WooCommerce za početnike: šta je potrebno znati 757

WooCommerce” je besplatni Vordpresov (eng. Wordpress) dodatak koji omogućava jednostavnu prodaju i pretvaranje sajta u elektronsku prodavnicu. Ali, odakle početi i šta je potrebno znati o ovom dodatku da biste iz njega izvukli najbolje?

Izrada onlajn prodavnice može se činiti napornim i mukotropnim poslom, ali Vordpres je pre 6 godina rešio taj problem napravivši dodatak WooCommerce, koji sada omogućava stvaranje elektronske prodavnice uz samo nekoliko klikova. On stiče sve veću popularnost jer korisnicima nudi mogućnost da brzo i jednostavno unaprede svoje poslovanje i ostvare bolju interakciju s klijentima.


Zbog čega „WooCommerce”?

Elektronsko poslovanje je trenutno izuzetno popularno zbog velikih mogućnosti koje nudi korisnicima, a pokretanje elektronske prodavnice samo je jedan od načina za ostvarivanje dodatnih prihoda. Jednostavna pretraga na Guglu ponudiće mnoštvo rezultata, ali odabir prave platforme lakši je kada znate koja je najbolja.

 

WooCommerce za početnike: šta je potrebno znati 1

 

Kao što je Vordpres najbolji CMS, tako su i dostupni dodaci za njega vrlo korisni. „WooCommerce” je jedan od njih, jer ga jednostavno mogu koristiti i potpuni laici za savremene tehnologije.


Na šta treba obratiti pažnju?

Kada se radi o pokretanju elektronskih prodavnica, mali preduzetnici imaju isti problem kao velike kompanije: koliko će to da košta, i da li može biti besplatno. Međutim, umesto toga trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko drugih stavki:

  • prijatno korisničko iskustvo dovešće do bolje prodaje. Ako korisnik ne može da pronađe osnovne opcije pretrage, ako ne vidi svrhu prodavnice, ako je kupovina previše komplikovana, ako se sastoji iz velikog broja koraka, sve su to razlozi odustajanja od onlajn kupovine.
  • početnici u veb dizajnu ne umeju da prilagode onlajn prodavnicu korporativnom identitetu brenda. Potreban vam je jednostavan način da bez kodiranja prodavnica postane pravi odraz vaše firme.
  • narušavanje privatnosti je najveća briga vlasnika elektronskih prodavnica, i svakako nešto što treba izbegavati po svaku cenu. Takvi problemi ne samo da će dovesti u pitanje verodostojnost kupaca već mogu izazvati dalekosežnije probleme vama kao vlasniku firme. Ako dođe do gašenja sajta te se plaćanje preusmeri na drugi sajt, ili se ugase neke funkcionalnosti sajta, kako rešiti takve probleme?
  • redovno proveravanje statistike i analiza podataka sastavni su deo uspešnog vebsajta. Elektronskim prodavnicama je potreban jednostavan alat koji može da prati statistiku, dâ uvid u posećenost, konverzije i zaradu, i pomoću kog se može vršiti analiza.

Najjednostavnije rešenje za sve ove nedoumice, bar kada je u pitanju Vordpres, jeste „WooCommerce”, koji trenutno pokreće blizu 30% svih elektronskih prodavnica na internetu.


Zašto baš „WooCommerce” za vašu onlajn prodavnicu?

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih je baš ovaj dodatak pravi izbor za elektronsku prodavnicu, a mi ćemo navesti samo neke od najvažnijih.


#1: Besplatan, otvoreni kod

Jedan od najvažnijih razloga za popularnost jeste to što je besplatan, i što spada u dodatke otvorenog koda (eng. open source), te mu programeri redovno mogu dodavati nove funkcionalnosti i ispravke.

Takođe, mogućnost novih tema i ekstenzija svakako su poželjne kada imate ograničena sredstva, jer omogućavaju fleksibilnu i jednostavnu onlajn prodaju.


#2: Prijatan korisnički interfejs

Eksperimentisanje i sve veća upotreba tokom godina doveli su do prijatnog korisničkog interfejsa. Čak i ako niste tehnički osposobljeni da upravljate vebsajtom ili elektronskom prodavnicom, to vam neće predstavljati problem.

Prodavci mogu da kategorišu proizvode prema cenama i drugim karakteristikama; a ovaj dodatak omogućava prodaju fizičkih predmeta, softverskih i programskih rešenja, čak i tuđih proizvoda.

Korisničko iskustvo poboljšano je jednostavnim izgledom i još lakšim podešavanjem strana. Aktivnost korisnika može se pratiti do detalja, od konverzija, preko registracija, do narudžbina, itd.

S druge strane, i korisnici će lako pronaći podatke o svojim prethodnim kupovinama, ažuriranja statusa kupovine ili dostave kupljenog proizvoda, podešavanja mogućnosti dostave i poreza.

Sve to utiče na korisnički utisak o prodavnici, a što su korisnici zadovoljniji to će i uspeh prodavnice biti veći.


#3: Prilagodljivost

Iako je izvorno nastao za „WooThemes”, danas ovaj dodatak jednako dobro funkcioniše na većini Vordpresovih tema. Na sajtu „ThemeForest” može se pronaći mnoštvo tema koje podržavaju „WooCommerce”. Dostupne su i mnoge prečice i vidžeti koji omogućavaju pretvaranje vaše onlajn prodavnice u pravo lice vaše firme i olakšavaju prodaju.

WooCommerce za početnike: šta je potrebno znati 2

 

Na matičnom sajtu dostupna je kompletna dokumentacija koja će vas provesti kroz proces upoznavanja s ovim dodatkom. Za sada, nažalost, sve je dostupno samo na engleskom jeziku.


#4: Lični pristup

„WooCommerce” nije samo onlajn prodavnica, već čitava platforma. Ovaj dodatak omogućava korisnicima da održavaju svoju kontrolnu tablu koja ne samo da sadrži njihov profil već i detaljan uvid u status trenutnih i prethodnih porudžbina.

Bez obzira na to da li imate profesionalni vebsajt koji prodaju vrši na svetskom tržištu ili lokalnu firmu koja cilja samo na lokalno tržište, uspostavljanje elektronske prodavnice nikad nije bilo lakše.

Najbolja odlika ove platforme za elektronsko poslovanje (eng. eCommerce) jeste što je sve dostupno na jednom mestu, bez bespotrebnog uplitanja drugih aspekata vebsajta.


#5: Jednostavna analiza

Jedna od najvažnijih odlika ovog Vordpresovog dodatka jeste što omogućava analizu korisničke istorije na sajtu, ali i predviđanja, i tačnu i razumljivu analizu uspešnosti.

Svakako valja obratiti pažnju na podatke poput ukupne prodaje, prodaje po datumima, prosečan broj porudžbina, pojedinačnu statistiku određenog proizvoda, recenzije, stanja na lageru i ukupnih performansi prodavnice.

„WooCommerce” sve ove podatke prikazuje u grafikonima koje je jednostavno tumačiti.


#6: Integrisane društvene mreže

Ulaganja u digitalni marketing znatno se smanjuju kada posetiocima omogućite jednostavno deljenje strana i proizvoda na društvenim mrežama, a ovaj dodatak će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike.


#7: Sigurnost

Vordpres je pouzdana i sigurna platforma na kojoj je lansirano više od 20% svih vebsajtova. Svi sigurnosni propusti rešavaju se izuzetno brzo, a sigurnosna ažuriranja češća od primećenih bagova. Isto važi i za „WooCommerce”.


#8: Funkcionalnost

Sve više funkcionalnosti čine ga sve popularnijim, kao i mnoštvo besplatnih i plaćenih ekstenzija. One poboljšavaju funkcionalost prodavnice kada je u pitanju vođenje knjiga, načini plaćanja, promocija, izveštavanje, itd. Sajt „CodeCanyon” nudi više od 1200 takvih dodataka.


#9: Podrška

Česta briga vlasnika elektronskih prodavnica jeste pitanje šta će se desiti ako dođe do problema na sajtu. „WooCommerce” svojim korisnicima nudi stalnu tehničku podršku u vidu foruma i video tutorijala, a osim toga čitava onlajn zajednica posvećena Vordpresu rado će ukazati na probleme i ponuditi rešenja.


5 najboljih besplatnih tema za „WooCommerce”

WooCommerce za početnike (2. deo): najbolje besplatne teme jpg

Da bi vaša WooCommerce prodavnica funkcionisala, potrebna vam je odgovarajuća tema kompatibilna sa dotičnom platformom.

Iako mnoštvo tema danas može da se pohvali bar delimičnom kompatibilnošću sa WooCommerce plaginom, bolje je potražiti one koje su potpuno usklađene. Izbor odgovarajuće teme ograničen je cenom, ali, za manje zahtevne korisnike postoji mnoštvo besplatnih tema.

Pri odabiru tema vodili smo se sledećim kriterijumima:

  • ocene korisnika: poželjne su teme s najmanje 4 zvezdice;
  • popularnost: izrazito popularne teme imaju bolju tehničku podršku te ukoliko do problema ipak dođe biće brzo rešen;
  • estetika: nije svaka tema jednako pogodna za svaku vrstu prodavnice, stoga biramo one koje su pogodne za više namena ili pronalazimo namenske pojedinačne teme;
  • demo sadržaj: svakako je poželjno imati demo sadržaj da biste stekli bolji uvid u to da li vam tema odgovara ili ne.

#1: Storefront

„Storefront” je tema koja dolazi pravo od osnivača, što znači da je u potpunosti usklađena sa WooCommerce.

WooCommerce za početnike (2. deo): najbolje besplatne teme 1

Osim što je besplatna, odlikuju je dizajn prilagodljiv mnoštvu vrsta prodavnica, kvalitetan kôd, dobar SEO i jednostavne mogućnosti prikaza proizvoda.


#2: ShopIsle

„ShopIsle”  je elegantna a istovremeno toliko moćna tema da nalikuje plaćenim. Autori su svakako uložili dosta vremena i truda u razvoj ove teme, koja će na posetioce sigurno ostaviti dobar utisak.

WooCommerce za početnike (2. deo): najbolje besplatne teme 2

Jednostavan i siguran kôd omogućuje prilagodljivost teme različitim namenama; a slajder preko celog ekrana, prelep dizajn, efekti animacije i glatko skrolovanje doprinose vizuelnom utisku. Ako želite prilagodljivu (responzivnu) temu koja je podložna lokalizaciji, usklađena je sa društvenim mrežama, nudi stranicu „o nama” i obrazac za kontakt, „ShopIsle” nudi sve to!

Pre instaliranja teme proverite koju imate, jer iako jeste besplatna, postoje uslovi pod kojima se plaća.


#3: Wp Store Pro Lite

„Wp Store Pro Lite” je besplatni parnjak plaćene teme „Wp Store PRO” i, mada u odnosu na plaćenu verziju ima manje opcija, sigurno je da postojeće mogu zadovoljiti potrebe većine onlajn prodavnica.

WooCommerce za početnike (2. deo): najbolje besplatne teme 3

„Wp Store Pro Lite” nudi 4 izgleda prodavnice, nudi potpunu izmenljivost (WordPress Customizer), sekciju za promociju proizvoda, različite izglede strana kategorija i izgled sa više zaglavlja.


#4: Shopper

„Shopper” je besplatna tema firme „Dessign”. Iako joj nedostaje mnoštvo funkcionalnosti dostupnih u plaćenim temama, vredi je isprobati zbog minimalističkog dizajna, prilagodljive boje pozadine, različitih menija, potpune responzivnosti i tabelarnog prikaza matične strane.

 

WooCommerce za početnike (2. deo): najbolje besplatne teme 4

Pravljene elektronske prodavnice pomoću teme „Shopper” traje samo nekoliko minuta, a na vama je isprobavanje opcija i odabir pravih boja, menija i prikaza.


#5: Flash

„Flash” je jedna od najpopularnijih višenamenskih WordpPress tema za onlajn prodavnice. Odlikuje je mnoštvo mogućnosti, a u prilog toj tvrdnji ide podatak da se nalazi na više od 10.000 sajtova.

WooCommerce za početnike (2. deo): najbolje besplatne teme 5

Ova tema ima i verziju koja se plaća, ali i besplatna nudi opcije koje će zadovoljiti osnovne korisnike. Među njima su opcije boja, prilagodljivost prikaza proizvoda, prilagođavanje izgleda sajta, blog, stilovi zaglavlja, Guglovi fontovi, itd.


Voditi elektornsku prodavnicu i upravljati njome nekada je podrazumevalo da morate biti stručnjak i za veb dizajn i za kodiranje. Danas to više nije slučaj, prvenstveno zahvaljujući mnoštvu besplatnih tema koje omogućuju korisnicima uspešno onlajn poslovanje. „WordPress” i „WooCommerce” samo su jedna od mogućnosti.

WooCommerce: Povezivanje  i poručivanje proizvoda (CTA)

WooCommerce za početnike (3. deo): povezivanje i poručivanje proizvoda (CTA) 1200

Pošto se pokrene onlajn prodavnica pomoću besplatnog Vordpresovog dodatka „WooCommerce”, da bi ostvarila željene rezultate potrebno je da stranice pojedinačnih proizvoda posetiocu ponude sve potrebne informacije i navedu ga na kupovinu.

Dosad smo se bavili pokretanjem onlajn prodavnice u tekstu u kome smo predstavili osnovne smernice s kojima se treba upoznati pre instaliranja dodatka i osnovnih podešavanja – zbog čega odabrati „WooCommerce” i na šta pritom treba obratiti pažnju; dok smo u drugom delu teksta predložili 5 besplatnih tema koje odgovaraju različitim vrstama onlajn prodavnica. U nastavku sledi detaljnije objašnjenje o strukturi strana pojedinačnih proizvoda, o povezivanju i poručivanju proizvoda.

Struktura WooCommerce stranice proizvoda

Bitna stavka kada se radi o stranama pojedinačnih proizvoda (eng. WooCommerce single product page layout structure) jeste pitanje šta sve takva strana treba da sadrži, odnosno kakva treba da bude struktura strane.

Najbolji način za pronalaženje odgovora na ovo važno pitanje predstavlja poseta onlajn prodavnicama u različitim industrijama i sumiranje stavki šta na njima postoji, šta ne postoji a trebalo bi, i šta postoji a ne treba da bude tu.

WooCommerce za početnike (3. deo): povezivanje i poručivanje proizvoda (CTA) 2
Strana mora biti prilagođena i prenosnim uređajima (poput mobilnih telefona i tableta) kako bi pospešila korisnički doživljaj onlajn prodavnice

U nastavku ćemo najbrojati neke osnovne principe:

  • Hijerarhijska struktura (eng. breadcrumb trail): obično se nalazi u gornjem levom uglu iznad slike proizvoda čija uloga jeste da posetioca uputi kako na putanju kojom je stigao do strane na kojoj se nalazi, tako i na kategoriju u kojoj je proizvod sortiran. Klikom na bilo koji od prethodnih koraka korisnik može otići korak unazad ka kategoriji i pogledati više sličnih proizvoda.
  • Glavna (istaknuta) fotografija: prikazuje proizvod iz najboljeg ugla.
  • Naziv proizvoda: detaljan naziv proizvoda treba da bude lako uočljiv i čitak i da se nalazi na mestu koje je po hijerarhiji dovoljno upadljivo.
  • Informacije o veličinama: odnosi se uglavnom na odevne predmete i obuću, jer je za takve proizvode ključno da kupac jednostavno i lako odabere standardnu ili alternativnu veličinu. Preporuka je da na sajt ubacite i stranu s detaljnim informacijama o veličinama i da ona bude lako dostupna i vidljiva u glavnom meniju, kako bi kupci mogli da odaberu pravu veličinu i izbegnu kasnije probleme s povraćajem i zamenom robe.
  • Galerija slika: izlistane ispod glavne fotografije, korisniku pružaju bolji vizuelni prikaz proizvoda iz više uglova i prateće opreme koja se dobija u kombinaciji. Klikom na bilo koju od slika može se otvoriti novi prozor u okviru postojeće stranice na kojoj se glavna fotografija menja, uvećava ili još mnogo drugih mogućnosti. Na vama je da odaberete koju želite.
  • Cena: nalazi se u zamišljenom pravougaoniku koji čine glavna fotografija, naziv proizvoda i dugme za poručivanje i pruža kompletan prvi utisak o proizvodu. Najbolje je smestiti informaciju o ceni odmah iznad dugmeta za poručivanje.
  • Dugme za poručivanje: čini jedinstvenu celinu s cenom proizvoda i trebalo bi vizuelno da joj bude prilagođeno, tj. da se nalazi ispod njega. Na taj način ostavlja se prijatniji utisak na kupca, blâgo se sugeriše poziv na akciju (eng. Call To Action) i navodi na kupovinu.
  • Informacije o proizvodu: savršeno mesto da posetiocu pružite više informacija o proizvodu koji pregleda, da mu objasnite na koji će mu način on rešiti problem ili upotpuniti garderober / stil / radni prostor, i sl.
  • Ocene korisnika / prethodnih kupaca: ako omogućite ovu opciju, budite spremni i na komentare koji neće uvek biti samo pohvalni i kvalitetni, jer kupci pišu stvarne utiske na osnovu stečenog iskustva o kupovini, dostavi i kvalitetu proizvoda. Ipak, omogućavanje ocenjivanja proizvoda u komentarima korisnika svakako ima pozitivno dejstvo na nove kupce, jer vas predstavlja kao verodostojnog prodavca koji ceni mišljenje svojih mušterija.
  • Pitanja i odgovori: korisna stavka koju nema mnogo onlajn prodavnica. Savršen način da stupite u interakciju s potencijalnim kupcima i omogućite im prostor da saznaju informacije koje nedostaju u opisu proizvoda kao što su detaljno opisan način i vreme dostave, vrste plaćanja itd.
  • Dodatne informacije: ukoliko kupovinom određenog proizvoda kupac ostvaruje dodatne pogodnosti poput sniženja i popusta, takve informacije treba da budu istaknute na strani proizvoda. To takođe mogu biti i informacije o brojevima telefona, adresi prodavnice, pogodnosti za kupovinu ili dostavu proizvoda, akcije na društvenim mrežama, itd.
  • Povezivanje proizvoda: svaka dobra onlajn prodavnica nudi povezane, slične i prethodno pregledane proizvode, da bi se kupcu sugerisalo šta je još dostupno i šta može da pretražuje.

Osim ovih 12 stavki, uvek je moguće dodati još, ali imajte na umu da informacije treba da budu pregledne a dugmad jasno definisana, i da ih ne bude previše, kako bi se posetioci lakše snašli na strani i postali kupci.


Povezivanje proizvoda (eng. product crosslinking)

„WooCommerce” nudi 3 načina za povezivanje proizvoda: pomoću sličnih proizvoda (koje postavlja vlasnik), pomoću prethodno pregledanih proizvoda (određuje ih korisnik, tj. algoritam prodavnice na osnovu upita korisnika), i po kategorijama i oznakama.

Iako se organizacija povezivanja proizvoda može razlikovati u odnosu na dizajn same strane, najčešće se slični proizvodi (prema eng. up-sells) izlistavaju s desne strane u odnosu na trenutno pregledani proizvod. Cena ne mora nužno biti glavni kriterijum za povezivanje, ali najčešće jeste. Ovu vrstu povezivanja proizvoda određuje vlasnik prodavnice, tako što ih povezuje na individualnim stranama pojedinačnih proizvoda. Ovo je dobar način da korisnika zainteresujete da pogleda i druge proizvode, čime povećavate šanse za uspešnu konveziju.

Druga vrsta povezivanja jesu prethodno pregledani proizvodi (prema eng. cross-sells). Ukoliko ih nema, tj. ako je posetilac otvorio samo jednu stranu i nije dalje pretraživao, mogu se prikazati proizvodi koje su pregledali prethodnih posetioci. To potencijalnom kupcu pokazuje šta su drugi posetioci pretraživali ili kupili, i takođe ga navodi da pregleda i druge proizvode.

Treća vrsta povezivanja su proizvodi iz iste kategorije ili s istim oznakama. U praksi to znači da, ukoliko prodajete odevne predmete, a korisnik pregleda obuću, onlajn prodavnica će ponuditi i trenerku ili tašnu iz iste proizvodne linije ili od istog proizvođača, ili obuću sličnih karakteristika. Ova praksa ima dobar uticaj na potrošače jer im nudi proizvode za koje možda nisu ni znali ali bi za njih mogli biti zainteresovani.


Poručivanje proizvoda preko WooCommerce

Kada se instalira „WooCommerce”, osnovno dugme za poručivanje proizvoda najčešće glasi „dodaj u korpu” (prema eng. add to cart), ali mnoge posetioce to zbunjuje i usporava proces poručivanja.

To dugme je, zapravo, osnovna svrha onlajn prodavnice, CTA (eng. call to action, srp. poziv na akciju). Ono treba da izvrši konverziju tako što će navesti posetioca da klikne na poručivanje proizvoda i time postane kupac. Zbog toga je ovo dugme izuzetno bitno.

WooCommerce za početnike (3. deo): povezivanje i poručivanje proizvoda (CTA) 1
Osnovno pravilo o strukturi strane jeste da, koliko god elemenata da sadrži, oni moraju biti strateški raspoređeni i ne smeju zagušiti stranu nepotrebnim podacima

Tekst na dugmetu za poručivanje može se promeniti i prilagoditi na dva načina: kroz sam dodatak „WooCommerce”, ili kroz kôd. Ovde ćemo ukratko predstaviti oba.

Ako se odlučite za uređivanje kroz dodatak, potrebno je da se ulogujete u svoj nalog i pristupite podešavanjima (eng. Settings). Kartice koje se tu izlistavaju su opšta podešavanja (eng. general), proizvodi (eng. products), porez (eng. tax), potvrda (eng. checkout), dostava (eng. shipping), nalog (eng. account), imejl adresa (eng. emails), API, opcije vidljivosti (eng. visibility options). Na poslednjoj se nalazi tekst dugmeta za dodavanje u korpu (eng. add to cart button text). Izmenite ga u „poruči” i sačuvajte promene. Sada će posetiocima vaše prodavnice biti lakše da poruče proizvod!

Druga mogućnost za izmene dugmeta za poručivanje jeste direktno kroz kôd. Razlozi za to su brojni: od dostupnosti ograničenog broja proizvoda ili kategorija do mogućnosti za potpunu izmenljivost strana. Koji god da je u pitanju, prvo treba ukloniti dugme za poručivanje iz cele prodavnice pomoću sledećih linja kôda:

[code]<?php
function patricks_remove_loop_button(){
remove_action( 'woocommerce_after_shop_loop_item', 'woocommerce_template_loop_add_to_cart', 10 ); // removes the add to cart button on the shop page
remove_action( 'woocommerce_single_product_summary', 'woocommerce_template_single_add_to_cart', 30 ); //removes the add to cart button on the single product page
}
add_action('init','patricks_remove_loop_button');[/code]

Zatim se dugme uklanja sa stranica pojedinačnih proizvoda pomoću sledećih linija kôda:

[code]<?php function patricks_woocommerce_call_to_order_button(){ global $product; //get the product object if ( $product ) { // if there's a product proceed $url = esc_url( $product->get_permalink() ); //get the permalink to the product
echo '<a rel="nofollow" href="' . $url . '" class="button add_to_cart_button ">Call to order!</a>'; //display a button that goes to the product page
}
}
add_action('woocommerce_after_shop_loop_item','patricks_woocommerce_call_to_order_button', 10);
[/code]

Poslednji korak je da se dugme vrati, ali sa željenim tekstom:

[code]<?php
function patricks_woocommerce_call_to_order_text() {
echo '

Poruči <strong>123-456-7890</strong>.

';
}
add_action('woocommerce_single_product_summary','patricks_woocommerce_call_to_order_text', 30);[/code]


Umesto zaključka

„WooCommerce” jeste besplatan i jeste jednostavan za upotrebu, ali potrebno je dosta vežbe i isprobavanja da biste otkrili šta funkcioniše a šta ne. Posedovanje onlajn prodavnice neće je automatski učiniti uspešnom, ali saradnja s kupcima hoće, kao i saznanje o tome na koji je način možete prilagoditi svojim mogućnostima i prodajnom asortimanu.

Da biste ovladali naprednijim tehnikama koje će dovesti do uspešne konverzije potrebno je poznavati i stanje na tržištu, a ne samo kôd i programiranje. Na taj način, praćenjem konkurencije, analizom stanja i drugih onlajn prodavnica, moći ćete u svojoj prodavnici da primenite samo dobru praksu i pospešite svoje elektronsko poslovanje.

Zanimaju vas elektronske prodavnice? Pogledajte povezane članke: