zasto imati blog na sajtu

Blog je vrsta teksta koji se piše na internet-sajtovima ili samostalnim blogovima. Nastao je kao virtuelni dnevnik, a izrastao je u moćno sredstvo kojim se firme i pojedinci mogu promovisati na vebu.

U poslednjih nekoliko godina pogotovo su postali značajni u svetu optimizacije sajtova i lakoće pronalaženja brendova i raznih rešenja. Stoga donosimo nekoliko razloga zbog kojih je dobro imati blog na sajtu.
Naziv bloga potiče od engleskih reči web log > weblog > blog, i bez obzira na to da li već imate sajt i želite da ga obogatite blogom, tek razmišljate o pokretanju bloga ili vas samo zanima zbog čega je dobro imati ga na sajtu, donosimo vam smernice o tome kako blog iz jednostavnog pisanja pretvoriti u prednost sajta.


Jedinstven sadržaj

Najbitnija odlika tekstova na blogu, ali i internetu uopšte, jeste autentičnost. To znači da treba pisati tekstove koji su jedinstveni i koji neće postojati nigde drugo. Siguran recept da se čitaoci vraćaju na vaš blog jeste upravo to: jedinstven sadržaj koji će im zadržati pažnju i navesti ih da vas iznova čitaju. Publika koja redovno posećuje sajt znači da će rast posećenosti sajta vremenom postati prirodan,  ili kako je to popularno nazvano – organski, a to je najbolji način da se rangiranje vašeg sajta na pretraživačima na globalnom nivou kontinuirano poboljšava.

Naravno da nije moguće preko noći postati stručnjak za svaku oblast i zbog toga je bitnije da pišete o temama koje već poznajete dovoljno dobro nego da po svaku cenu pratite trendove i to ne radite baš najbolje. Lenjost autora se vrlo lako oseti. Ukoliko čitaoci prepoznaju da ste nezainteresovani kao autor, možda će vam pružiti još jednu ili dve šanse, ali sve nakon toga neće vam oprostiti.

U slučaju da se bavite poslom koji vam ne ostavlja vremena za pisanje tekstova, ili niste sigurni na koji način početi, ne poznajete tehnologiju ili imate nedoumica šta i kako raditi, uvek možete angažovati profesionalce da to rade za vas i umesto vas.


Stručni tekstovi

Stručni tekstovi su sjajan recept za privlačenje publike, a jedan od načina da se prepozna da li ste stručnjak za oblast kojom se bavite jeste i dužina tekstova, a ona je u vezi s učestalošću objavljivanja.

Iako pisana pravila ne postoje (tzv. uklesana u kamenu), tekstovi od 700 i više reči dovoljno su dugi da čitaocima pružite dovoljno korisnih informacija i pokažete da zaista znate o čemu pišete. Nemoguće je kroz tekst od 200 ili 300 reči argumentovano objasniti kako postati programer ili koje dodatke za validaciju formulara koristiti. Stoga te duže tekstove ne bi trebalo objavljivati češće od jednom ili dvaput nedeljno, jer ne želite da zatrpate čitaoce količinom informacija koju je nemoguće ispratiti.

S druge strane, ako se odlučite da objavljujete češće, takvi tekstovi trebalo bi da budu kraći da bi čak i čitaoci koji vas ne prate redovno mogli ispratiti zaostalo gradivo.


Plansko objavljivanje

Iako je vrlo lako potpasti pod pritisak čestog objavljivanja, nemojte dozvoliti da vam se to desi. Internet je ionako već zatrpan mnoštvom informacija iz kojih je nekad teško izdvojiti bitne. Zbog toga je korisnije napraviti plan objavljivanja i pridržavati ga se.

Na taj način ćete sebi olakšati posao jer čak i kad nemate ideje čime biste se konkretno mogli baviti u budućim tekstovima, bar ćete imati opšte smernice.

I publika od planskog objavljivanja ima koristi jer zna kada da očekuje kakve tekstove kao i kada da se vraća na sajt.

I, na kraju, od planskog objavljivanja najviše koristi imaće sam sajt, a to što podrazumeva i – vas. Stalnim radom na blogu pokazujete Guglu i sličnim servisima za globalno rangiranje da je sajt živ i da se na njemu radi, a to će, na duže staze, pomoći da se bolje rangirate na globalnom nivou.


SEO

Blog je sjajan način da sajt optimizujete za SEO. Jednostavno, rangiranje sajta na pretraživaču ostvaruje se kroz upotrebu ključnih reči, a blog je način da ih redovno koristite.

Čak i ako vam je ostatak sajta statičan i ne nudi nove informacije, kroz blog je moguće iznova i iznova suptilno koristiti ključne reči i na taj način pretraživačima omogućiti da vas bolje rangiraju na globalnoj pretrazi.


Osluškivanje publike

Nekada je vrlo teško doći do kontakta s publikom, naročito ako vaš sajt ne nudi način da vam se pubilka direktno obrati. Pisanje mejlova nekima deluje previše formalno, a omogućavanje komentara na blogu sjajan je način da kroz neformalnu a istovremeno i direktnu komunikaciju s čitaocima saznate šta očekuju od vas i kakav sadržaj žele da čitaju.

 

Blogovanje može izgledati zamorno, ali kada jednom uđete u tokove zapitaćete se zašto vam je trebalo toliko dugo da se uopšte upustite u pisanje. Iako vam može biti potrebno duže vremena da savladate osnove i pređete na naprednije nivoe blogovanja, na duže staze blog vam može doneti samo korist.


Zanima vas blogovanje? Pročitajte i sledeće tekstove: