seo rules

Način da se bolje rangirate u rezultatima pretrage (eng. search engine results page, SERP) jeste da na ispravan način primenite pravila SEO optimizacije sajta za pretraživače (eng. search engine optimization, SEO), od kojih je najpoznatiji i najpopularniji Google.

Bolje mesto u rezultatima pretrage na Google znači da će više klijenata videti vaš sajt, a od opisa i sadržaja koji nudite zavisi da li će ga i posetiti. Da biste uspešno primenili SEO na svoj sajt, potrebno je da pratite nekoliko relativno lakih pravila, koja donosimo u nastavku.


Pravila za optimizaciju sajtova za Google


1. Upotrebite ključne reči

Indeksiranje svakog veb sajta podrazumeva da ga Gugl, na osnovu sopstvenih algoritama koje često menja, svrsta u određene grupe sajtova, recimo, o sličnoj temi. To se postiže zahvaljujući ključnim rečima kojima opisujete svoj veb sajt.

Upotreba ključnih reči treba da se vodi nekim pravilima. Prvo, ukoliko vam se firma bavi prodajom računarske opreme, upravo takve ključne reči treba da upotrebljavate kroz ceo sajt – izbegavajte sadržaj koji nije vezan za temu sajta. Dakle, odaberite ispravne ključne reči koje se najbolje vezuju za posao kojim se bavite.

Broj ključnih reči koje će se javljati na stranici treba da bude prilagođen i čitaocima i Guglu, da ne biste sebi odmogli. Cilj vam je da se te ključne reči javljaju suptilno, da prirodno teku kroz tekst, i da izbegnete zagušenje stranica ključnim rečima. Optimalan udeo ključnih reči u tekstu je između 2 i 4%, pa to znači da je za tekst od 1000 reči znači u redu da 20-40 reči budu ključne.


2. Kvalitetan sadržaj

Sadržaj je u vezi s ključnim rečima jer zavisi od njih. Na konkretnom primeru, ukoliko želite da rangirate veb sajt za ključne reči „luksuzne nekretnine u Novom Sadu“, a nigde se kroz sajt ne pominje baš takva sintagma, ili se pominje tek jednom ili dvaput, optimizacija sajta za SEO za te ključne reči postaje besmislena.

Kada postavljate sadržaj na sajt, potrudite se da taj sadržaj bude kvalitetan, jedinstven, napisan tako da čitaocu pruži informacije koje su zaista koriste, i koje neće naći ni na jednom drugom mestu. Čak i ukoliko koristite tuđi sadržaj, bilo da ga prevodite, prilagođavate ili ste ga upotrebili kao inspiraciju, odajte zasluge autorima ili izvornom sajtu – linkovanjem i potpisivanjem autora.

Veoma je važno da ne kopirate sami sebe i da ne postavljate isti sadržaj na više strana na sajtu. To će loše uticati na rangiranje na Guglu, jer na taj način Gugl neće znati koja je strana izvorna i na šta da obrati pažnju prilikom indeksiranja sajta. Ukoliko je baš neophodno postavljanje istog sadržaja, potrudite se da ga izmenite na neki način.


3. Broj strana na sajtu

U zavisnosti od vrste posla kojom se bavite, razlikovaće se i broj strana koje imate na sajtu. Firma koja pruža usluge SEO optimizacije potrudiće se da kroz više strana objasni značaj optimizacije za Gugl (eng. Google optimization), ali i da osim toga pruži posetiocima druge korisne informacije.

Neke strane će nužno ostati statične i neće se menjati niti nuditi nov sadržaj, te je zato dobro imati blog na sajtu – na taj način možete stabilno povećavati broj strana i imati mogućnost da redovno koristite ključne reči u tekstovima koje objavljujete.


4. Kvalitetni linkovi

Na linkove treba obratiti posebnu pažnju, jer su izuzetno bitni.

Prvo, treba da kroz unutrašnje linkove povežete sadržaj na sajtu. Čitaoci će od toga imati koristi jer ćete na taj način povezati srodan sadržaj; a Gugl će lakše pratiti i povezivati sadržaj, a time vas i lakše smeštati u svoje direktorijume za pretragu.

Druga bitna stavka jeste da postavljate linkove ka sopstvenom sajtu na druge sajtove, što nekad može biti vrlo teško jer se postavljanje linkova strogo kontroliše. Ostavljanje komentara na tuđe tekstove ili na forumima jesu načini za to, ali nekad je potrebno dosta vremena da steknete reputaciju na samom sajtu da bi vam dozvolili ostavljanje linkova.


5. Isečci, oznake i meta opisi

Postavljanje dobrog sadržaja je samo pola posla – druga polovina su isečci (eng. snippets), oznake (eng. tags) i meta opisi (eng. meta description). Na osnovu njih Gugl će lakše indeksirati nov sadržaj, jer mu kroz isečke, oznake i meta opise pružate kratak a ipak detaljan uvid u to čime se bavite na sajtu / u članku / na blogu. Iako se može činiti zamornim, popunjavanja ovih elemenata znači da Guglu pomažete da vas lakše prepozna, i da ćete lakše optimizovati sajt za SEO.

Pored toga, meta opisi i meta nazivi su ono što će se pojavljivati kada se sajt pojavi u pretrazi pa treba voditi računa da se oni pišu tako da posetilac želi da klikne na sajt i pogleda sadržaj.


6. Brzina sajta

Jedan od ključnih faktora koji utiču na poziciju sajta na pretrazi jeste i brzina sajta, odnosno kojom se brzinom učitava i prebacuje sa strane na stranu. Ovo je postalo još značajnije otkako je najavljena i sprovedena promena u prikazu rezultata u odnosu na to s kog uređaja vršite pretragu. Pretraga na mobilnom telefonu rangira sajtove po tome kakve su im verzije za mobilne telefone ili prenosne uređaje, a pretraga na računaru daće drugačije rezultate.


7. Uzmite u obzir publiku

Cilj sajta jeste i da se na pravi način povežete s publikom i da pružite informacije kakve će čitaoce zainteresovati da posete sajt. Što više posetilaca imate na sajtu, i što se oni duže zadrže na sajtu, to će pozicija sajta na Guglu biti bolja, jer stalna posećenost, i posećenost koja raste, pokazuje da je sajt živ.

Bitno je da znate koje ključne reči pretražuje ciljna grupa koju želite da privučete, i da ih koristite na sajtu. Istražite koje ključne reči dovode publiku na vaš sajt, i koja su interesovanja posetilaca sajta, i upotrebite to tako da ih zadržite na sajtu i da se zaista i vrate.

Kada pišete sadržaj koji je prilagođen korisnicima, uzmite u obzir i moć društvenih mreža i to da savremeni korisnici na društvenim mrežama dele mnogo toga. Upotrebite to u svoju korist i pružite im sadržaj koji će oni želeti da dele.


8. Analizirajte

Sve smernice dobijaju pravi smisao kada se u obzir uzme analiza sajta. Postoji mnogo besplatnih alata za praćenje analitike, a neke čak dobijate i na besplatnim verzijama platformi preko kojih se postavljaju veb sajtovi.

Obratite pažnju na to kojim danima imate najveću posećenost, koje su stranice najpopularnije, gde posetioci pronalaze vaš sadržaj i sa kojih strana dolaze kod vas, koliko vremena provode na vašem sajtu, koje ključne reči pretražuju i na osnovu kojih su ključnih reči pronašli baš vaš sajt. Sve to, i mnogo drugih pitanja, pružaju vam značajan uvid u to šta je značajno korisnicima, a to su najbolje smernice kojima treba da se rukovodite prilikom sprovođenja strategije za SEO.


 Ako vas je ovaj članak zainteresovao za SEO, pročitajte još i: