recenzije na Guglu 757

Recenzije korisnika (eng. Google reviews) danas predstavljaju veoma važan deo veb prezentacije firme i imaju veliki doprinos u podizanju verodostojnosti. Takođe su i od velikog značaja za lokalne firme bez obzira na to da li nude svoje proizvode ili usluge na internetu.

Pre nekog vremena Gugl je omogućio korisnicima da putem svog naloga ocene određeni sajt, firmu, uslugu ili proizvod i na taj način ukažu na to koliko je neki biznis dobar.

Kada su nam potrebni određeni proizvodi, usluge ili informacije, najčešće se odlučujemo da ih potražimo na Guglu. Unoseći odgovarajuće ključne reči u polje za pretragu, u rezultatima dobijamo niz sajtova čiji bi sadržaj trebalo da odgovara terminima koje smo definisali.

Nakon što smo u pretrazi dobili odgovarajuće rezultate, vreme je da se odlučimo kojem ćemo sajtu ili kompaniji dati priliku da nam kroz svoju prezentaciju stavi do znanja da je to što nude baš to što nam treba. A u tome nam mogu pomoći recenzije i preporuke.

Korisnici recenzije mogu ostaviti putem nekoliko različitih izvora koje Gugl može da koristi i koje imaju značajnu ulogu u podizanju verodostojnosti biznisa, što sve utiče na bolje reangiranje. Neke od najboljih primera ovakvih sajtova možemo podeliti u dve kategorije. U prvoj su društvene mreže, poput Fejzbuka i Guglovih recenzija, dok su u drugoj poslovni direktorijumi sa listinzima firmi, poput najpoznatijeg domaćeg direktorijuma – Žute strane.


Šta su recenzije korisnika na Guglu

Recenzije na Guglu jedan su od ključnih signala koji ukazuje na verodostojnost i relevantnost sajta ili firme. Kako biste korisnicima omogućili komentarisanje i ostavljanje recenzija sajta ili firme, važno je napraviti i verifikovati lokalnu stranicu „Google my business”. Pravljenje ove stranice je besplatno i predstavlja odličnu osnovu za povećavanje prisustva firme na internetu.

Kako bi se recenzije korisnika pojavile u pretrazi, potrebno je da sajt odnosno firma ima makar 5 recenzija korisnika na Guglu.

PopArt Studio - Google My Business


Drugi izvori recenzija

Bez obzira na to što je Gugl dominantan pretraživač i što se recenzije na njegovom servisu najviše broje, to ne znači da treba zanemariti i signale iz ostalih izvora. Upravo signali i linkovi sa drugih strana ukazuju Guglu na važnost i relevantnost sajta odnosno firme, što dalje poboljšava pozicije sajta u pretrazi. Recenzije korisnika sa drugih sajtova doprinose stvaranju bolje slike o firmi i povećanju kredibiliteta i pomažu u tome da se glas o vašoj firmi nadaleko čuje.


Predstavljanje biznisa u dobrom svetlu

Recenzije korisnika su važne kako za druge korisnike, pa tako i za Gugl. Za korisnike su veoma značajne jer na taj način dobijaju informacije o relevantnosti i kvalitetu određene firme, dok Gugl, s druge strane, na osnovu tih recenzija i komentara stvara sliku o kvalitetu vašeg sajta odnosno firme, što direktno može da se odrazi i na bolje pozicije u rezultatima pretrage.

Stoga, jedna od strategija SEO optimizacije jeste pridobijanje što više recenzija korisnika kako biste sajt odnosno firmu iza tog sajta predstavili u što boljem svetlu.

Znajući koliko su recenzije korisnika važan faktor rangiranja, vlasnici sajtova, a ponekad i manje iskusni stručnjaci za SEO, mogu da preteraju u pridobijanju pozitivnih recenzija, što može da negativno utiče na pozicije sajta u pretrazi.

U želji da svoje poslovanje predstave na najbolji način, vlasnici sajtova često traže od svojih poznanika, prijatelja, kolega i rodbine da ostave komentar i ocene sajt na Guglu. To doprinosi stvaranju „neiskrenih recenzija korisnika”, što Gugl i te kako ume da prepozna, a što može naškoditi sajtu.

Evo nekoliko saveta šta treba raditi a šta ne, kako oceniti druge i steći recenzije na Guglu a da deluju prirodno:

1. Izbegavajte spominjanje osobe koja je zaposlena u firmi koju ocenjujete

Ukoliko firma kojoj ostavljate komentar i dajete ocenu zaista ima korisnički centar, sasvim je u redu ostaviti pozitivan komentar za osobu sa kojom ste razgovarali. Ipak, korisnici nikad neće ostaviti recenzije u kojima će spomenuti ime i prezime osobe ili čak grupe osoba iz firme sa kojom su bili u kontaktu.

Ukoliko pronađete komentar korisnika koji spominje ime i prezime osobe zaposlene u toj firmi znajte da je u pitanju recenzija koju je najverovatnije napisao neko iz same firme ili neko ko je na bilo koji način povezan sa tom firmom.

Ako želite da recenzija korisnika zaista izgleda prirodno (organski) i bude po Guglovim pravilima, onda se potrudite da predstavlja iskreno mišljenje i iskustvo korisnika.

 

2. Previše recenzija korisnika može da ima negativan efekat

Koliko će recenzija i komentara biti ostavljeno za određeni sajt odnosno firmu najčešće je nešto na šta se zapravo ne može uticati. Ukoliko postoji veliki broj ljudi sa kojima je firma sarađivala i veliki broj zadovoljnih korisnika, normalno je da postoji i veći broj recenzija korisnika na Guglu.

Ipak, negativan efekat može da se javi u slučajevima kada taj broj znatno prevazilazi broj recenzija koji imaju drugi sajtovi iz iste branše. Bez obzira na to da li su te ocene dobijene organski, prevelika razlika u broju recenzija može da deluje sumnjivo te da odbije korisnike koji bi se u suprotnom odlučili za vaš sajt ili biznis.

google reviews

 

3. Nemojte sakupljati recenzije korisnika na vašem sajtu

Ranije su stručnjaci za SEO davali preporuke klijentima da na samom sajtu ponude model za ostavljanje recenzija. Ove informacije su bile relevantne za Gugl pa je on na osnovu toga stvarao i davao sliku koliko je određena firma relevantna.

Danas je to nešto što nikako ne bi trebalo da radite.

Guglova preporuka je da recenzije korisnici treba da se ostavljaju na prirodan način. Pustite korisnike da vas sami svojevoljno ocene, bilo na Guglu, bilo putem nekog drugog izvora (Fejzbuk, Gugl, Žute strane…). Korisnici treba da sami požele da vam napišu recenziju.

Takođe, treba voditi računa da o tome da Gugl zna sve (malo paranoje nije na odmet), pa čak i IP adresu računara sa kojeg dolazite. Stoga, ako se desi da je puno recenzija ostavljeno sa iste IP adrese, to može da dovede do povećanja rizika da ti komentari u najboljem slučaju ne budu prikazani, pa čak i do toga da sajt bude penalizovan.

 

4. Nemojte dopustiti zaposlenima da ostavljaju recenzije na vašem sajtu

Pre svega, zaposleni najčešće nisu objektivni. Takođe, najčešće nisu ni dovoljno motivisani da odvoje vreme i smisle šta će napisati te mogu ostaviti recenziju i komentar koji će više ličiti na reklamu nego na nešto što bi korisnik zaista napisao. Osim toga, Gugl je jasno naveo da se ovakva praksa ne primenjuje.

google smernice

Ukoliko se ipak odlučite da sami sebi napišete recenziju i ostavljate komentare, radite to na sopstvenu odgovornost i budite svesni da Gugl ne toleriše manipulaciju, te možete povećati rizik da sajt bude penalizovan, odnosno kažnjen.

 

5. Odgovarajte na komentare

Bez obzira na to da li su komentari i recenzije koje dobijate pozitivni ili negativni, pronađite vremena da na njih odgovorite. Kritiku prihvatite kao signal da je uslugu ili proizvod koji imate u ponudi možda potrebno malo unaprediti.

Ali nemojte odgovarati samo na negativne komentare. Odgovorite i na pozitivne komentare pa makar ti odgovori bili i prosto „hvala”. Na taj način ulazite u interakciju sa korisnicima i pokazujete da vam je stalo do njih i njihovog mišljenja.

 

6. Pazite kako odgovarate na komentare

Strogo vodite računa o tome kako odgovarate na komentare, posebno na one negativne. Loš odgovor na negativan komentar može da ima negativan efekat jer kroz na njega pokazujete na koji način rešavate situacije u kojima se klijent žali na loš proizvod ili uslugu. Vaš odgovor bi trebalo da bude kratak, koncizan i smislen.

Nemojte se raspisivati, previše objašnjavati i pravdati zbog negativnih komentara. Takođe, nikako nemojte koristiti unapred pripremljene odgovore. Potrudite se da na svaki komentar date smislen odgovor koji može doprineti rešavanju situacije. Pokažite svima da vam je stalo i da cenite svakog (potencijalnog) klijenta.


Ako imate dosta loših recenzija, posvetite im pažnju i unapredite korisnički servis kako bi taj deo još bolje radio svoj posao. Nemojte pokušavati da manipulišete ocenjivanjem. Dozvolite da recenzije i komentari dolaze prirodno i imajte na umu da manipulacije u cilju boljeg rangiranja povećavaju rizik od Guglovog penala.


Saznajte još o optimizaciji sajtova: