SEO optimizacija kako odabrati pravu firmu za SEO

„Kako da se ime moje firme pojavi na Google?” – pitanje je koje ste sigurno postavili sami sebi te se zato sada nalazite ovde u potrazi za odgovorom.

I sasvim prirodno, jer ako ste vlasnik firme i još uvek nemate sajt na njemu – to je praktično kao da i ne postojite. Iako je ova rečenica postala skoro kliše, veoma je tačna i to ste verovatno i sami uvideli i rešili da uvedete neke novine, kao npr. da izradite sajt i na njemu radite SEO optimizaciju.

 


Šta je SEO?

Optimizacija sajtova za internet pretraživače (ili search engine optimization, od čega je dobijen akronim SEO) jeste proces pospešivanja sajta u vidu programiranja, skriptovanja, dizajniranja i pisanja sadržaja sa ciljem povećanja vidljivosti na internetu i boljeg rangiranja na pretraživačima.

Drugim rečima, to je niz procesa koje obavljaju stručnjaci za SEO kako bi se sajt pojavio na željenoj prvoj strani Gugla (Jahua, Binga ili nekog drugog pretraživača) za određenu ključnu reč. Praksa se zasniva na uređivanju strukture sajta, kategorizaciji, građenju mreže relevantnih linkova i mnogim drugim procesima.

Optimizacijom se bave obično firme, ali i pojedinci. Ovi drugi su obično manje vidljivi i do njih možete doći uglavnom preko preporuke prijatelja, dok se prave firme za SEO mogu nešto teže pronaći jer ih je mnogo i teško je odlučiti se za jednu.

 


Kako da odaberem najbolju firmu za SEO optimizaciju?

 

1. Jasni ciljevi

Pođite od sebe. Za svaku firmu je bitno da zna šta želi, npr. kakve rezultate ili koju poziciju želi da ostvari na pretraživaču. Ove potrebe će se ponekad, najčešće u izboru reči, razlikovati od onoga što stručnjak za SEO želi da ostvari, ali je bitno iskomunicirati i precizno reći svoje potrebe, zahteve i ciljeve. Na kraju se ciljevi i SEO stručnjaka i vas kao potencijalnog klijenta stavljaju na jedan spisak i traže veze između toga, kao i načini i strategije da se oni dostignu.

Takođe, što više budete znali o optimizaciji, to će biti bolje i po vaš sajt. Ukoliko ste prirodno radoznali i želite da budete upućeni u svaki deo procesa, najbolje bi bilo da prvo sami istražite praksu uopšteno, na primer na nekom sajtu poput ovog, koji sadrži korisnu viki biblioteku (bazu znanja) sa savetima iz iskustva u vezi sa internet marketingom, veb dizajnom, programiranjem i grafičkim dizajnom. Nakon toga, moći ćete čak i da parirate u razgovoru sa stručnjakom, znaćete koja pitanja treba da postavite i biće vam jasno šta sve na kraju treba da se učini i pospeši.

 

2. Pretraga i konsultacije

Nakon što se uputite u temu, krenite u potragu za SEO firmama i drugim agencijama koje nude te usluge u sklopu svojih delatnosti. Većina ljudi danas za ovakvim stvarima poseže ka Guglu, ali nemojte se ni tu prevariti i otići samo u prvu agenciju koja vam iskoči u rezultatima pretrage. Najbolje bi bilo da napravite kraći spisak, recimo od tri do pet agencija koje vam ulivaju poverenje, nazovete ih ili im se obratite mejlom.

Ono što u većini slučajeva upravlja čitavim procesom jeste budžet koji imate na raspolaganju. Budite iskreni i jasno iskomunicirajte granice svojih mogućnosti i uporedite ih sa ponudom koju vam daju. Ako agencija naplaćuje SEO procenu – bežite od nje. Danas je opšteprihvaćena praksa da su procena i prve konsultacije besplatni, kao znak dobrog (budućeg) partnerskog odnosa.

Konsultacije se mogu obaviti preko telefona, ali bi najbolje bilo usmeno popričati sa samim SEO stručnjacima koji bi radili na vašem sajtu. Kada do konsultacija već dođe, pripremite spisak stvari koje vas zanimaju te pitajte konsultanta za sve što vas zanima i što mislite da bi moglo napraviti zabunu.

Ako vam konsultant obećava basnoslovne rezultate u kratkom vremenskom roku – bežite odatle jer je posredi neka opskurna praksa zbog koje možete biti kažnjeni. Treba imati na umu da je SEO proces koji traje, odnosno da se rezultati sigurno neće videti sutra, prekosutra ili sledeće nedelje. Premda uvek sve zavisi od samog projekta, u najboljem slučaju treba da prođe barem dva do četiri, a ponekad i šest meseci kako bi se promene na sajtu stabilizovale – i to će vam reći jedino iskren konsultant koji ume da radi svoj posao kako treba.

 

3. Reference i studije slučaja

Ono što dobru SEO firmu čini takvom jeste iskustvo i, naravno, primeri na kojima su se postigli dobri rezultati. Postoje dve vrste firmi: one koje imaju dobar portfolio a koje mogu da rade loše i, s druge strane, one koje ne(maju vremena da) pišu studije slučaja ali postižu dobre rezultate. Kad već imate izbor – bolje se odlučite za potonju. Naravno, korisno je imati i reference pred sobom, ali ih treba detaljno ispitati, bilo u kontaktu sa konsultantom, bilo na svoju ruku.

 

4. Priče iz iskustva

Čak i ako se firma sa kojom pregovarate ne može pohvaliti sjajnim vizuelno dopadljivim portfoliom, živa reč može sve spasiti. Npr. ako želite da angažujete nekoga za oporavak od penala koji vam je Gugl dao zbog nedozvoljenih SEO praksi, dozvolite mu da vam ispriča celu priču (ali ne zašećerenu ili u kratkim crtama) – tražite što više detalja i zamolite da vam se pokaže kako se određene prakse popravljaju. Ne dozvolite konsultantu da vam priča o velikim imenima i klijentima, nego o uspešnim pričama iz iskustva koje su dale dobre rezultate – pošto se zna da se nekada male lokalne firme mogu bolje rangirati od velikih i moćnijih.

I najbolji savet za kraj bio bi to da treba da pratite svoj unutrašnji osećaj. Ako već vidite da osobe sa kojima razgovarate oklevaju, deluju kao da kriju nešto ili izbegavaju da daju određene odgovore – slobodno možete odustati i potražiti nekoga ko vam više odgovara.


Da li ste nekada probali SEO optimizaciju na vašem sajtu? Začudili biste se kakvi se sve rezultati mogu postići. Informišite se o cenama SEO optimizacije i ukoliko želite da probate, mi vam možemo ponuditi besplatnu analizu i konsultacije sa stručnjakom za SEO, nakon kojih slede procena i dogovor o optimizaciji.


Sviđa ti se ovaj članak? Pročitaj još korisnih tekstova:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.