shopify ili woocommerce 757

Kada je reč o izradi onlajn prodavnice, često se postavlja pitanje – kako odabrati platformu na kojoj će biti postavljena? Odgovor, međutim, zavisi od preferenci i zahteva koje e-radnja treba da ispunjava, kao i od brojnih tehničkih parametara.

U ovom tekstu, fokusiraćemo se na dve trenutno najpopularnije platforme – Shopify i WooCommerce. Uporedićemo njihove osnovne funkcije, mogućnosti koje pružaju vlasnicima onlajn prodavnica, kao i korisničko iskustvo i opcije koje nude budućim kupcima.

Napominjemo da ove dve platforme nisu jedine koje postoje. Dostupne su i mnoge druge, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane, ali budući da su WooCommerce i Shopify najčešće korišćene, njima ćemo se ovog puta posvetiti kako bismo rasvetlili dilemu koja je od njih dve pogodnija za vašu e-prodavnicu.

Počnimo od početka.

Šta su Shopify WooCommerce?

Reč je o veb platformama namenjenim izradi funkcionalnih onlajn prodavnica. Iako su u mnogo čemu slične, postoje među njima ipak i brojne različitosti.

Najveća razlika jeste to što je Shopify platforma koja postoji za sebe i na njoj se izrađuje kompletan vebsajt prodavnice bez potrebe za prethodnim tehničkim znanjem, ali ne može se koristiti besplatno (osim tokom prvobitnog probnog perioda od 14 dana).

Shopify pocetna stranica
Izgled početne stranice na sajtu platforme Shopify 2

 

Sa druge strane, WooCommerce je besplatan dodatak za platformu Vordpres, zasnovan na otvorenom kodu, što znači da su programeri putem platforme GitHub konstantno posvećeni njegovom razvoju i unapređenju funkcija. Za već postojeće sajtove postavljene u Vordpresu, kao i za one koji će tek biti izrađeni na njoj, dodaje se, dakle, mogućnost izrade kompletne prodavnice namenjene e-trgovini.

Iz toga proizlazi još nekoliko razlika u oblasti unapred napravljenih tema koje su na raspolaganju, obezbeđivanju domena i održavanja sajta (eng. hosting), implementacije različitih mogućnosti onlajn plaćanja, korišćenja internih i eksternih aplikacija i dodataka, cenovnom rangu za plan upotrebe same platforme i još mnogo toga.

WooCommerce pocetna stranica 2
Izgled početne stranice na sajtu WooCommerce

 

Domen i održavanje sajta

Da biste koristili platformu WooCommerce potrebno je da već posedujete domen i da koristite usluge održavanja sajta od strane trećeg lica. Sa druge strane, Shopify obezbeđuje i kupovinu domena (moguće je preneti i svoj već postojeći domen), kao i održavanje sajta za sve svoje korisnike.

Koliko e-prodavnica već koristi ove platforme? Prema zvaničnim podacima, Shopify ima više od milion aktivnih korisnika širom sveta, dok je dodatak WooCommerce preuzelo više od 43 miliona ljudi, a trenutno je na toj platformi zasnovano više od dva miliona aktivnih e-radnji.

Teme

Estetika, dizajn i vuizuelni izgled jedne onlajn prodavnice, pored lakoće upotrebe i besprekornog korisničkog iskustva, ono su što bi trebalo da krasi svaku elektronsku prodavnicu. Kada je reč o odabiru teme koja će biti osnova za postavku, Shopify nudi oko 60 različitih tema, od kojih je određeni deo besplatan za preuzimanje i prilagođavanje, dok se ostale vode kao premijumske i dodatno se plaćaju. Neke od tema imaju i jedinstvene varijacije, što ukupan broj dostupnih tema podiže na oko 180. Svaka od njih obezbeđuje gotovo vizuelno rešenje za kompletan sajt, uz elegantan i moderan dizajn.

Negativna strana svega toga jeste činjenica da se na platformi Shopify postavlja veliki broj sajtova, mnogo veći od postojećeg broja tema. Iako su teme prilagodljive, neki od korisnika počeli su da se žale što njihove elektronske prodavnice pomalo liče na mnoge druge izgrađene na istoj platformi.

 

Shopify teme
Odabir tema na platformi Shopify

 

Sa upotrebom dodatka WooCommerce takvih problema nema. S obzirom na to da platfroma Vordpres nudi na hiljade različitih tema, od kojih je većina besplatna i može da se koristi za sajt zasnovan na WooCommerce-u, a uz to programeri stalno razvijaju i teme namenjene baš za WooCommerce, mogućnosti za veb dizajn su nepregledne.

Trenutno postoji više od 600 različitih tema za WooCommerce čija se cena kreće u rasponu od 29 do 64 američka dolara, a mogu se naći na platformi Themeforest. Među njima su i besplatne teme, ali za njih najčešće ne postoji obezbeđena tehnička podrška.

WooCommerce themeforest teme 2
Odabir tema za WooCommerce na platformi Themeforest

 

Još jedna važna stavka koja ide u prilog platformi WooCommerce jeste to što se za nju može izraditi vebsajt počevši od nule, potpuno unikatan i prilagođen potrebama vaše onlajn prodavnice koja u tom slučaju neće biti nalik ni jednoj drugoj. Jedinstvena vizuelna rešenja u svakom slučaju mogu mnogo da doprinesu pozitivnom korisničkom iskustvu i uspehu u onlajn prodaji.

Lakoća korišćenja

Od trenutka kada otvorite nalog na platformi Shopify, postavka sajta olakšana je smernicama na koje ste upućeni i koje vas vode kroz ceo proces, korak po korak, počevši od odabira plana upotrebe platforme, preko odabira teme i njenog prilagođavanja, do odabira načina plaćanja, isporuke i drugih parametera, a to sve bez potrebe za tehničkim znanjem ili upotrebe programskog koda. U roku od nekoliko minuta, vaša prodavnica može da bude postavljena onlajn i otvorena za javnost, odnosno potencijalne kupce na internetu.

Shopify svakako nudi brza i jednostavna rešenja, ali treba imati u vidu da su u određenoj meri i ograničavajuća. Jer, na ovoj platformi ne možete da uradite ništa više od onoga što je već unapred određeno i dozvoljeno od strane same platforme.

Sa druge strane, WooCommerce je takođe veoma jednostavno implementirati, a uz to ne postoje ograničenja. Možete sa svojom onlajn prodavnicom da baratate kako želite. Na ovoj platformi su vlasnici e-prodavnice ti koji imaju potpunu kontrolu nad podacima na sajtu i svim parametrima, a ne sama platforma.

Pre nego što počnete postavku za WooCommerce potrebno je ispuniti nekoliko preduslova. Kao prvo, morate imati sopstveni domen na platformi Vordpres, zatim treba da instalirate besplatni dodatak WooCommerce i da obezbedite održavanje sajta. Ukoliko se ranije niste susretali sa Vordpresom i nemate iskustva sa radom u ovom sistemu za upravljanje sadržajem (eng. content management system, CMS) možda će vam trebati malo više vremena nego nekome ko je ekspert za Vordpres. U svakom slučaju, možete angažovati i profesionalce da postave i aktiviraju vašu onlajn prodavnicu kako biste uštedeli vreme i bili sigurni da je sve postavljeno kako treba.

Prezentacija i izgled

Šta je najvažnije za jednu e-radnju? Da svojim kupcima obezbedi pozitivno iskustvo dok borave na sajtu, i to uz:

  • vizuelno prijemčiv i detaljan uvid u sve dostupne proizvode
  • besprekoran odeljak za pretragu
  • kategorizaciju proizvoda i sortiranje po ceni, veličini, boji, sličnosti…
  • jasnu navigaciju bez prevelikog broja koraka koje treba preduzeti za kupovinu
  • pregled dostupnih opcija za naplaćivanje
  • bezbedan unos ličnih podataka
  • mogućnost postavljanja akcija i određenih specijalnih ponuda
  • integraciju sa društvenim mrežama

Svaku od pomenutih stavki obezbeđuju i Shopify i WooCommerce, kao i još mnogo toga.

Napomena: kada je reč o bezbednosti unošenja ličnih i osetljivih podataka kupaca (ime, adresa, broj kreditne kartice…), važno je napomenuti da Shopify svakom svom korisniku besplatno obezbeđuje implementaciju SSL sertifikata koji enkripcijom štiti sve podatke od eventualnih zloupotreba i bez kojeg onlajn radnja ne bi bila bezbedna za korišćenje. Sajtovi na platformi WooCommerce takođe su osigurani SSL sertifikatom, ali njegova upotreba nije besplatna, već se mora obezbediti unapred, kupovinom direktno od autorizovanih prodavaca ili posredno, preko agencija koje obezbeđuju održavanje sajta i u sklopu svoje ponude imaju i integraciju ovog sertifikata.

Cena korišćenja platforme

Iako je WooCommerce besplatan dodatak za Vordpres, treba imati u vidu da je pre njegove upotrebe potrebno kupiti domen i obezbediti održavanje sajta na mesečnom nivou, a uz to i implementirati SSL setifikat, što znači da za početak treba izdvojiti najmanje 30 dolara.

Ako sa tim uporedimo osnovni plan za korišćenje platforme Shopify (eng. Basic Shopify), koji iznosi 29 dolara mesečno, dolazimo do zaključka da početna postavka za obe platforme otprilike isto košta.

Pored toga, Shopify nudi još dva paketa – Shopify za 79 dolara mesečno i Shopify za napredne korisnike (eng. Advanced Shopify) za 299 dolara na mesečnom nivou.

Obe platforme svojim korisnicima nude i pregršt dodatnih alata, dodataka i aplikacija za korisničku podršku, marketing, povezivanje sa društvenim mrežama, poboljšanje prodaje, knjigovodstvo i još mnogo toga. Dodaci se, međutim, dodatno naplaćuju.

Shopify aplikacije dodaci kupovina
Odabir za kupovinu dodatnih aplikacija na platformi Shopify 2

 

Važno je napomenuti i da platforma Shopify uzima proviziju od svakog prodatog proizvoda, koja se kreće u rasponu 0,5-3% svake transakcije izvršene putem ove platforme. Visina provizije zavisi od načina plaćanja, ali i od zemlje u kojoj je onlajn prodavnica registrovana, te stoga treba i te troškove uzeti u obzir prilikom procene ukupne cene korišćenja platforme.

Za razliku od toga, WooCommerce ni u kom slučaju ne uzima proviziju od prodaje.

Opcije za onlajn plaćanje

Dolazimo do veoma važne stavke za svaku e-radnju – koje se mogućnosti onlajn plaćanja pružaju kupcima? Može li da se plati samo kreditnim karticama ili mogu da se koriste i servisi kao što su PayPal i takozvani digitalni novčanici?

I WooCommerce i Shopify svojim korisnicima nude mogućnost odabira načina plaćanja. Obe platforme podržavaju veliki broj relevantnih opcija koje su na raspolaganju za onlajn plaćanje.

Osnovno procesuiranje platnih kartica na platformi Shopify vrši se preko opcije pod nazivom Shopify plaćanje (eng. Shopify payments), koje besplatno funkcioniše samo u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i nekolicini razvijenijih zemalja, dok se u svakoj drugoj državi uzima provizija na transakcije. Sve druge mogućnosti uključuju treća lica (eng. payment gateway), što za sobom povlači i veće provizije za Shopify prilikom prodaje. Jedna od glavnih takvih opcija nudi se pod nazivom PayPal Express Checkout, za direktno plaćanje preko servisa PayPal.

WooCommerce takođe nudi različite dodatke koji povećavaju mogućnost plaćanja preko trećih lica. Međutim, dodavanje i korišćenje servisa PayPal i Stripe na ovoj platformi su potpuno besplatni, dok opcije za onlajn plaćanje kao što su Authorize.net, Amazon Payments ili Braintree koštaju najmanje 79 dolara godišnje.

 

 

woocommerce payment gateways opcije za online placanje
Odabir opcija za plaćanje na platformi WooCommerce

 

Isporuka proizvoda

Cena isporuke na obe platforme varira u odnosu na to da li je lokalnog ili globalnog karaktera, da li je zahtevana isporuka za jedan dan, da li je traženo praćenje pošiljke u realnom vremenu i tačno utvrđeno vreme kada će kurir dostaviti pošiljku da određenu adresu. Ipak, treba imati u vidu da WooCommerce sve naprednije zahteve naplaćuje kroz dodatke, dok Shopify neke od njih omogućava samo uz paket za napredne korisnike koji se plaća 299 dolara mesečno.

Višejezični sajt: da ili ne?

Vlasnici prodavnica podignutih na platformi Shopify dugo nisu imali mogućnost stvaranja višejezičnog sajta. I dalje nemaju u potpunosti, doduše, ali je situacija promenjena od kada svojim korisnicima nude aplikaciju Langify koja omogućava odabir jezika i valuta prilikom plaćanja. Aplikacija se plaća 17,5 dolara mesečno.

Zahvaljujući razvijenosti platforme Vordpres, WooCommerce u ovom segmentu ima veliku prednost, jer svojim korisnicima nudi pouzdan i dobro poznat dodatak WPML (WordPress Multilingual Plugin). Uz pomoć te ekstenzije, moguće je podići kompletan višejezični sajt, plaćajući 79 dolara za prvu godinu i 39 dolara za svaku sledeću.

Rezime uporedne analize

Uporedna analiza dve platforme koju smo ovde sproveli nesumnjivo nas je dovela do određenih zaključaka. Pa, da rezimiramo.

Obe platforme vlasnicima onlajn prodavnica pružaju mogućnost:

  • prodaje svega što žele – fizičkih i digitalnih proizvoda, usluga i dr.
  • neograničen broj proizvoda
  • kategorizaciju i detaljne opise proizvoda
  • responzivni vebsajt prilagođen svim uređajima
  • mogućnost kreiranja specijalnih ponuda i kupona za popuste
  • statističke izveštaje o prodaji
  • izmenjive cene isporuke u zavisnosti od različitih parametera

Shopify svojim korisnicima obezbeđuje:

  • kompletnu postavku onlajn prodavnice baziranu na pretplati
  • prodaju proizvoda i oflajn, preko Shopify POS paketa
  • non-stop korisničku podršku za administratore sajta, putem imejla, poruka i telefonskih razgovora
  • zatvorenu platformu – korisnici su ograničeni u mogućnostima i Shopify kontroliše sve podatke na njihovom sajtu
  • oko 180 različitih tema za izgled e-radnje
  • održavanje sajta uračunato u cenu
  • implementaciju SSL sertifikata uračunatu u cenu
  • neograničen prostor za čuvanje podataka
  • oko 70 opcija za onlajn plaćanje

WooCommerce svojim korisnicima obezbeđuje:

  • kompletnu postavku onlajn prodavnice baziranu na besplatnom dodatku za Vordpres
  • prodaju proizvoda samo onlajn
  • non-stop korisničku podršku za administratore sajta, putem postavljenih pitanja, onlajn foruma i brojnih pisanih tutorijala
  • otvorenu platformu zasnovanu na otvorenom kodu – korisnici mogu bez problema da menjaju sve što žele na sajtu i imaju potpunu kontrolu nad svim podacima na sajtu. Ne postoje ograničenja.
  • više hiljada različitih tema za izgled e-radnje
  • održavanje sajta dodatno se plaća i obezbećuje od strane trećih lica
  • implementacija SSL sertifikata dodatno se plaća i obezbeđuje od strane trećih lica
  • prostor za čuvanje podataka zavisi od paketa usluge za održavanje sajta
  • opcije za plaćanje obuhvataju PayPal, Stripe, platne kartice, gotovinsko plaćanje i plaćanje po pouzeću

 

online prodavnica Bloocci
Izvor slike: Bloocci

 

Zaključak

Dve platforme koje smo ovom prilikom uporedili nisu, naravno, jedine koje postoje. Onlajn prodavnica se može postaviti i na platformama kao što su Magento, BigCommerce, Demandware, Volusion i brojne druge. Ipak, Shopify i WooCommerce su definitivno najpopularnije i najviše korišćene, te smo se ovom prilikom i posvetili njima.

Došao je sada red i na presudu.

Koju platformu izabrati i koja je bolja za vašu onlajn prodavnicu?

Moglo bi se reći da je na neki način – izjednačeno.

Jer, u zavisnosti od toga koji su vam parametri značajni kao vlasniku e-radnje, zavisiće i odabir platforme.

Ako ste početnik u onlajn prodaji i nemate znanje o platformi Vordpres, a želite jednim potezom da dobijete sve – odabranu temu, bezbedan sistem za naplatu i jednostavnu upotrebu po nevelikoj ceni – Shopify je pravi izbor za vas.

Ukoliko, pak, već posedujete vebsajt na platformi Vordpres (ili planirate da ga pokrenete), imate svoj domen i za svoju e-trgovinu želite pouzdan sistem za upravljanje sadržajem sa kojim ste već upoznati,  a voleli biste pritom i da držite sve konce u svojim rukama i poslujete bez ikakvih ograničenja – WooCommerce je u tom slučaju idealno rešenje za vas.

 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći pri odabiru platforme za e-prodavnicu. Kakva su vaša dosadašanja iskustva, da li ste već odabrali jednu od ove dve platforme i uspešno se bavite onlajn prodajom? Podelite svoja saznanja, nedoumice ili rešenja sa nama u komentarima ispod teksta ili na našoj Fejzbuk stranici.


Ako vas zanima e-trgovina, pogledajte i slične tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.