Zašto i kako osvežavati stari sadržaj

Jedno od pravila za pisanje bilo koje vrste kaže da treba stvarati sadržaj koji je aktuelan – da biste uvek imali čitaoce. Ali šta raditi kada ideje usahnu ili čak nestanu?

Iako je mala verovatnoća da ideja neće biti, pogotovo kada se bavite marketingom sadržajem, moguće je u jednom trenutku stati i ne znati kuda dalje. Činjenica je da se svet oko nas menja neverovatnom brzinom i nekad su potrebni nadljudski napori da bi se ostalo u dodiru s razvojem industrije.

Jedna mogućnost je da potražite savete saradnika o tome šta ih zanima da čitaju, o čemu bi voleli da saznaju nešto više a ne mogu da nađu dovoljno dobre i pouzdane izvore.

Druga mogućnost je – da osvežite stari sadržaj. Ovaj tekst je o tome.


Šta je stari sadržaj?

Stari sadržaj je sve što je već objavljeno na internetu, bez obzira na datum objavlivanja. Može biti objavljeno pre 5 godina, pre 3 godine, ili pre pola godine – glavni kriterijum je da već postoji na vašem sajtu kao i da želite da napravite izmene i imate mogućnosti da to zapravo i uradite.

Pre nego što nastavimo, osvežavanje starog sadržaja ne mora nužno da se odnosi na redizajn veb sajta, Redizajn sajta označava novi, kreativniji i moderniji izgled sajta, u skladu s najnovijim trendovima u veb dizajnu, uz porast rejtinga sajta. S druge strane, osvežavanje starog sadržaja predstavlja izmene postojećeg teksta na sajtu.

Ako se podrobnije pozabavite analizom posećenosti sajta, uočićete da su među najčitanijim i najposećenijim stranama upravo ti stari članci: delimično jer sadržaj postoji dugo te su veće šanse da korisnici i slučajno nabasaju na njega, a delimično i zato što je nekad potrebno dosta vremena da sadržaj postane zaista čitan.

Dosad bi trebalo da postane jasno da su bar ta dva razloga dovoljna da se ozbiljno pozabavite osvežavanjem starog saržaja.


Zašto osvežiti stari sadržaj?

Osvežavanje starog sadržaja znači dodatni rad na nečemu što već postoji, a vremenski zavisi od toga koliko izmena želite da unesete. Bilo kako bilo, razoga za osvežavanje starog sadržaja ima više, a ovo su samo neki od njih:

– doprećete do šire ili drugačije publike,

– (p)ostaćete aktuelni,

– objavićete nove informacije,

– lakše ćete prilagoditi sadržaj različitim društvenim mrežama i kanalima promocije.


Kako osvežiti stari sadržaj?

Pre nego što se upustimo u detaljnije načine za osvežavanje starog sadržaja, možemo ga podeliti na dve vrste:

1) stari sadržaj koji je već privukao dosta pažnje

2) stari sadržaj koji nije bio primećen.

I jedan i drugi zaslužuju preobražaj: prvi da bi bio još čitaniji, a drugi da bi možda ipak stigao do ciljne publike.

Obratite pažnju: nemojte praviti greške kod linkovanja sadržaja!

Iako vam se možda ne čini potrebnim da osvežavate sadržaj koji se već dobro kotirao, razlog je upravo taj – pametno ažuriranje informacija može ga učiniti još korisnijim. S druge strane, sadržaj koji je prošao neprimećeno možda nije ispromovisan na pravi način, ili se jednostavno nije pojavio u pravo vreme. Iskoristite nove prilike i verovatno ćete uspeti!


1. Dodajte linkove

Linkovanje je uvek aktuelna tema, ali treba i znati kako sebi stvoriti prostora za ispravno linkovanje. Nemojte zagušiti tekst unutrašnjim i spoljnim linkovima – ostavite čitaocu priliku da mu čitanje teksta bude ugodno iskustvo.

Svaki dobar članak treba da sadrži linkove ka unutrašnjim stranama na sajtu, bilo ka povezanim člancima na blogu (ukoliko imate blog), bilo ka proizvodima koje nudite (ako se, recimo, bavite onlajn prodajom). Poželjno je da se linkovi prirodno uklope u tekst, ali, ako to nije moguće, i nekoliko tematski povezanih članaka na kraju teksta neće biti na odmet.

Zašto i kako osvežavati stari sadržaj 3
Ispravni linkovi izuzetno su bitni kada je reč o osvežavanju starog sadržaja – bilo kroz tekst, bilo kao popis povezanih prethodnih članaka

Druga vrsta su linkovi ka spoljašnjim stranama. To mogu biti tekstovi koji su vam poslužili kao inspiracija, ili odakle ste preuzeli informacije ili fotografije. Najbitnije je uvek odati zasluge onima od kojih ste nešto preuzeli ili koji su vas inspirisali – jednostavno, to je netikecija (od eng. netiquette, srp. bonton na internetu, odnosno pravila lepog ponašanja na internetu).

Dodavanje i ažuriranje linkova bitni su jer ćete na taj način obratiti pažnju i na drugi sadržaj. Ako u tekstu već imate linkove ka unutrašnjim stranama, obratite pažnju na to da li su povezane strane još uvek bitne kao u trenutku prvobitnog objavljivanja. S druge strane, kod spoljašnjih linkova uvek postoji mogućnost da je linkovana stranica izbrisana ili premeštena. Obratite pažnju na to i ispeglajte propuste nekim od dodataka za proveravanje linkova na sajtu kao što je npr. Broken link checker.


2. Dodajte nove fotografije

Bilo da ste već imali fotografije u tekstu, uvek ih možete zameniti – prikladnijim, kvalitetnijim ili svrsishodnijim ilustracijama.

Možda ste promenili korporativni identitet firme te je vreme da zamenite ilustracije? Možda imate novi logo a na fotografijama proizvoda nalazi se stari? Imate brošure, prospekte i kataloge novih proizvoda i treba da ih promovišete? Sve su to povodi za ažuriranje fotografija.

Ako se radi o tekstu koji promoviše proizvode, nova ambalaža je uvek dobar povod za nove fotografije; ako promovišete prirodu, prirodne pojave, nacionalne parkove, prirodne lepote ili turistička odredišta – fotografije tokom različitih godišnjih doba uvek mogu istaći dodatnu lepotu i privući novu publiku.


3. Pretvorite tekst u snimke

Sve brži životni tempo nameće i sve manje čitanja. Bilo da ste kod kuće, na radnom mestu ili u prevozu, vreme ćete prekratiti nekom zanimljivom pričom ili informacijom. Ako članak koji je već bio aktuelan pretvorite u snimak, publici će postati prijemčiviji i jednostavniji za upotrebu.

U poslednje vreme veliku popularnost doživljavaju tzv. video tutorijali (eng. explainer videos) – animirana predstavljanja kompanija ili reklamiranje proizvoda tako da manje liče na reklamu a više na kratki film ili zanimljivu animaciju s kojom će se publika lakše povezati. Ako ste vični animaciji i volite eksperimente, eto ideje!


4. Pretvorite tekst u prezentaciju

Bilo da se radi o prezentaciji koju ćete ponuditi za direktno preuzimanje sa sajta u formatu PPT, ili preko sajtova poput slideshare.net (na koji možete postaviti dokument) ili prezi.com (koji nudi mogućnost pravljenja prezentacija za prikazivanje isključivo preko interneta), prezentacija će vas navesti da informacije organizujete drugačije nego kada je u pitanju običan tekst.

Sadržaj koji je moguće preuzeti svakako ima veće šanse da postane koristan ljudima i da ga podele s prijateljima preko društvenih mreža.


5. Ponudite dokumente za preuzimanje

Kada je članak informativan, korisno je da čitaocu ponudite način da ga sačuva. Vizuelne prezentacije ne moraju se svideti baš svakome, pa je još jedna mogućnost za to – format PDF.

Dobra strana PDF-a je i u tome što slike i tekst možete upotrebiti kao linkove ka vašem sajtu, te kad čak i posle nekoliko godina neko otvori dokument i klikne na hiperlink, on će ga dovesti pravo na vaš sajt. A na vama je da se potrudite da u međuvremenu nastavite da stvarate sadržaj zbog kog će vam se publika vraćati iznova.


6. Optimizujte tekst za SEO

Uključite prave ključne reči u tekst. Možda pre nekoliko godina niste znali ništa o ključnim rečima. Možda ste proširili popis ključnih reči za koje želite da se rangirate. Možda su ključne reči za koje ste se rangirali u međuvremenu zastarele. Izmenite šta je potrebno menjati.

Zašto i kako osvežavati stari sadržaj 4
Da biste osvežili stari sadržaj, posvetite vreme i optimizaciji teksta za SEO – obavezno dodajte naslov i meta opise teksta, kao i nazive i meta opise pratećih slika, pogotovo ako se radi o sadržaju objavljenom pre nego što je to postalo bitno za Gugl

Optimizujte fotografije, preimenujte ih, dodajte meta opise i alternativne nazive.

Popunite polja za meta opise teksta, SEO naslov, društvene mreže, ključne reči.


7. Formatirajte tekst

Formatiranje tekstova podrazumeva tehničku stranu obrade teksta.

Ako nemate podnaslove, reorganizujte tekst tako da možete da ga podelite u logičke celine i date im podnaslove. Čak i podnaslovi imaju različite nivoe, pa obratite pažnju na to da u telu teksta nemate <h1>, (podrazumeva se da je naslov <h1>), ali da <h2> bude nadređen podnaslovu 3, <h3>.

Ujednačite ili promenite fontove. Zaboravite Comic Sans, osim ukoliko prodajete igračke ili se obraćate deci.


Ukratko

Nekad je teško održavati tempo redovnog i kvalitetnog objavljivanja sadržaja.

Umesto pokušaja da uvek imate najaktuelniji sadržaj, bolje je i korisnije povremeno pročešljati stari sadržaj i dati mu novo lice – bilo promenom formata, osvežavanjem linkova, fotografija ili informacija uopšte. Ne samo da ćete izbeći pritisak i ostati u toku s industrijom, već ćete se povezati i s nekom drugom publikom i pronaći nove načine za promociju.

Znate li još neki dobar način da osvežite stari sadržaj? Podelite ga sa nama u komentarima.


Zanima vas pisanje sadržaja? Pročitajte i slične članke: