WooCommerce za početnike: šta je potrebno znati 757

WooCommerce” je besplatni Vordpresov (eng. Wordpress) dodatak koji omogućava jednostavnu prodaju i pretvaranje sajta u elektronsku prodavnicu. Ali, odakle početi i šta je potrebno znati o ovom dodatku da biste iz njega izvukli najbolje?

Izrada onlajn prodavnice može se činiti napornim i mukotropnim poslom, ali Vordpres je pre 6 godina rešio taj problem napravivši dodatak WooCommerce, koji sada omogućava stvaranje elektronske prodavnice uz samo nekoliko klikova. On stiče sve veću popularnost jer korisnicima nudi mogućnost da brzo i jednostavno unaprede svoje poslovanje i ostvare bolju interakciju s klijentima.


Zbog čega „WooCommerce”?

Elektronsko poslovanje je trenutno izuzetno popularno zbog velikih mogućnosti koje nudi korisnicima, a pokretanje elektronske prodavnice samo je jedan od načina za ostvarivanje dodatnih prihoda. Jednostavna pretraga na Guglu ponudiće mnoštvo rezultata, ali odabir prave platforme lakši je kada znate koja je najbolja.

 

WooCommerce za početnike: šta je potrebno znati 1

 

Kao što je Vordpres najbolji CMS, tako su i dostupni dodaci za njega vrlo korisni. „WooCommerce” je jedan od njih, jer ga jednostavno mogu koristiti i potpuni laici za savremene tehnologije.


Na šta treba obratiti pažnju?

Kada se radi o pokretanju elektronskih prodavnica, mali preduzetnici imaju isti problem kao velike kompanije: koliko će to da košta, i da li može biti besplatno. Međutim, umesto toga trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko drugih stavki:

  • prijatno korisničko iskustvo dovešće do bolje prodaje. Ako korisnik ne može da pronađe osnovne opcije pretrage, ako ne vidi svrhu prodavnice, ako je kupovina previše komplikovana, ako se sastoji iz velikog broja koraka, sve su to razlozi odustajanja od onlajn kupovine.
  • početnici u veb dizajnu ne umeju da prilagode onlajn prodavnicu korporativnom identitetu brenda. Potreban vam je jednostavan način da bez kodiranja prodavnica postane pravi odraz vaše firme.
  • narušavanje privatnosti je najveća briga vlasnika elektronskih prodavnica, i svakako nešto što treba izbegavati po svaku cenu. Takvi problemi ne samo da će dovesti u pitanje verodostojnost kupaca već mogu izazvati dalekosežnije probleme vama kao vlasniku firme. Ako dođe do gašenja sajta te se plaćanje preusmeri na drugi sajt, ili se ugase neke funkcionalnosti sajta, kako rešiti takve probleme?
  • redovno proveravanje statistike i analiza podataka sastavni su deo uspešnog vebsajta. Elektronskim prodavnicama je potreban jednostavan alat koji može da prati statistiku, dâ uvid u posećenost, konverzije i zaradu, i pomoću kog se može vršiti analiza.

Najjednostavnije rešenje za sve ove nedoumice, bar kada je u pitanju Vordpres, jeste „WooCommerce”, koji trenutno pokreće blizu 30% svih elektronskih prodavnica na internetu.


Zašto baš „WooCommerce” za vašu onlajn prodavnicu?

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih je baš ovaj dodatak pravi izbor za elektronsku prodavnicu, a mi ćemo navesti samo neke od najvažnijih.


#1: Besplatan, otvoreni kod

Jedan od najvažnijih razloga za popularnost jeste to što je besplatan, i što spada u dodatke otvorenog koda (eng. open source), te mu programeri redovno mogu dodavati nove funkcionalnosti i ispravke.

Takođe, mogućnost novih tema i ekstenzija svakako su poželjne kada imate ograničena sredstva, jer omogućavaju fleksibilnu i jednostavnu onlajn prodaju.


#2: Prijatan korisnički interfejs

Eksperimentisanje i sve veća upotreba tokom godina doveli su do prijatnog korisničkog interfejsa. Čak i ako niste tehnički osposobljeni da upravljate vebsajtom ili elektronskom prodavnicom, to vam neće predstavljati problem.

Prodavci mogu da kategorišu proizvode prema cenama i drugim karakteristikama; a ovaj dodatak omogućava prodaju fizičkih predmeta, softverskih i programskih rešenja, čak i tuđih proizvoda.

Korisničko iskustvo poboljšano je jednostavnim izgledom i još lakšim podešavanjem strana. Aktivnost korisnika može se pratiti do detalja, od konverzija, preko registracija, do narudžbina, itd.

S druge strane, i korisnici će lako pronaći podatke o svojim prethodnim kupovinama, ažuriranja statusa kupovine ili dostave kupljenog proizvoda, podešavanja mogućnosti dostave i poreza.

Sve to utiče na korisnički utisak o prodavnici, a što su korisnici zadovoljniji to će i uspeh prodavnice biti veći.


#3: Prilagodljivost

Iako je izvorno nastao za „WooThemes”, danas ovaj dodatak jednako dobro funkcioniše na većini Vordpresovih tema. Na sajtu „ThemeForest” može se pronaći mnoštvo tema koje podržavaju „WooCommerce”. Dostupne su i mnoge prečice i vidžeti koji omogućavaju pretvaranje vaše onlajn prodavnice u pravo lice vaše firme i olakšavaju prodaju.

WooCommerce za početnike: šta je potrebno znati 2

 

Na matičnom sajtu dostupna je kompletna dokumentacija koja će vas provesti kroz proces upoznavanja s ovim dodatkom. Za sada, nažalost, sve je dostupno samo na engleskom jeziku.


#4: Lični pristup

„WooCommerce” nije samo onlajn prodavnica, već čitava platforma. Ovaj dodatak omogućava korisnicima da održavaju svoju kontrolnu tablu koja ne samo da sadrži njihov profil već i detaljan uvid u status trenutnih i prethodnih porudžbina.

Bez obzira na to da li imate profesionalni vebsajt koji prodaju vrši na svetskom tržištu ili lokalnu firmu koja cilja samo na lokalno tržište, uspostavljanje elektronske prodavnice nikad nije bilo lakše.

Najbolja odlika ove platforme za elektronsko poslovanje (eng. eCommerce) jeste što je sve dostupno na jednom mestu, bez bespotrebnog uplitanja drugih aspekata vebsajta.


#5: Jednostavna analiza

Jedna od najvažnijih odlika ovog Vordpresovog dodatka jeste što omogućava analizu korisničke istorije na sajtu, ali i predviđanja, i tačnu i razumljivu analizu uspešnosti.

Svakako valja obratiti pažnju na podatke poput ukupne prodaje, prodaje po datumima, prosečan broj porudžbina, pojedinačnu statistiku određenog proizvoda, recenzije, stanja na lageru i ukupnih performansi prodavnice.

„WooCommerce” sve ove podatke prikazuje u grafikonima koje je jednostavno tumačiti.


#6: Integrisane društvene mreže

Ulaganja u digitalni marketing znatno se smanjuju kada posetiocima omogućite jednostavno deljenje strana i proizvoda na društvenim mrežama, a ovaj dodatak će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike.


#7: Sigurnost

Vordpres je pouzdana i sigurna platforma na kojoj je lansirano više od 20% svih vebsajtova. Svi sigurnosni propusti rešavaju se izuzetno brzo, a sigurnosna ažuriranja češća od primećenih bagova. Isto važi i za „WooCommerce”.


#8: Funkcionalnost

Sve više funkcionalnosti čine ga sve popularnijim, kao i mnoštvo besplatnih i plaćenih ekstenzija. One poboljšavaju funkcionalost prodavnice kada je u pitanju vođenje knjiga, načini plaćanja, promocija, izveštavanje, itd. Sajt „CodeCanyon” nudi više od 1200 takvih dodataka.


#9: Podrška

Česta briga vlasnika elektronskih prodavnica jeste pitanje šta će se desiti ako dođe do problema na sajtu. „WooCommerce” svojim korisnicima nudi stalnu tehničku podršku u vidu foruma i video tutorijala, a osim toga čitava onlajn zajednica posvećena Vordpresu rado će ukazati na probleme i ponuditi rešenja.


Ukratko

„WooCommerce” je dobar izbor za pokretanje elektronske prodavnice, bez obzira na to da li ste IT stručnjak ili potpuni početnik.

Odlikuje ga mnoštvo dobrih strana koje rešavaju najčešće brige i pitanja vlasnika prodavnica. Jednostavno se integriše u postojeći vebsajt, ima dobar interfejs i mnoštvo funkcionalnosti čiji se broj povećava iz dana u dan. Odabirom dodatka „WooCommerce” za svoju elektronsku prodavnicu sigurno nećete pogrešiti.

 

Zanimaju vas elektronske prodavnice? Pogledajte povezane članke: