Zašto napraviti poslovni vebsajt 757

S razlogom se kaže da kada firma nema web sajt kao da i ne postoji. Međutim, mnoštvo manjih lokalnih firmi odlučuje se da s mušterijama komunicira isključivo preko društvenih mreža. Ali, da li je to dobar način poslovanja na duže staze i zbog čega bi ipak trebalo razmotriti i mogućnost pokretanja vebsajta?

Društvene mreže su svima dostupne, poslovne stranice se relativno lako i brzo prave i održavaju, a koštaju vrlo malo ili skoro ništa. S druge strane, posedovanje vebsajta iziskuje znatno više rada, mnogo ulaganja, profesionalne programere i dizajnere, optimizaciju za pretraživače (SEO), pisanje tekstova i stalno ažuriranje sadržaja. Čini se logičnim da manje lokalne firme pre biraju da do potencijalnih kupaca ili mušterija dolaze upravo preko društvenih mreža, ponajpre zbog isplativosti i lakoće održavanja. A kada se razmisli o pogodnostima na druže staze – računica je jasna: vebsajtovi doprinose opštem imidžu firme i donose više profita u vidu povrata na uložena sredstva (eng. return on investment, ROI).

Stoga se, u doba procvata digitalnog sveta, čini potpuno pogrešnim previđanje, čak zanemarivanje i ignorisanje, mogućnosti i svrsishodnosti izrade poslovnog web sajta kao jednog od primarnih kanala za komunikaciju s korisnicima. Stoga sledi popis najvažnijih razloga za pokretanje poslovnog web sajta.


5 razloga da ove godine pokrenete poslovni web sajt

1. Korisnici pretražuju Google u potrazi za sajtom

Društvene mreže i pretraživači (eng. search engines) razdvojeni su entiteti koji ne funkcionišu zajedno, a društvene mreže bez sajtova ne funkcionišu u očima pretraživača. Gugl kao pretraživački gigant prevashodno se bavi rangiranjem sajtova i prodajom oglasnog prostora.

Razmislite. Da su vam upravo sada potrebne informacije, prvi kanal koji biste upotrebili da potražite bilo koju informaciju na internetu bio bi, najverovatnije, Gugl, a ne Fejzbuk ili Tviter. Dakle, u potrazi za informacijama, korisnici se oslanjaju na pretraživače, a ne na društvene mreže, te stoga prirodno dolazi ideja da se vaš sajt pojavi u vrhu stranice pretrage.


2. Google u rezultatima pretrage izlistava web sajtove

Dalje, da sada u polje za pretragu zadate upit „veb dizajn Novi Sad”, rezultati koje biste dobili bili bi stranice s vebsajtova, jer Gugl, kao i pretraživači uopšte, nude prvenstveno ono što se nalazi na sajtovima.

Zašto napraviti poslovni vebsajt 1
Gugl u rezultatima pretrage na prvim mestima izlistava vebsajtove, pa tek onda društvene mreže

Profili i stranice na društvenim mrežama takođe mogu dobro kotirati. Ali, ako firma ima i sajt i profile na društvenim mrežama, Gugl će na prvom mestu ponuditi sajt, pa tek onda društvene mreže. Dakle, drugi razlog je što se i u rezultatima pretrage prvo vide vebsajtovi, a zatim društvene mreže.


3. SEO funkcioniše po principu lokalizacije

Poslednje izmene i ažuriranja Guglovih algoritama za rangiranje sajtova sve više se oslanjaju na lokalizaciju pretrage, te se usredsređuju na to da korisniku u što kraćem roku ponude kvalitetne rezultate najbitnije za lokaciju s koje se pretraga vrši.

Laički rečeno, ako se nalazite u Nišu i tražite firmu koja nudi usluge veb dizajna, Gugl će vam izlistati popis firmi iz Niša ili okoline, a korisnik koji se nalazi u Subotici dobiće potpuno drugačije rezultate, bitne za Suboticu i okolinu.

Da biste se uopšte našli u rezultatima pretrage, potrebno je da imate svoje mesto na vebu pomoću kog ćete pretraživačima staviti do znanja gde se nalazite i u kojoj industriji poslujete. Takvo mesto na vebu, samo i isključivo vaše, jeste vebsajt.

Naravno, da bi se vaš sajt našao na što boljem mestu u rezultatima pretrage, potrebno je da sajt optimizujete za pretraživače i prilagodite lokalnoj pretrazi, a to je posao kojim se bave stručnjaci za SEO. Oni će vam dati najbolje savete oko toga šta je potrebno da se uradi sa sajtom da biste ga rangirali što bolje i da bi se njegovo postojanje isplatilo.


4. Društvene mreže su zabavne, ali neprofesionalne

Činjenica je, koliko god se trudili da profile i poslovne stranice na društvenim mrežama održavate profesionalnim i urednim, oni sami nisu dovoljan signal korisniku da ste ozbiljna firma koja mu zaista može pružiti kvalitetnu uslugu kakvu traži.

Naročito zbog lakoće izmena profila, otvaranja i zatvaranja istih, kao i kompomitujućih profila koji se često sankcionišu, društvene mreže jesu nešto nestabilniji medij za komunikaciju.

S druge strane, vebsajt je čvrst dokaz da vaša firma ozbiljno posluje i korisnike uverava da ih cenite i radite na svom korporativnom identitetu.

Zašto napraviti poslovni vebsajt 2
Vlasnici malih firmi odgovorili su na pitanje za koju bi se vrstu digitalnog marketinga odlučili ako bi morali izabrati samo jednu.

5. Web sajt košta, ali vredi

Pokrenuti vebsajt može biti vrlo lako, ako vam to radi profesionalni tim veb dizajnera, programera, grafičkih dizajnera, tekstopisaca, stručnjaka za SEO i digitalni marketing. Ipak, početna ulaganja u sajt mogu premašiti i nekoliko stotina evra, ili čak i hiljade, u zavisnosti od toga kakav se sajt pravi, odnosno od njegive kompleksnosti.

Maloj firmi koja nema veliki protok sredstava takav izdatak može se činiti neopravdanim, naročito ako opstanak na tržištu nije zagarantovan.

Međutim, vrlo je moguće da samo postojanje vebsajta firmi osigura opstanak na tržištu i izdvoji je među konkurencijom. Time što ćete Guglu signalizirati da postojite, on će, prikazujući vaš sajt u rezultatima pretrage, korisnike usmeriti upravo ka vama i obezbediti vam dugoročnije poslovanje.


Zaključak

Raznovrsne su mogućnosti koje vam nudi postojanje vašeg sajta na internetu. Od vašeg ličnog mesta na vebu, preko onlajn prodavnice, ličnog ili profesionalnog portfolija, pa sve do reklamnog prostora – poslovni web sajt će uvek biti dobar potez.

Izrada vebsajta osiguraće vam prisustvo u digitalnom svetu i povezati vas s potencijalnim kupcima, a na vama je da tu priliku pametno iskoristite.

 

Zanima vas web dizajn? Pogledajte povezane članke: