Kako Gugl rangira sajtove 757

Znate li šta su Guglovi algoritmi i koliko se često menjaju, koji faktori utiču na poziciju vebsajta i na koji način Gugl zapravo odlučuje kako da rangira vebsajtove u rezultatima pretrage?

Na internetu je donekle postalo popularno pričati o Guglovim algoritmima, SEO i uticaju Pande, Pingvina i Freda na poziciju sajta. Ali, istina je da, iako su mnogi čuli za njih, većina ne zna o čemu se tu zapravo radi – osim ako nisu stručnjaci za SEO kojima je u opisu radnog mesta da budu u toku s novostima.

U nastavku saznajte zbog čega se najčešće pominje baš Guglovo rangiranje sajtova; koji su neki od faktora koji utiču na kvalitet sajta i, automatski, njegovo mesto u rezultatima pretrage; šta se podrazumeva pod ažuriranjem algoritma i koliko se često algoritam menja; kao i zbog čega je sve to bitno za vas – vlasnike vebsajtova.


Zašto Google?

Gugl nije jedini pretraživač interneta, ali svakako jeste najzastupljeniji, s udelom od oko 65% ukupnih pretraga. Podrazumevani je pretraživač na prenosnim uređajima koji rade na operativnom sistemu Android.

Osim Gugla, popularni su i Bing, Jahu, Baidu, AOL, Ask, i mnogi drugi, u zavisnosti od regiona u kome se nalazite i od toga koliko ste umešni da promenite podešavanja na vašem podrazumevanom pregledaču.


Šta je Google algoritam?

Guglov algoritam je skup mnoštva kompleksnih računarskih programa koji se koriste za rangiranje vebsajtova i određivanje koji će se od njih prikazati na kom mestu u rezultatima pretrage (eng. search engine results page – SERP). SERP je dinamička strana koju pretraživač prikazuje kao odgovor na upit korisnika.

Jedan od ključnih načina da Gugl shvati kontekst vebsajta jeste da pošalje svoje robote da ga pregledaju, a zatim da na osnovu toga odluči o kategorizaciji i pozicijama vebsajta prilikom prikaza u rezultatima pretrage.

Guglovi algoritmi postoje samo s jednim ciljem: da svakom korisniku koji pretražuje internet ponude popis kvalitetnih vebsajtova koji najbolje odgovaraju na upit pretrage, kao i da taj proces traje što kraće.


Koji faktori utiču na rang sajta?

Iako se skoro svi pitaju koji faktori utiču na rang sajta, pravi odgovor je još uvek potpuna nepoznanica. Činjenica je da postoji preko 200 pravila za rangiranje propisanih od strane Gugla na koje su dodate redovna osvežavanja i izmene algoritma a koja u značajnoj meri utiču povećanje vidljivosti.

Neki od bitnih faktora su sledeći:

  • kvalitetan sadržaj,
  • redovan rad na sajtu, tj. koliko se često sadržaj menja/dopunjuje,
  • optimizovanost sajta za pretraživače,
  • broj povratnih linkova, tj. na koliko se drugih vebsajtova nalazi link koji vodi ka vašem sajtu,
  • ključne reči koje se koriste na sajtu,
  • starost vebsajta,
  • lokacija korisnika koji pretražuje internet,
  • vreme koje korisnik provede na sajtu.

 

Sve to znači da stručnjaci za SEO imaju mnogo više posla nego što se može činiti na prvi pogled.


Šta je ažuriranje algoritma?

Gugl svakodnevno uči sve više o navikama korisnika i načinu pretraživanja informacija dostupnih na internetu, te u skladu s tim ažurira algoritam s ciljem boljeg prikaza rezultata pretrage.

Kako Gugl rangira sajtove - SERP
SERP za upit „Popart studio” korisniku prikazuje najbitnije rezultate pretrage.

Stoga se ažuriranje algoritma odnosi na izmene Guglovih računarskih programa po kojima roboti ili paukovi posećuju vebsajtove i odlučuju kako da ih prikažu u SERPu.


Koliko se često Google algoritmi osvežavaju?

Još jedna Guglova dobro čuvana tajna jeste i podatak o tome koliko se često algoritmi menjaju.

Nekada davno, algoritmi su se menjali na svakih nekoliko meseci i to je značilo da vebsajt koji se nalazi u vrhu rezultata pretrage može ostati na istom mestu mesecima, bez bojazni od konkurencije.

Međutim, to je danas postalo teže jer Gugl može da izmeni algoritam i do 600 puta godišnje. Veoma često, Gugl ni ne najavljuje te izmene nego ih stručnjaci za SEO primete u oscilacijama u saobraćaju ka vebsajtu i pretpostave da su se desile ako ih je primetio veliki broj korisnika.

Konstantna ažuriranja Guglovog algoritma dovode do mogućih oscilacija u poziciji sajta u pretrazi i pomeranja sajta ka boljim ili lošijom pozicijama. To znači da se i rangiranje vebsajtova vremenom menja. Jednog dana se vaš sajt može nalaziti na prvom mestu na prvoj strani, a već sutradan na petom. Da bi se zadržalo prvo mesto, potrebno je stalno raditi na sajtu i posetiocima neprekidno nuditi zanimljiv, koristan sadržaj, a povremeno i osvežavati stari sadržaj.


Pingvini, pande, Fred… Kakva su imena algoritama?

Iako se male izmene sprovode svakodnevno, s vremena na vreme pojavi se značajnije ažuriranje algoritma. Vest o tome pronese se putem interneta tek nakon što se neko doseti da definiše i imenuje ažuriranje, kao što se nedavno desilo s Fredom. Oni koji se ne bave internetom i digitalnim novostima, najverovatnije će propustiti takvu informaciju.

Kako Gugl rangira sajtove - algoritmi
Od popularnih ažuriranja Guglovog algoritma, Panda se bavi sadržajem, Pingvin linkovanjem, Pirat autorskim pravima, Golub lokalnim pretragama, a Fred reklamama.

Dosadašnja praksa je pokazala da se velika ažuriranja algoritma imenuju životinjama. To su bili pingvin, panda i kolibri (eng. hummingbird); ali najnovije ažuriranje, od početka marta, nazvano je Fred.


Kako Google algoritmi utiču na vaš sajt?

U zavisnosti od toga koliko znate o optimizaciji sajtova, menja se i uticaj Guglovih algoritama na vaš sajt.

Naime, ako ste samo vlasnik sajta koji se ne razume preterano u to kako funkcioniše internet, ne treba se puno brinuti o izmenama algoritma – to je posao stručnjaka za SEO, koji prate ove izmene i uspešno ih primenjuju na vaš vebsajt, kako bi vam obezbedili postizanje i zadržavanje željene pozicije u rezultatima pretrage.

Cilj svih sajtova jeste da korisnicima pruže ono što traže: korisne informacije, pomoć i odgovore na postavljena pitanja. Kada to postignete, budite sigurni da će se posetiocima dopasti vaš sajt, da će na njemu provoditi vreme i deliti ga na društvenim mrežama. Povećanje saobraćaja na sajtu signal je Guglu da treba da ga pozicionira bolje. I pre nego što toga postanete svesni, rang vašeg vebsajta počeće da se poboljšava!

 

Izvor: Wix.com

 

Zanima vas rangiranje na Guglu? Pročitajte povezane članke: