izrada vizit karti za advokate

Možete ostaviti snažan utisak na malom parčetu papira. Vizit karte nisu izašle iz mode i u to ćete se uveriti na prvoj narednoj konferenciji ili sličnom događaju gde će vam je tražiti. Zapravo, prema jednom istraživanju, navodi se da prodaja raste za 25 odsto na svakih 2.000 distribuiranih kartica. Kako treba da izgleda izrada vizit karti, šta treba da izbegavate, a koji su primeri dobre prakse za advokatske firme – odgovaramo u nastavku.

Zašto su vizit karte važne

Vizit kartice se u advokaturi koriste vekovima. One su bile i ostale izraz profesionalnosti i ozbiljnosti osoblja advokatske firme. Iako im je osnovna svrha deljenje kontakt informacija klijentima, imaju značajanu ulogu u marketingu.

Kao direktni marketinški kanali, koriste za sledeće ciljeve:

  • Podizanje svesti o brendu
  • Uspostavljanje direktnog kontakta sa potencijalnim klijentima
  • Ulivanje poverenja
  • Retargeting (ako su potencijalni klijenti izloženi vašem brendu online, vizit kartica je još jedan način da im budete „na očima“).

Ako vam se i dalje čini da se njihov značaj precenjuje, pozvaćemo se na zvanične statističe podatke. Naime, prema izveštaju američke kompanije koja se bavi sprovođenjem istraživanja i kreiranjem baze podataka Statistic Brain Research Institute, 72 odsto ljudi procenjuje kompaniju ili osobu na osnovu vizit kartice.

Previše važno da bi se uzimalo zdravo za gotovo, zar ne?

S obzirom na to, izrada vizit karti zahteva stručnost i posvećenost. Od ideje, preko selektovanja informacija, odabira oblika i dizajna (boje, oblik, tipografija) – složen proces zahteva angažovanje dizajnera kako izgled vaše kartice ne bi bio amaterski. Jer, sigurno ne biste želeli da u prvom susretu sa potencijalnim klijentom ostavite takav utisak.

Šta treba razmotriti pri izradi vizit karti?

Jedan dizajn ste osmislili, odštampali kartice i tek onda shvatili da vam nešto nedostaje. Sigurno ne želite ovakav scenario koji oduzima vreme i stvara nepotrebne troškove. Zato smo kreirali listu neophodnih elemenata koje je potrebno razmostriti pre angažovanja dizajnera:

  • Ideja o tome kako najbolje prezentovati vašu firmu i usluge kroz vizit kartu
  • Spisak informacija koje ćete staviti na karticu
  • Tipografija
  • Oblik i položaj kartice (horizontalna ili vertikalna)
  • Boje
  • Položaj logoa
  • Drugi elementi dizajna.

Svaki od ovih elemenata utiče na krajnji cilj – ostaviti dobar utisak na klijenta ili poslovnog partnera. Izrada vizit karti je složen proces koji zahteva iskusnog dizajnera, ma koliko vam se činilo nezahtevnim poslom, s obzirom na veličinu papira.

Česte greške pri izradi vizit kartica za advokate

Kako smo videli u prethodnom poglavlju, dizajn vizit karti jedan je od izazovnijih poslova, što ujedno znači da su greške moguće na svakom koraku. Samo jedan promašaj može da utiče na celokupan dizajn i gotovo pravi razliku između dobre i loše vizit karte. Stoga ćemo u nastavku navesti koji propusti mogu da vam se potkradu i kako da ih izbegnete.

  1. Netačne informacije

Kada promišljamo o budućoj vizit kartici koja će prezentovati našu firmu, obično mislimo o dizajnu. Nekako se podrazumeva da ćemo navesti tačne informacije. I upravo zbog toga dešavaju se greške.

Kako da vas potencijalni klijenti nađu ako navedete pogrešan broj zgrade ili izostavite jedno slovo u email adresi? Ovakve greške su nedopustive.

Osim toga, ne bi bilo dobro da tekst na kartici ima gramatičke greške jer to potencijalno ostavlja utisak neznanja i neprofesionalizma.

Jedini „lek“ za ovakve greške jeste da nekoliko puta proverite napisano i eventualno konsultujete dobre poznavaoce jezika na kom pišete.

  1. Previše informacija

U želji da se što bolje predstave, kompanije često stavljaju puno informacija na malom prostoru. Ovo nikako nije dobro iz nekoliko razlika.

Prvo, ako malo parče papira opteretite tekstom, on neće biti čitljiv. Verovatno ćete morati smanjujete font ne bi li „progurali“ još neku informaciju, što znači da će vaši klijenti morati da pozovu u pomoć lupu. Ili, još gore, izgubiće strpljenje i vaša kartica, u koju ste toliko truda uložili – zavšiće u prvoj kanti za smeće.

Drugo, pretrpavanje informacija dovešće do toga da potencijalni klijent neće znati šta je zapravo bitno na toj kartici. Ni jedan podatak neće moći da se istakne i doći ćete u situaciju da, u želji da kažete više, nećete reći ništa.

  1. Previše „dizajna“

Tri boje, nekoliko dizajn elemenata, zaobljene ivice, šimerasti papir… Previše je. Osoba koja dođe u dodir sa vašom vizit karticom, neće znati u šta pre da pogleda. Informacije koje treba da uoči, verovatno neće doći do izražaja.

U drugom delu ovog teksta objasnićemo kako treba da izgleda dizajn vizit karti.

  1. Neadekvatan papir

Štampanje vizit kartica nije dizajnerski posao, ali je važno da vas upozorimo – unapred se dogovorite sa štamparijom o tome koji papir će se koristiti za štampanje. Zaista bi bilo šteta da dobar dizajn završi na jeftinom papiru.

Dizajn vizit karti za advokate – „manje je više“

Sada kada znate kako ne treba da izgleda vizit kartica, vreme je da se upoznate sa pravilima koji će vas dovesti do odgovarajuće podsetnice za advokate. Možemo već sada reći da je osnovno pravilo kojim treba da se vodite „manje je više“.

izrada vizit karti za advokate
Dizajn vizit karte za advokate. Dizajn: PopArt Studio
  1. Neophodne informacije

Razmislite o tome koje ključne informacije treba da se nađu na vašoj vizit kartici. Osim naziva firme i vašeg imena, broja telefona i email adrese moguće je uključiti sledeće:

  • Slogan vaše kompanije (ukoliko imate)
  • Posebnu oblast u kojoj ste se specijalizovali (npr. porodično pravo)
  • Jednu najpopularniju društvenu mrežu i url adresu web sajta, ili
  • QR kod na poleđini kartice koji vodi do vašeg veb sajta
  1. Dizajn

Dizajn vizit karti treba da odražava identitet vašeg brenda. To znači da ako poslujete u okviru industrije zabave, pretpostavlja se da će i vaš veb sajt i društevne mreže biti u tom stilu. Takvu razigradonst treba da prenesete i na vašu vizit karticu, prateći iste boje i istu tipografiju.

Sa druge strane, advokatska firma svrstava se u domen „ozbiljnijih“ delatnosti što se odražava i na dizajn. Važni elementi u kreiranju dizajna su oblik, boje, tipografija, logo i „specijalni efekti“.

  • Oblik

Vizit kartice su najčešće pravougaonog oblika. To je standard na koji smo svi navikli i to je svakako siguran izbor. Međutim, ako želite da se istaknete različitošću u odnosu na konkurenciju, moguće je kreirati i vertikalne kartice, kartice sa zaobljenim ivicama, ili kartice oblika koji je između pravougaonika i kvadrata.

  • Boje

Preporuka je da ne koristite više od dve boje. One treba da budu u skladu sa bojama koje koristite na vašem sajtu i drugim online kanalima. S obzirom na karakteristike advokatske industrije, trebalo bi da koristite boje koje ostavljaju utisak „ozbiljnosti“: crna, bela, tamnoplava, bordo.

Ukoliko se, na primer, bavite advokaturom u oblasti zaštite životne sredine, vaša vizit karta može biti zelena kao simbol ove delatnosti.

  • Tipografija

S obzirom da verovatno imate već kreiran sajt, na vizit kartici bi trebalo da koristitite isti font jer je to važno za konzistentnost brenda. Ako vam se taj font ne uklapa, možete odabrati drugi, ali svakako ne treba mešati više od dva fonta. Na primer, možete uvesti drugi font i tako istaći određene informacije od ostatka teksta.

Vodite računa o veličini slova – sitna slova neće biti jednostavna za čitanje, a suviše velika neće biti adekvatna za tako mali prostor.

  • Logo

Logo je veoma važan segment svakog marketinškog materijala, pa tako i vizit kartica. Potrebno je pronaći adekvatnu poziciju za ovaj znak, a često se stavlja na obe strane – na prvoj strani mali, uklopljen sa ostalim informacijama, dok na poleđini može biti postavljen veći logo, gotovo preko cele strane.

  • „Specijalni efekti“

Vizit kartice advokata obično nemaju puno „ukrasa“ i dodatnih elemenata. Ipak, moguće je minimalističkim dizajnom privući pažnju potencijalnih klijenata. To znači da se na vašoj kartici mogu naći fine, tanke linije, znak boginje pravde, vaga i mač kao simboli pravde…

Kada je reč o tome da li podloga treba da bude šimerasta ili mat, stručnjaci su saglasni da vizit kartice advokata ne bi trebalo da imaju neki sjaj. Generalno, za advokatske kartice, bolje je voditi se čuvenim „manje je više“. U tom smislu, bolje je da ostavite i malo praznog prostora jer tako dajete na značaju navedenim informacijama i omogućavate klijentima da ih lakše pročitaju.

Ne prepuštajte „prvi utisak“ slučaju

Vizit kartice su često prvi i jedini dodir potencijalnog klijenta sa vašom firmom. S obzirom da sigurno želite da ostavite najbolji utisak, amatersko dizajniranje kartice neće doneti željene rezultate. Izrada vizit karti je kreativan i složen proces koji profesionalno mogu da izvedu jedino iskusni i školovani dizajneri.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.