9 jquery dodataka za validaciju formulara

Da li vam se do sada desilo da morate sami da pišete poruke/obaveštenja o neispravnosti formulara? Da li ste uspeli da ga stilizujete? To vam oduzima previše vremena? Rešenje su jQuery dodaci za validaciju podataka u formularima koji pojednostavljuju stvaranje pravila validacije.


Šta je jQuery?

jQuery je JavaScript biblioteka koja se pojavila prvi put pre ravno 10 godina, tačnije – krajem avgusta 2006. godine. Ovu besplatnu biblioteku koristi 65% od 10 miliona sajtova s najvećim saobraćajem na vebu (poput Majkrosofta i Nokije koji je koriste na svojim platformama), i to ne samo zato što je besplatna, već i zato što omogućava lakšu navigaciju dokumenata kao i mnoge druge pogodnosti.

Njen moto je „piši manje, uradi više” a preko posebnih dodataka (eng. plugin) programerima se pruža još više mogućnosti za uprošćavanje kôda i manipulaciju objektima.

Validacija formulara (npr. unošenje mejla) veoma je korisna zato što korisniku prikazuje obaveštenje o grešci u kucanju u samom trenutku kucanja a pre slanja samog formulara. Međutim, naš programer Mario Stanić naglašava da se „validacija može onesposobiti (ako imate ste dovoljno vešti za to) a glavne validacije treba uraditi u bekendu pre nego što se podaci unesu u bazu (ako se unose u bazu) ili ako se porede s podacima iz baze”.

Pogledajte devet besplatnih jQuery dodataka za validaciju formulara u izboru sajta SitePoint i, ako ste ih koristili, recite nam koji je po vašem mišljenju najbolji i najkorisniji.


jQuery dodaci za validaciju formulara

1. Bootstrap validator

Bootstrap Validator je jQuery dodatak za validaciju za Bootstrap. Iako se prvenstveno koristi za izvornu validaciju formulara korišćenjem atributa HTML5, takođe postoji mogućnost dodavanja pravila. Uvek prikazuje obaveštenje o grešci iz pregledača, koje se automatski prevode na traženi jezik.

bootstrap validator
Kliknite na sliku da posetite zvanični sajt Bootstrap Validator.

2. h5Validate

Premda je ovaj dodatak napušten a sajt prikazuje grešku 404, njegov bivši vlasnik, Erik Eliot (Eric Elliot) trenutno traži nekoga voljnog da preuzme projekat i održava ga te je ipak uključen na ovaj spisak. Dodatak h5Validate trenutno ne validira unesene podatke prema tipu, ali postoji nada da će ga neko u budućnosti preuzeti i srediti dvadesetak problema.


3. jQuery form validator

jQuery form validator jeste modularni dodatak koji nudi osnovna pravila za validaciju ali i mogućnost da se ubace i dodatni moduli, kao npr. validator datoteke za postavljanje datoteka, ali i module datuma, bezbednosti ili lokacije. Takođe daje mogućnost predlaganja ulaznih informacija, a validacija se na dodatku kontroliše pomoću atributa HTML5 podataka.

jquery form validator


4. jQuery validation plugin

jQuery validation plugin jedan je od prvih dodataka za validaciju iz 2006. godine koji nudi mogućnost prilagođenog dodavanja pravila validacije preko HTML5 atributa ili objekata JavaScript-a.Iako je prilično teško pronađi detalje o ovom dodatku, izgleda da će se unaprediti u skoroj budućnosti – bar su tako obećali njegovi tvorci.

jquery validation plugin


5. jQuery.validity

jQuery.validity je dodatak koji samo upravlja validacijom JavaScript-a, bez HTML5 ili atributa podataka. Iako to može biti od koristi za dinamička pravila validacije, dodatak ipak nema dovoljno opcija za efikasno pisanje. Takođe ne dozvoljava korišćenje nove vrste atributa HTML5 popit email, niti ima predviđenu funkcionalnost provere validnosti formulara koja je potrebna da se prikaže obaveštenje da je sve u redu.

validity


6. Parsley

Parsley je sveobuhvatni dodatak koji nudi uobičajene opcije, poput lokalizacije i prilagođavanja pravila validacije, ali i udaljene validacije Ajax-a. Dokumentacija je čitljiva i dobra a projekat se stalno održava. Pravila validacije se kontrolišu preko fomulara HTML5 ili prilagođenih atributa podataka.

parsley jquery validacija formulara


7. Smoke

Smoke je skup komponenenata za Bootstrap koji uključuje i validator formulara. U poređenju sa validatorom Bustrepa (prvi na našem spisku), ovaj ne koristi izvornu validaciju u pregledaču, te se, stoga, obaveštenja o grešci ne mogu automatski lokalizovati a pravila validacije se moraju odrediti preko atributa HTML5 i podataka, kao i JavaScript.

smoke jquery dodatak za validaciju formulara


8. Validatr

Validatr je dodatak za osnovnu validaciju formulara od strane veb pregledača (eng. browser) koji koristi izvorna obaveštenja o grešci gde god može, a kojima upravljaju atributi formulara HTML5. A obaveštenja se, ni manje ni više, mogu stilizovati.

validatr jquery dodatak


9. Validetta

Ovaj dodatak nudi validaciju pomoću atributa podataka, ali s ograničenim opcijama. Iako sadrži samo osnovna pravila validacije, nova se mogu dodavati preko uređenih izraza. Za razliku od ostalih dodataka, Validetta prikazuje obaveštenja o grešci u balončiću.

validetta


Izvor: SitePoint


Sviđa ti se ovaj članak? Pročitaj još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.