Kako ubrzati WordPress sajt.

Internet korisnici imaju sve manje i manje strpljenja kada je brzina učitavanja stranica u pitanju. Počnite od sebe – ako treba da čekate duže od koji sekund da se web sajt učita, prekinućete čekanje, napustiti ga i potražiti drugi. 

U ovom blogu otkrivamo vam kako ubrzati WordPress sajt da biste mu poboljšali performanse i tako zadržali svoje posetioce. 

 

Koliko je brzina učitavanja WordPress sajta zapravo relevantna

Istraživanje kompanije Portent jasno pokazuje da sajtovi koji se učitavaju za samo 1 sekund ostvaruju čak 3 puta više konverzija u odnosu na one koji se učitavaju za 5 sekundi. Svaki dodatni trenutak čekanja rezultira gubicima u poseti, potencijalnim klijentima i, najzad, profitu.

Kao što smo napomenuli, savremeni posetioci nemaju strpljenja da čekaju na učitavanje sajta – otići će i verovatno se neće vraćati. 

To je dokazala i statistika; Unbounce  je otkrio da čak 70% ljudi naglašava koliki uticaj brzo učitavanje sajta ima na njihovu odluku o kupovini, dok Google otkriva da se verovatnoća da će korisnik napustiti sajt povećava za čak 32% kako vreme učitavanja stranice raste sa 1 na 3 sekunde.

Ovo nikako ne mogu biti zanemarive brojke, stoga nemojte zanemariti ulogu brzine sajta u vašim poslovnim rezultatima bez obzira na to da li je WordPress platforma vaš izbor.

PageSpeed Insights za pregled problema i brzine stranice na sajtu.
Screenshot: Pregled performansi i problema iz PageSpeed Insights-a za brzinu veb stranice

 

Osnovni odgovor na pitanje kako ubrzati WordPress sajt – izaberite brz i pouzdan web hosting

Hosting opcija definitivno nije faktor na kome treba da štedite. Jeftin ili neoptimizovan web hosting dovešće vas do gubitka posetilaca, kupaca, pa čak i pozicije na rezultatima pretrage. S druge strane, izbor oprimizovanog hostinga za WordPress može rešiti dobar deo problema vezanih za performanse. Pažljivo istražite hosting provajdere i njihove performanse, jer bez ovog parametra teško da će dalje navedene tehnike imati svoj puni efekat.

Odličan izbor je, na primer, Cloudways. Zahvaljujući naprednoj tehničkoj infrastrukturi može značajno ubrzati vaš sajt i omogućiti mu da se učita za manje od sekunde. Osim toga, nudi i automatsko skaliranje za WordPress sajtove, sprečavajući tako mogućnost da se vaš sajt sruši kada se poveća broj posetilaca. Veličina servera će se automatski prilagođavati povećanom saobraćaju.

 

Instaliranje efikasnog dodatka za keširanje 

Kada se pitate kako da ubrzam sajt u WordPress-u, nezaobilazna metoda je i  koriščenje dodatka za keširanje. Ovaj dodatak sačuvaće finalni prikaz vašeg sajta za sve buduće posetioce, odnosno WordPress neće morati da ga generiše za svaku novu osobu koja pogleda sajt, nego će im se stranice odmah prikazivati. To smanjuje opterećenje na serveru i prostor na disku, te dovodi do ubrzavanja vašeg WordPress sajta.

Neki od najboljih dodataka za keširanje jesu W3 Total Cache, WP Super Cache, Hiper Cache, WP Rocket i Breeze. 

W3 total cache plugin za ubrzavanje WordPress sajta.
Screenshot: W3 total cache plugin

 

Ubrzajte sajt sa .htaccess keširanjem

Ako ne možete ili ne želite da koristite plugin za keširanje na svom WordPress sajtu, ovaj kod vam može biti od velike koristi.

Upotrebom nekih jednostavnih .htaccess pravila za keširanje, možete dramatično ubrzati brzinu web sajta. Ovaj kod mora biti u .htaccess fajlu koji se nalazi u root folderu WordPress instalacije.

 

[code]

# 1 YEAR

<FilesMatch „\.(ico|pdf|flv)$“>

Header set Cache-Control „max-age=29030400, public“

</FilesMatch>

# 1 WEEK

<FilesMatch „\.(jpg|jpeg|png|gif|swf)$“>

Header set Cache-Control „max-age=604800, public“

</FilesMatch>

# 2 DAYS

<FilesMatch „\.(xml|txt|css|js)$“>

Header set Cache-Control „max-age=172800, proxy-revalidate“

</FilesMatch>

# 1 MIN

<FilesMatch „\.(html|htm|php)$“>

Header set Cache-Control „max-age=60, private, proxy-revalidate“

</FilesMatch>

[/code]

 

CDN (Content Delivery Network) – benefiti i samo benefiti 

Da li znate da se 80 do 90% vremena odgovora krajnjim korisnicima potroši na preuzimanje svih komponenti stranice? Učitavanje slika, skripti ili CSS stilova na mašini klijenta može da oduzme dosta vremena.

Content Delivery network (CDN) je kolekcija web servera distribuiranih na više lokacija sa ciljem efikasnije isporuke sadržaja korisnicima. Suština CDN-a je da sve datoteke sa vašeg sajta dostavlja preko servera najbližeg posetiocu, što pored neupitnog uticaja na brzinu, može imati i pozitivan uticaj na SEO i iskustvo posetilaca, bounce rate i konverzije.

Iako CDN može biti malo skup za manje i neprofitne web sajtove, upotreba ovog rešenja može doprineti da vaš sajt bude brži i do  60%. Najpoznatije mreže ovog tipa su MaxCDN, Amazon CloudFront, CloudFlare i NetDNA.

Cloudflare takođe nudi svoj besplatni osnovni plan koji pored rešenja izazova kako ubrzati WordPress sajt, nudi i statistiku o posetiocima i zaštitu od bezbednosnih pretnji. Cloudflare koristi tehnologiju nazvanu Anycast, koja usmerava vaše posetioce ka najbližem data centru. Funkcioniše u više od 28 data centara širom sveta.

 

Proverite koji dodaci (plugin-ovi) su neaktivni ili ne rade ispravno

Još jedan odgovor na pitanje kako ubrzati WordPress sajt jeste provera pravilnog funkcionisanja vaših trenutnih dodataka, jer oni mogu uzrokovati usporavanje vaše web stranice. 

Možete koristiti besplatan dodatak ‚‚Query Monitor” da biste sproveli ovo testiranje i saznali za sve eventualne probleme sa performansama vašeg sajta. Ukoliko pronađete dodatke koji ga usporavaju, uklonite ih ili im pronađite adekvatniju zamenu. 

Veliki broj aktivnih dodataka takođe može negativno uticati na brzinu vašeg WordPress sajta, tako da je najbolje da zadržite samo one koji su vam neophodni.

Aktivni i neaktivni plugini iz WordPress sajta.
Screenshot: plugini iz WordPress sajta

 

Kako ubrzati WordPress sajt kroz kompresiju slika

Postavljanje veoma velikih slika i video zapisa značajno će usporiti vaš WordPress sajt, zbog čega je kompresija fajlova jako važna. Veličine slika ne bi trebalo da prelaze 100kb, a JPG datoteke su najbolje za učitavanje. 

Ako koristite Adobe Photoshop, možete iskoristiti „Save for web“ opciju koja omogućava da pronađete najbolji odnos između kvaliteta i veličine slike. Još jedan veoma efikasan program koji preporučujemo je Adobe Fireworks koji ima odlične opcije za kompresiju jedne ili celog seta fotografija.

Ukoliko niste u mogućnosti da koristite Adobe proizvode, postoji servis pod nazivom Smush It i besplatan WordPress plugin koji omogućava automatsku optimizaciju fotografija.

Smush - WordPress-ov plugin za optimizaciju sika.
Screenshot: Smush plugin za optimizaciju slika

 

Optimizujte WordPress bazu podataka za brži sajt

Da biste postigli bolje performanse WordPress sajta, ključno je da optimizujete svoju WordPress bazu podataka. Ona se, vremenom, slično kao i hard disk računara, puni nepotrebnim informacijama, te neoptimizovana WP baza podataka može značajno usporiti vaš sajt. Zato je redovno čišćenje baze podataka važna stavka.

Možete koristiti dodatak za optimizaciju baze podataka ili ručno ukloniti nepotrebne podatke kako biste ubrzali svoj WP sajt.

 

Redukujte upite u bazi podataka

Neretko je da je WP tema loše kodirana i da nosi rizik slanja nepotrebnih upita ka bazi podataka. U tom slučaju, neophodno je da redukujete nepotrebne upite u vašoj bazi, pošto svaki upit uzima nekoliko milisekundi za izvršavanje. Prvo, možda bi hteli da znate koliko upita izvršava vaš blog da bi prikazao stranicu.

Da bi ste to uradili, iskopirajte kod ispod u functions.php fajl. Kada ste završili, samo pogledajte u futer vašeg sajta i saznajte koliko upita je izvršeno i koliko je vremena bilo potrebno da bi se stranica učitala.

 

[php]

add_action( ‘wp_footer’, ‘tcb_note_server_side_page_speed’ );

function tcb_note_server_side_page_speed() {

date_default_timezone_set( get_option( ‘timezone_string’ ) );

$content = ‘[ ‘ . date( ‘Y-m-d H:i:s T’ ) . ‘ ] ‘;

$content .= ‘Page created in ‘;

$content .= timer_stop( $display = 0, $precision = 2 );

$content .= ‘ seconds from ‘;

$content .= get_num_queries();

$content .= ‘ queries’;

if( ! current_user_can( ‘administrator’ ) ) $content = „<!– $content –>“;

echo $content;

}

[/php]

 

Minimizujte HTTP zahteve

Da bi smanjili vreme učitavanja stranica, morate redukovati HTTP zahteve. To znači da treba:

  • smanjiti broj JavaScript fajlova,
  • smanjiti broj CSS fajlova,
  • smanjiti broj slika.

Ako koristite W3 Total Cache, nećete morati da se brinete za JavaScript i CSS fajlove, pošto ih ovaj plugin uspešno minimizuje.

Što se tiče slika, najbolja stvar je upotreba „CSS sprites“ tehnike. Ova tehnika se sastoji u grupisanju više manjih slika u jednu veliku da bi se izvršio samo jedan HTTP zahtev za sve slike, umesto svake pojedinačno.

Najlakši način da kombinujete više slika u jedan fajl i automatski generišete odgovarajući .css kod je upotreba servisa Sprite Me.

Potencijalni problemi i resenja kako bi ubrzali WordPress sajt.
Screenshot: Problemi brzine učitavanja veb stranice

 

Onemogućite hotlinking

Hotlinking je termin koji označava korišćenje resursa sa jedne web stranice na drugoj. Tako, na primer, kada postavite sliku na vaš sajt, neko može da iskoristi njen URL i kopira je na svoj sajt, gde se ona učitava sa vašega. Tako se troše propusni opseg i resursi sa vašeg servera što usporava vaš sajt, te treba da izbegnete takvo preusmeravanje. 

Hotlinking možete da sprečite dodavanjem sledeće linije u vaš WordPress.htaccess fajl:

 

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?EXAMPLE.com [NC]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?feeds2.feedburner.com/EXAMPLE [NC]

RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

 

Kako ubrzati WordPress sajt izborom WP teme

WordPress nudi bogat izbor raznovrsnih i vizuelno privlačnih tema, no treba birati pažljivo. Teme sa suviše dinamičkog sadržaja i funkcija mogu da prouzrokuju sporo učitavanje vašeg sajta. Birajte jednostavnije, lagane teme sa vama neophodnim elementima, ili prepustite profesionalcima izradu custom WordPress sajta prilagođenog vama i optimizovanog za postizanje maksimalne brzine. 

Ukoliko samo želite voditi blog sajt, verovatno su vam dovoljne i podrazumevane WP teme.

Da biste proverili brzinu vašeg postojećeg sajta, preporučujemo da iskoristite neki od alata za merenje brzine, kao što su PageSpeed Insights, Pingdom, ili GTmetrix.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.