seo za lokalnu pretragu 757

SEO za lokalnu pretragu postao je veoma važna stavka kada se pokreće onlajn biznis čije je primarno tržište na lokalu. Zbog toga je potrebno znati i čemu služi, iz čega se sastoji, kao i to šta treba učiniti da sajt optimizujete za pretraživače poput google.rs, google.hr i sl.


Šta je lokalni SEO?

Lokalni SEO, zatim SEO za lokalnu pretragu, kao i lokalna optimizacija – sve su to sinonimi za jedan te isti pojam koji označava prilagođavanje vebsajtova potrebama lokalnih pretraživača. U poslednjih nekoliko godina, kriterijumi za dobro rangiranje su se znatno promenili. Tako su pre isključivo linkovi sa autoritativnih sajtova i broj ključnih reči na stranici bili najbolji preduslov za dobro rangiranje, što je ostavilo prostora za raznorazne malverzacije.

Međutim, kako se algoritam pretrage znatno promenio i s vremena na vreme se dese značajna ažuriranja istog, tako je neophodno i vebsajt prilagoditi potrebama pretraživača i korisnika da bi se mogao lakše pronaći u pretrazi.

Ako vam je u žiži pažnje lokalno tržište, najpre je najbitnije da registrujete svoj vebsajt na lokalni domen (npr. .rs, .hr, .me ili .ba) kako biste jasno Guglu dali do znanja koja je država na čijoj teritoriji poslujete.

Danas je jedna od ključnih stvari za svaki onlajn biznis upravo povezivanje vebsajta sa fizičkom lokacijom koja se na poseban način potvrdi tako što pristigne pismo od Gugla (za nalog My Business), te takav nalog odaje pozitivan utisak i korisnici na njemu mogu videti gde se nalazi vaša firma i lakše vas pronaći, zatim ostavljati ocene i predloge za poboljšanje.

Lokalni SEO takođe podrazumeva i upotrebljavanje geografskih pojmova (ime naselja, ulica i broj, telefon) na stranici, kao i prijavljivanje na direktorijume i pojavljivanje u svim bitnijim listinzima koji unapređuju rangiranje na lokalnom nivou.


Rezultati optimizacije za lokalnu pretragu

Rezultati ove vrste optimizacije mogu vrlo brzo postati vidljivi. Ako su svi vaši nalozi na društvenim i poslovnim mrežama verifikovani na vreme (npr. Guglu je potrebno oko tri nedelje da pošalje verifikaciono pismo s kôdom), u veoma kratkom roku možete primetiti sledeće promene:

  • bolje pozicije na lokalnom pretraživaču
  • poboljšan imidž preduzeća
  • brendiranje
  • pospešena prodaja
  • pozitivne ocene korisnika
  • pozitivni komentari
  • povrat investicija

Optimizacija za mobilnu pretragu

Optimizacija za mobilnu pretragu podjednako je važna kao i neophodnost responzivnog (prilagodljivog dizajna). To što se sajt može pojaviti na lokalnom pretraživaču nije samo po sebi dovoljno niti značajno kao mobilna pretraga. U poslednjih pet godina, od kada mobilni uređaji dominiraju tržištem i od kada se povećava broj korisnika istih, srazmerno se povećao i broj ljudi koji guglaju ili binguju preko svog telefona ili tableta.

Stoga je, naročito na engleskom govornom području, veoma važno da vaš sajt u startu bude dizajniran tako da se prilagođava ekranu uređaja sa koga mu korisnik pristupa, te optimizovan za bolje rangiranje. Tako npr. opisi stranica vebsajtova prilagođenih mobilnim uređajima moraju biti znatno kraći od onih čiji je primarni cilj korisnik koji dolazi sa desktop računara. Takođe, fotografije i njihovi opisi takođe moraju biti prilagođeni brzini na 2G i 3G mrežama koje su najaktuelnije kod nas.


Ako ste u potrazi za SEO agencijom koja se bavi optimizacijom sajtova za lokalnu pretragu – slobodno kontaktirajte s PopArt Studiom!


Sviđa ti se ovo štivo? Saznaj više o optimizaciji sajtova:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.