeg konkurenta – servisa Shopify. Naime, rezultati različitih istraživanja ukazuju na to da WooCommerce koristi 35% vlasnika onlajn prodavnica, od čega se 19% nalazi među milion najboljih svetskih sajtova za e-trgovinu, dok Shopify ima udeo na tržištu od 8%, od čega je 7% među milion najboljih elektronskih prodavnica.

Plaćena tema – premijum ili unikatna?

Pođimo sada od pretpostavke da želite ozbiljniji pristup izradi sajta i da vas zanima viši nivo razvoja. U tom slučaju nameće se niz pitanja – da li je bolje kupiti premijum temu ili uložiti u razvoj unikatnog rešenja? I zbog čega? Koje su prednosti i mane jedne i druge opcije i kako da na kraju budete sigurni da ste doneli pravu odluku?

Odabir premijum teme

Plaćene teme koje se vode kao premijum, za razliku od besplatnih, nude veći izbor opcija koje se mogu prilagoditi potrebama vlasnika sajta i tematici o kojoj je reč. Dostupan je veliki broj unapred kreiranih tema koje su po svojim funkcijama prilagođene, recimo, za poslovanje u oblasti turizma, ugostiteljstva, trgovine, nekretnina, obrazovanja, kulture, umetnosti, neprofitnog sektora i mnogih drugih.

Njihove cene kreću se u rasponu od dva dolara do nekoliko stotina dolara. Ipak, ne preporučuje se da cena bude presudan faktor prilikom odluke, već da to bude mogućnost prilagođavanja vašim potrebama. Jer, prilagođavanje nije uvek lako izvodljivo, bez obzira na to koliko ste platili temu.

Skrećemo pažnju i na to da bi uvek trebalo voditi računa pri kupovini tema koje su na neki način prepravljene a nude se besplatno ili po drastično sniženim cenama. Takvih primera ima dosta, posebno na sajtovima koji služe kao izvor za preuzimanje i kupovinu fontova, vektorskih grafika, unapred kreiranih šablona i drugih elemenata za veb dizajn.

Ukoliko se, recimo, veliki broj premijum tema, čija je zajednička vrednost 1200 dolara, prodaje po ceni od 99 dolara, to može biti znak da nisu baš sve teme koje ćete dobiti potpuno i bezbedne. Trebalo bi da budete oprezni i da pre korišćenja dodatno prekontrolišete sve što na taj način preuzmete.

Pouzdanom izvoru za preuzimanje tema možete pristupiti direktno iz kontrolne table na platformi Vordpres, kao i na sajtovima od poverenja ili ih možete kupiti direktno putem ličnih sajtova programera koji se time bave.

theme forest wordpress themes
Odabir tema za Vordpres na sajtu Theme Forest

Razvoj unikatne teme za Vordpres

Originalnost, prilagođenost, pouzdanost i kvalitetan veb dizajn neke su od najvažnijih vrednosti koje obezbeđuje izrada sopstvene, unikatne teme za Vordpres. Šta to znači?

To znači da će sajt biti kreiran po vašoj meri i to počevši od nule. Svaki element na sajtu biće pažljivo osmišljen tako da čini kompaktnu celinu zajedno sa ostalim funkcijama. To znači i da će vaš sajt postati prepoznatljiv i drugačiji od konkurenata iz vaše branše. Dizajn korisničkog intrefejsa biće prilagođen vizuelnom identitetu vaše kompanije i moći ćete da koristite tačno određene boje, fontove i druge elemente koji su značajni za vaše poslovanje.

Uz to, naravno, svaka veb stranica će automatski biti prilagođena pregledu i optimalnoj upotrebi na svim prenosnim uređajima, a moći će da se razviju i instaliraju svi potrebni dodaci koji će doprineti upotrebnoj vrednosti sajta za vašu ciljnu grupu, bilo da je reč o prezentacionom vebsajtu ili o onlajn prodavnici.

Unikatna tema za Vordpres pružiće vam mogućnost podešavanja i nadogradnje, a vašim korisnicima obezbediti prijatno iskustvo što će oni, verujemo, umeti da cene i rado će se vraćati na vaš sajt.

Veoma važna stavka koja unikatne teme izdvaja u odnosu na besplatna i plaćena rešenja jeste njihova sigurnost. U slučaju izrade jedinstvenog rešenja kreiranog samo za vas znaćete da je programski kod besprekorno čist, da su unapred ispoštovani svi potrebni bezbednosni protokoli i da je zaštita podataka vaših korisnika na najvišem nivou, što je u današnje vreme posebno važno zbog donošenja novih evropskih propisa.

Osim toga, unikatna tema će biti izrađena uz pažljivo optimizovan kod koji će vaš sajt učiniti pristupačnijim za indeksiranje od strane veb pretraživača, pa samim tim i bolje pozicioniranim u onlajn pretrazi. To će vam obezbediti kvalitetnu osnovu za dalje marketinške aktivnosti u oblasti promocije sajta.

Zaključak

Nije lako doneti konačnu presudu, budući da odabir teme za platformu Vordpres zavisi od želja, potreba, zahteva i očekivanja vlasnika sajta.

Ako želite osnovne funkcije, izgled prilagođen trendovima u veb dizajnu i jednostavan interfejs na koji ne želite sami mnogo da utičete, besplatne teme će ispuniti vaša očekivanja.

Ukoliko ste zainteresovani za samostalnu nadogradnju i želite mnogo više potencijalnih opcija za svoje korisnike, kupovina pažljivo odabrane premijum teme, prilagođene tematici sajta, može biti adekvatno rešenje za vas.

Ako, pak, svojim korisnicima želite da pružite inovativan i originalan izgled sajta, uz inteligentni dizajn koji će precizno oslikavati vaše poslovanje i uz pomoć jedinstvenih dodatka biti prilagođen svim vašim potrebama, unikatna tema će u tom slučaju biti najbolje rešenje za vas.


Ukoliko ste zainteresovani za izradu unikatnog sajta prilagođenog vašim potrebama, pozivamo vas da popunite naš onlajn formular i konsultujete se sa našim programerima koji imaju decenijsko iskustvo upravo u uzradi unikatnih prezentacionih sajtova i onlajn prodavnica razvijenih na platformi Vordpres.


Pogledajte i druge teme u vezi sa Vordpresom:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.