greske u web dizajnu

Odlučili ste da napravite web sajt za vašu firmu ili pravite sopstveni blog, mesecima ste tražili određeni template koji vam se sviđa i sigurni ste da ste odabrali pravi. Jedan od svakako najvažnijih aspekata, kada su u pitanju web sajtovi je da se napravi i obezbedi što bolji web dizajn.

Dobar web dizajn može da donese popularnost vašem sajtu, dok loš može da napravi kontra efekat, što sigurno ne bi ste želeli.

Pročitajte šta bi bilo najbolje da izbegnete dok pravite web sajt i dizajnirate templejte.

Stranica „U izradi“

Kada je sajt u potpunosti spreman za rad, tek ga onda pustite u rad. Sigurno ne očekujete da će se neka prodavnica otvoriti, pre nego što se unesu proizvodi koji će se prodavati? Nemojte praviti ovakvu grešku sa web sajtom. Vodite računa da je dizajn i materijal za sve stranice spreman i da ne postavljate linkove na sajtu koji ne vode nigde.

Prilagođavanje browser-ima

Web sajt templejti treba da funkcionšu jednako dobro na bilo kom browser-u pomoću koga posetilac ide na vaš sajt. Dakle, vodite računa da je web sajt kompatibilan sa svim browser-ima. To se takođe odnosi i za aplikacije na mobilnim uređajima.

Nemojte da upadnete u neorganizovanost!

Neorganizovanost je haos, a haotičan sajt frustrira korisnike i momentalno će otići sa vašeg sajta. Poseta sajta zavisi od posetilaca koji se vraćaju na vaš sajt, a niko neće bookmarkovati vaš sajt ukoliko im zadajete glavobolju. Veoma je bitno da je homepage lepo dizajniran, ali nemojte zanemariti previše ni ostatak sajta. Uverite se da druge stranice budu dovoljno dobre da zadrže posetioce zainteresovanim. To može uključiti i duhovite fraze, informativni video sadržaj ili jednostavan i lep dizajn koji je prijatan za gledanje. Organizujte sve da bude jednostavno za čitanje, uređeno po paragrafima i da pazite da ne stavite previše sadržaja.

milion-dollars-website

 

Dakle, stranice treba da budu jedinstvene, dosledan izgled, ali i kvalitetna izrada sajta. U zanosu hiljadama fontova koji su na dohvat ruke i još dodavanjem boja, stranice često postaju prenatrpane. Koristite maksimalno dva ili tri fonta i isto toliko boja po stranici. Ideja je da uverite posetioca u vašu stabilnost i pozdanost, a ne da ih oduševite vašim umetničkim sposobnostima. Takođe, zapamtite da vaši fontovi i boje izlgedaju dobro na svim prenosnim uređajima, mobilnim telefonima, tabletima itd.

Zapamtite: svaku stranicu na vašem sajtu je potrebno lako videti i lako se vratiti na početnu stranu. Zašto? Ponekad će korisnici hteti da proslede URL prijatelju, koji će možda da poseti i mnogo više stranica i informacija. Ako stranica koju su dobili ne vodi nigde, onda je to loše rešenje. Uvek stavite link za početnu stranu i napravite logo za sajt koji će isto da vodi na početnu stranu.

Povezivanje sa socijalnim mrežama

Većina firmi imaju svoje Facebook stranice, neki koji imaju mnogo slika koriste Printerest, a neki emituju svoje aktivnosti na Twitter-u. Poslovanje firme ima dosta benefita od društevnih mreža koje su prisutne i stalno su tendenciji rasta. Zbog toga obratite pažnju da vaš sajt bude povezan sa socijalnim mrežama i korisnici treba lako da prelaze sa jednog na drugi. Korišćenje socijalnih mreža za vaše poslovanje će navoditi korisnike na vaš web sajt i funkcionisaće jedino ako im omogućite da jednostavno, bez mnogo napora odu na sajt i obrnuto.

social links

Pogledajte kolekciju 40 besplatnih setova ikonica za društvene mreže.

Oglašavanje u web dizajnu

Činjenica je da je oglašavanje veoma značajno u savremenom dobu i jako je retko naći sajt bez reklama, pogotovo zbog toga što se daju besplatno u dobu informacija i socijalnih medija.

Međutim, neki oglasi mogu lepo da izgledaju na sajtu i može se baciti pogled ili ignorisati od strane posetioca, dok neki oglasi znaju da smetaju za ometajućom muzikom ili dosadnim pop up prozorima, čineći nas da što pre odemo sa sajta.

Oglasi donose suštinski prihod i to se ne može izbeći, pogotovo ako koristite neki besplatan hosting ali pokušajte da reklama ne izgleda baš kao reklama i potrebno je kreirati jedinstven dizajn koji će se koristiti za sve reklame na vašem sajtu.

Konfuzno, žargonski napisano ili nedovoljno informacija

Posetilac je došao na vaš sajt jer želi da nauči nešto ili nađe nešto zanimljivo i korisno, ali ono što oni dobiju je beskorisno, takođe i loše napisane informacije su nerelevante. Posetioci neće čitati sve na vašem sajtu, ali će im zapasti za oko stranice sa relevantnim i korisnim informacijama. Ako ih nema tamo ili ako je sakriveno u nekom žargonu, oni ih neće naći.

Trebalo bi da mu bude omogućeno da pronađe informaciju koju traži sa lakoćom. Ako se na primer bavite prodajom, morate omogućiti posetiocima da lako nađu način da vas nađu i kontaktiraju. Najbolji način je da se napravi stranica „Kontakt“ i „O nama“, na kojima će biti osnovne informacije, e-mail, telefon, adresa itd. Ta stranica bi trebala da bude vidljiva na svim stranicama na vašem web sajtu.

Čak iako niko nikad nije zvao, samo prisustvo ovih infromacija pruža sigurnost posetiocima i poverenje i utisak da je firma stvarna.

Neisplanirana navigacija

Internet omogućava brzinu. Ako posetioci ne mogu brzo da shvate gde treba da idu i jednostavno tamo odu, oni će jednostavno otići na drugi sajt – kod vaše konkurencije. Većina korisnika će se zadržati na početnoj stranici nekoliko sekundi dok ne ode na sledeću. U tom momentu, oni pregledaju stranice koje mogu da vide i koje im mogu biti interesantne i tu dobijate vremene.

Nećete početi ni jedan projekat bez nekog plana, ista stvar je i sa web sajtom.Trebalo bi da postoji navigacioni bar na svakoj strani, tako da posetioc može lako da upravlja gde će da ide. Postavite navigaciju na vrhu strane ili sa leve strane tako da će uvek biti vidljiv bez obzira na rezoluciju ekrana. Veoma je frustrirajuće da posetioc mora da se vrati dve-tri stranice unazad da bi otišao na drugi deo sajta. Dodajte i mapu sajta u vašoj navigaciji ili u futeru da pruži poseticima bolji pregled na svakoj stranici na sajtu.

Onemogućeno dugme za vraćanje unazad

Neki autori sajtova su još davno našli način kako da onemoguće dugme za vraćanje korak u nazad u browser-u, tako da korisnik može samo da ide u napred, i neka od neželjenih stvari koja može da se desi je da postoji neko neposredno preusmeravanje na neželjene lokacije. Browser postaje zatrpan i ne možete se vratiti korak u nazad, ili na primer otvori se pop up prozor i zauzme ceo ekran.

Naš savet: Nikad ne radite to! Samo ćete da iznervirate posetioce i više vam se neće vratiti na sajt.

Pretraga ne radi dobro

Ništa nije toliko frustrirajuće kao kad ne možete da nađete ono što tražite zbog loše organizacije web sajta, pogotovo kada znate da se negde tamo nalazi. Kao i sa kvalitetnim linkovima ka raznim delovima vašeg sajta, uverite se da alatka za pretragu radi korektno, kao i da li pruža predloge za unose koji se loše upišu.

Loši linkovi

Loši linkovi koji ne rade vode na grešku “404 error page”  i to je neprihvatljivo za posetioce. Testirajte vaš sajt, radite to otprilike jednom nedeljno, da bi ste bili sigurni da je sve ispravno. Dodavanjem linka “kontaktirajte web mastera” u footeru, omogućavate da korisnici mogu brzo da vam daju do znanja da su pronašli neki neispravan link ili neke druge greške na sajtu i to ispravite odmah.

Spor odziv servera

Sporo učitavanje sajta je nedopustivo za profesionalne sajtove – i to je jedan od razloga zbog kojih će korisnik otići dalje. Koliko je ustvari sporo? Istraživanje je pokazalo da će online kupci, u proseku, čekati samo 4 sekunde da se sajt učita pre nego što krenu na drugi sajt. Ako vaš sajt učitava duže od ovoga, optimizujte ga, smanjite veličinu fotografija, jer one mogu biti prevelike ili neke posebne dodatke kao što je na primer uvodna strana u flešu ili slično.

loading

Stare informacije

Za ovo nema opravdanja, neverovatno je koliko na sajtovima zapravo postoje neažurirane informacije. Pobrinite se da na vašem sajtu uvek budu sveže informacije i da redovno unosite novi sadržaj kako biste ostvarili dobre rezultate. Nećete izgubiti kredibilitet ako unosite nove informacije, samo pazite da budu tačne. Ukoliko primetite grešku, odmah je ispravite.

Sajtovi koji su počeli da rastu, a oslanjaju se na sadržaj koji se ne ažurira i unapređuje, neće privući značajnu posećenost. Obezbedite mogućnost redovnog ažuriranja sadržaja na vašem sajtu, barem jednom nedeljno, kako biste sprečili negativne efekte. Korisnici lako mogu primetiti sajt koji nije ažuriran mesecima ili godinama, što predstavlja ogroman minus.

Nema poziva na akciju

Da li ste nekada bili na sajtu koji izgleda odlično, ali niste sigurni šta treba dalje da radite? Jednom kada korisnici dođu na vašu naslovnu stranicu, treba da im je POTPUNO jasan sledeći korak, npr. kontaktirajte nas, kliknite ovde da kupite, itd.

Ako nemate bar jedan poziv na akciju na vašoj naslovnoj strani, sigurno ne dobijate maksimum od vašeg sajta.

Pogledajte i članak kako koristiti vizuelnu hijerarhiju da prenesete poruku sajta.

Srđan Spaic

Project Manager at PopArt Studio