Greške su sastavni deo života. Ali, kao sa svim greškama – ukoliko ih ponovimo, znači da ništa nismo naučili iz prethodnog iskustva. Isto važi i za SEO (eng. Search Engine Optimization) – ukoliko smo pogrešili u koracima, treba da iz tih grešaka nešto naučimo i unapredimo našu SEO strategiju.

Uostalom, tako i svi SMM stručnjaci (i početnici) uče kako funkcionišu pretraživači (te informacije su nedostupne široj javnosti i Google, Yahoo i ostali pretraživači ih drže u strogoj tajnosti već godinama) – eksperimentisanjem i (namernim) pravljenjem grešaka i shvatanjem uopštenih principa njihovog funkcionisanja.

Pošto se iz sopstvenog iskustva najbolje (i najteže) uči, sastavili smo spisak od pet najčešćih SEO grešaka koje se prave u procesu izdradnje mreže linkova (eng. link building, o čemu smo već pisali nekoliko puta) i pisanja kvalitetnog sadržaja za sajtove.


  1. greška: Svi linkovi vode ka glavnoj strani

Ovo je greška koju ne prave samo SEO početnici, nego i stručnjaci s višegodišnjim iskustvom.

Iako može biti primamljivo da ostavljamo linkove koji vode ka glavnoj stranici sajta (eng. home page) – uostalom, odatle korisnici i kreću, zar ne? – ovo nije dobra strategija jer pretraživaču treba ukazati i na postojanje ostalih stranica sa sadržajem koje tek treba da izgrade autoritet i pomognu u izguravanju sajta ka vrhu u pretrazi (eng. SERP).

Nil Patel (Neil Patel), preduzetnik i analitičar digitalnog marketinga, objašnjava zašto ovo nije dobro upravo na primeru Vikipedije. Naime, ovaj sajt je trenutno pozicioniran kao sedmi najbolje rangirani sajt na svetu, i 1% linkova koji vode ka njemu zapravo su povezani sa njegovom glavnom stranom, dok ostalih 99% linkova izgrađuje ogromnu mrežu sa njegovim unutrašnjim stranicama.

Strategija koju Vikipedija vodi je odlična upravo zbog izgrađivanja poverenja u stranice koje linkuju jedna ka drugoj, čime se gradi autoritet i povećava vidljivost na pretraživačima.

Rešenje:

Dakle, ovaj problem ima jednostavno rešenje: umesto da linkovi vode ka glavnoj stranici vašeg vebsajta, bolje bi bilo da igradite dobru mrežu linkova koji povezuju unutrašnje veb stranice.


  1. greška: Nerad nakon izgradnje linkova i dostizanja prve stranice na pretraživaču

Nemojte biti u zabludi da treba da prestanete s  radom istog trenutka kada ste uspeli da vebsajt dogurate do prve stranice (ili čak prve pozicije) na pretraživaču. Vaši napori tada tek počinju. Jeste teško domognuti se prvog mesta, ali je još teže održati tu poziciju, tako da zasučite rukave i spremite se za dalji rovovski posao.

U redu je predahnuti, ali se nemojte uljuljkavati u trenutku slave jer su izgledi da ćete se brzo spustiti veoma veliki.

Rešenje:

Skrinšotujte ekran s trenutnom pozicijom, udahnite duboko, i nastavite da proširujete strategiju koju ste vodili.

Proširite kampanju i nastavite sa izgradnjom još šire mreže linkova odličnim člancima na blogu i dodavanjem kvalitetnog sadržaja na veb stranice. Time samo pokazujete pretraživaču da ste živi i da se ubijate od posla da zadržite dobru poziciju – a samim tim i održavate dobrosusedske odnose.


  1. greška: Blogovanje nije deo strategije

Ukoliko vaš sajt nema puno stranica koje mogu da se menjaju tako često (About Me ili Services), sajt postaje nevidljiv za pretraživač jer ne odaje znake života, i samim tim pada na lošiju poziciju u pretrazi.

Rešenje:

Iako mnogi SEO stručnjaci misle da je otvaranje bloga loša stvar (iz nepoznatih nam razloga), blogovanje je zapravo najbolja stvar koja se može dogoditi vašem sajtu – upravo zato što pokazuje pretraživaču da je sajt aktivan i da ima dosta toga da pruži, pa će samim tim i biti više pozicioniran u pretrazi.

Pošto blogovi ne moraju pokazati rezultate u istom trenutku postavljanja, potrebno je vreme da se njihov autoritet izgradi. Zapravo, ponekad će biti potrebno i oko dva meseca ili više da ova strategija da rezultate. Postavljanje članaka na blog će na duže staze davati sve bolje rezultate, jer iskustvo pokazuje da se stariji članci najviše čitaju upravo zato što vremenom dobijaju na autoritetu.

Dodatna pažnja:

Međutim, još jedna greška vas može koštati saobraćaja: kratki članci. Kratki članci su još jedan pokazatelj pretraživačima da je sadržaj i usluga koju nudite lošeg kvaliteta. Dakle, rešenje ovog dodatnog problema je jednostavno: ponudite kvalitetan sadržaj i iscrpne članke (od bar 1500-2000 reči).


  1. greška: Izbegavanje relevantnog sadržaja

Jedan od najčešćih problema prethodnih godina bio je to što su marketinški stručnjaci mislili da su klijenti ograničenih mentalnih sposobnosti i da neće prometiti kada neko pokušava da ih prevari. Zapravo, prosečan korisnik interneta je prilično pametna osoba i upravo iz takvog gledišta treba da se posmatraju i potencijalni klijenti. Dakle, ako pokušate da na blogu nudite sadržaj koji je sam sebi svrha i koji nema veze s vašim sajtom i poslom koji se bavite, samo ćete napraviti štetu i doprineće u veoma kratkom zadržavanju korisnika na vašem sajtu (eng. bounce rate).

Rešenje:

Stvaranje relevantnog sadržaja treba da bude osnovna maksima vaše SEO strategije. To znači da pružanjem kvalitetnog sadržaja povećavate vrednost sajta i uspevate da upotrebite sve ključne reči koje dalje pomažu pri izgradnji mreže linkova i dalje u pretrazi. Kvalitetan sadržaj samo može da pomogne u rangiranju i pozitivnom doživljaju sajta od strane korisnika.


  1. greška: Neupotrebljavanje naziva vašeg brenda u tekstualnom linku

O tekstualnim linkovima (eng. anchor text) već smo pisali u članku o preporukama za SEO. Ono što tada nismo dovoljno naglasili jeste da se sam naziv vašeg brenda nedovoljno (ako i uopšte) koristi pri linkovanju, a trebalo bi. Statistika pokazuje da korisnici u najvećem procentu do vašeg sajta dolaze direktnim unosom naziva brenda, što samo doprinosi gore izrečenom.

Rešenje:

Iako ne možete u potpunosti kontrolisati to kako korisnici linkuju ka vama, ono što možete – iskoristite na najbolji način. To jednostavno znači da kada prirodno možete da upotrebite naziv vašeg brenda u tekstu – učinite to.


Od gore navedenih, koliko ste vi grešaka počinili u vašoj SEO strategiji? Budite iskreni i ispričajte nam sve o tome u komentarima ispod.


Pročitaj još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.