Da li je WooCommerce pravi izbor za vaš eCommerce biznis?

Vlasnici kompanija koji rukovode onlajn prodavnicom se često pitaju da li je eCommerce platforma koju trenutno koriste dovoljna za njihov potencijal i potrebe. Iako se slobodno može reći da je velika većina tih platformi manje-više sjajna za većinu kompanija, u nekim slučajevima može biti teško pronaći onu koja najviše odgovara potrebama vaše kompanije.

Kao što verovatno znate, WooCommerce je jedna od najpopularnijih platformi za izradu online shop-a, i pokreće skoro jednu trećinu tih prodavnica. Pošto je toliko istaknut igrač na tom polju, logično je da vlasnici kompanija procenjuju da li je ovaj plugin vredan njihovog vremena i truda.

Prednosti WooCommerce-a

Pošto ima toliki broj korisnika, može se reći da WooCommerce očigledno poseduje mnogo različitih prednosti, i dobre su šanse da će odgovarati vašoj kompaniji od samog početka. Dakle, bez daljeg odlaganja, ovo su glavne prednosti korišćenja WooCommerce-a za vašu onlajn prodavnicu.

WordPress

WooCommerce je u suštini plugin koji instalirate u poddirektorijum vašeg WordPress sajta. To čini pretvaranje vašeg vebsajta u e-Commerce sajt jednostavnim, sa prostom instalacijom koja se radi korak po korak, i koja će automatski pripremiti vaš vebsajt. Sa druge strane, takođe možete ručno da ga namestite, ako imate potrebne programerske veštine za to.

Kada završite sa instalacijom, jednostavno dodajte proizvode (isto kao što biste dodali postove ili stranice na bilo koji WP vebsajt) i opise. Kada sve to obavite, sve što treba da uradite je da obavljate tu divnu prodaju.

Još jedna ogromna prednost korišćenja WooCommerce-a je lakoća rukovođenja i prodavnice i sajta sa istog dashboard-a. Prelaz sa ažuriranja stranice sa proizvodima na pisanje bloga je trenutan, što čini WooCommerce jedinstvenim pluginom u svojoj kategoriji.

Besplatan je

Ako je nešto besplatno, to ne znači automatski da će vam biti od koristi, ali kada jeste, onda apsolutno može biti ogromna prednost. To je upravo slučaj sa WooCommerce-om jer su i instalacija i korišćenje potpuno besplatni.

Ovo funkcioniše sasvim lepo za manje kompanije ili kompanije koje se ne fokusiraju isključivo na prodaju, ail takođe se može primeniti za veće e-prodavnice.

Ocolus Multi Purposes WooCommerce Tema
Ocolus Multi Purposes WooCommerce Tema

 

Prilagođen za SEO

Jedno je imati sajt koji dobro rukovodi prodajom i kupovinom, ali da biste najviše objavili ono što imate da ponudite, takođe morate imati i sajt koji pretraživači lako mogu da pronađu.

Sajt koji je prilagođen za SEO nimalo nije problem sa WooCommerce-om jer on nudi sve optimizovane i prilagodljive karakteristike kao i svaki drugi WordPress sajt (menjanje razrade sadržaja, meta opisi, alternativni tagovi, URL-ovi, i drugi elementi).

Sa ovim pluginom, optimizacija stranica je jednostavan proces čak i ako niste upoznati sa kodiranjem, i iako su osnovne veštine istraživanja ključnih reči i pisanja sadržaja i dalje potrebne, stavljanje sadržaja tamo gde treba da bude je dosta jednostavno.

Mane Woocomerce

Iako je WooCommerce neverovatno popularan među onlajn trgovcima, i on ima svoje mane, a ovo je šta treba da znate o njima.

Nema podršku za teme

Tačnije rečeno, ovaj plugin ne podržavaju sve WP teme. Mogu se pojaviti problemi sa kompatibilnošću, i menjanje izgleda vašeg sajta može biti naporno ako i dalje želite da koristite ovaj WordPress plugin.

Ovo može biti velika mana jer može odložiti pokretanje vaše onlajn prodavnice, i izazvati dramatične promene u vizuelnom identitetu vašeg brenda.

Plaćanje ekstenzije

Iako je tačno da je plugin besplatan za korišćenje i instaliranje, takođe postoji i dosta ekstenzija koje nisu besplatne. Jedini problem je što su neke od njih praktično obavezne po današnjim e-Commerce standardima (na primer PayPal kao podrazumevana opcija za plaćanje).

Uglavnom se može živeti bez većine ovih ekstenzija, iako mogu biti jako korisne, posebno kada vaša kompanija tek počinje sa radom. Ekstenzije za rukovođenje inventarom, izveštaje, marketing, i usluge pretplate, vam mogu biti od velike pomoći u marketingu, tako da ćete ih na kraju svakako kupiti.

Ako je to slučaj, zašto ne odrediti cenu za WooCommerce na samom početku? Neki vlasnici mogu biti isfrustrirani i napustiti plugin, prosto jer bi radije platili nešto što je od starta potpuno kompaktno, nego da se kasnije bave ekstenzijama.

Može biti manje napredan od specijalizovanih programa

WooCommerce nije platforma, već plugin koji menja vaš postojeći vebsajt u virtualni izlog. S tim na umu, i dalje mu nedostaju neke ključne mogućnosti koje nude određene e-Commerce platforme. Nemogućnost korišćenja više valuta i jezika su bili poznati problemi u prošlosti.

WordPress konstantno radi na novim ekstenzijama da bi ostao u toku sa svime što specijalizovane platforme nude, ali te ekstenzije nisu besplatne, što opet može izazvati frustraciju u nekim korisnicima.

Arredo WooCommerce Tema
Arredo WooCommerce Tema

 

Ako nije pokvareno, ne popravljajte ga

Sa WooCommerce-om uspostavljanje, rukovođenje i održavanje vaše onlajn prodavnice je potpuno vaša odgovornost. Iako je ovo tačno i za neke druge velike e-commerce platforme, uvek je dobro znati da bar imate određen tim programera u nekoj kompaniji koji vam mogu pomoći ako stvari pođu naopako.

A pošto WordPress uvek radi na ažuriranju i još boljim mogućnostima, i pošto vi takođe stalno menjate svoju onlajn prodavnicu, uvek postoji šansa da će se nešto na vašem vebsajtu pokvariti.  A ako ne znate ništa o kodiranju, dobre su šanse da će vam trebati profesionalac da popravi sajt.

Postoji ogromna onlajn zajednica koja vam može pomoći da rešite jednostavne probleme, ali to može biti frustrirajuće, pogotovo ako nemate određen tim podrške koji vam može pomoći.

Zaključak

Ako imate malu kompaniju i razmišljate da prodajete par proizvoda onlajn uz pomoć vašeg WordPress vebsajta, instaliranje WooCommerce-a je očigledan korak. Lak je za korišćenje, koristan je, i besplatan sa osnovnim funkcijama. Takođe je optimizovan za SEO, što znači da onlajn vidljivost neće biti problem.

Vaš sajt će i dalje imati osnovne funkcije WordPress-a, što znači da ćete moći da pravite blogove i druge stvari na isti odgovarajući način kao ranije, s tim što ćete imati dodatnu prednost da prodajete svoje proizvode.

Sa druge strane, bez pouzdane podrške stvari mogu postati prilično grube, posebno ako nemate iskustva u osnovama kodiranja. Tačno je da WordPress ima mnoštvo resursa za rešavanje problema, ali većina vlasnika kompanije bi se radije fokusirali na svoj brend i potrošače nego da se bave pokvarenim stranicama i kodom.

Još jedno razočarenje mogu biti plaćene ekstenzije. Nemojte pogrešno da nas shvatite, one nisu potpuno neophodne za onlajn prodaju, ali ako razmišljate da povećate svoju kompaniju i da omogućite svojim potrošačima da koriste najnovije i najbolje funkcije, dobre su šanse da ćete morati da nabavite bar neke od tih ekstenzija.

Za većina korisnika cena nije problem. Problem je što je dodavanje ekstenzija, načina plaćanja, itd. naporan posao. Oni bi možda radije nabavili pun paket za određenu cenu, nego da moraju da pronalaze obavezne ekstenzije.

Takođe, WooCommerce je plugin, a ne specijalizovana platforma, što znači da neće imati neke funkcije koje su neophodne za određene kompanije, tako da je najbolje da procenite šta vam WooCommerce nudi, a šta vam zapravo treba za vašu onlajn prodavnicu.

Na kraju, WooCommerce može biti idealan put za vas. Možda su njegove funkcije sve što vam treba, sa ili bez par ekstenzija. Možda čak možete i da uspešno povećate svoju kompaniju sa njim. Takođe može biti nešto što ćete koristiti neko vreme, a zatim nabaviti specijalizovanu platormu. Sve zavisi od vaših trenutnih potreba i od brzine rasta vaše kompanije i funkcija, koje biste vremenom želeli da uvedete.

Sve u svemu, ukoliko planirate pokretanje svoje prve online prodavnice, WooCommerce je sjajan alat za početnike, i definitivno je vredno da ga proverite.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.