10 tipografskih zapovesti

Jeste li počinili neke tipografske grehove? Skupili smo najozloglašenije tipografske zločine i načine kako da ih izbegnete.ćiriličnim fontovimaBilo da dizajnirate za štampu ili veb, od suštinske je važnosti da pogodite tipografiju. Loš odabir fonta ili pozadine može vas sprečiti da prenesete poruku koju ste vi ili vaš klijent, nameravali da prenesete. Tom prilikom, skupili smo najčešće tipografske greške, načine da ih izbegnete kao i priliku da pročitate nešto više na tu temu. 

1. Ja sam tvoj razmak i nećeš koristiti automatska podešavanja za mene

Dešava se prečesto: odličan dizajn upropašten lošim razmakom između slova (belinom, podrezivanjem, eng. kerning). Kada postavljate bilo kakav naslov u programima poput InDesign, Adobe Illustrator ili čak Photoshop, nikad ne verujte proceni softvera koji će preporučiti automatsko podešavanje. Odvojite vreme da posvetite pažnju razmaku između slova (podrezivanju) i razmaku između reči. Program InDesign nudi vam dosta kontrole nad ove dve opcije.Kako biste pokrenuli ova podešavanja, kliknite na Preferences > Units & Increments > Keyboard Increments > Kerning/Tracking i podesite željenu veličinu. Ovo vam omogućava da koristite dugmad Alt/Opt i left/right (levo/desno) na tastaturi za fina podešavanja razmaka između slova. Više detalja o ovim podešavanjima možete pronaći u članku bloga CreativeBloq o trikovima za podešavanje razmaka. 

2. Ne preteruj sa rukopisnim fontovima

Rukopisni font neće automatski učiniti Vaš članak sofisticiranim - dobro promislite pre nego što ga upotrebite.Samo se setite koliko ste puta videli postere dočeka Srpske nove godine u kafani u kvartu ili flajere za usluge krojačke radnje „Bubamara 2” ispisane rukopisnim fontom. Neke stvari jednostavno treba pustiti, nije vredno toga, verujte na reč. rukopisni fontIpak, ukoliko ste dovoljno hrabri da vodite krstaški rat oko korišćenja fonta takve vrste, ne preostaje nam ništa drugo nego da vas podstaknemo, te neke besplatne rukopisne fontove možete pronaći u nekom od naših prethodnih članaka. 

3. Ne pravi šarene pozadine i ne stavljaj font preko njih

Jedna od najiritantnijih stvari na internetu verovatno je to kada tekst ne može da se pročita zato što je pozadina prenaglašena. Jeste, lepo je izabrati fantastičnu fotografiju za pozadinu, ali nemojte loviti prostor u kom ćete smestiti tekst – razmislite dvaput pre nego što tako nešto učinite. Možda ćete morati da postavite svoj font u blokovima u jednoj boji kako biste ga istakli, ili čak da isečete sliku drugačije i postavite tekst negde drugo. Čitljivost ipak treba da bude prioritet. Možda ćete vi moći da pročitate tekst – s obzirom na to da znate koji je tekst u pitanju – ali imajte na umu da vaši čitaoci možda neće moći. 

4. Ne koristi previše fontova

Ovo je zapravo smrtni greh tipografije – preterivanje u izboru fontova.Pristup hiljadama i hiljadama fontova je odlično – ali to ne znači da ih treba koristiti sve u isto vreme. Zahvaljujući sajtovima poput Font Squirrel, za tim ni nema potrebe.Preterivanje ove vrste na sajtu, magazinu ili u bilo kakvoj vrsti dizajna može da zbuni i odvuče od poruke. Neko opšte pravilo je da ne koristite više od 3 fonta. nemojte koristiti previše fontovaIpak, svako pravilo ima izuzetak i u članku o najnovijim trendovima u web tipografiji pomenuli smo neke fontove koji se međusobno mogu kombinovati kako bi se postigla estetika ručno rađene ilustracije. 

5. Ne lažiraj

Lažiranje štampanih slova (kapitalika) nikad ne izgleda dobro – zapravo, poprilično je ružno. Ako želilte da dodate malo raznolikosti naslovima korišćenjem štampanih slova, jednostavno izaberite font koji ima tu opciju. Fontove ovog tipa možete pronaći npr. na sajtu Font Squirrel. 

6.Ne lažiraj samo štampana slova, nego ni kurziv

Iako je neverovatno retko pronaći font koji nema kurziv (eng. italics), pak, ukoliko koristite baš jedan takav, nemojte pokušavati da ga sami iskosite – jednostavno neće izgledati dobro. Uopšte. Najozbiljnije. Stvarno neće. Izbrišite malu Skew ikonicu u programu InDesign iz svog uma – tako je najbolje. Ukoliko  želite da saznate više o ovoj temi, možete pročitati ovaj, iskreno, prilično koristan tekst o lažnom i pravom kurzivu Marka Simonsona, dizajnera tipografije.  

7. Ne piši sve velikim slovima

Iako velika slova izgledaju mnogo opasnije, i čak, više kul u osnovnom tekstu, ipak, korišćenje velikih slova na ovaj način pretvara osnovni tekst u nečitljivi nered.Zbog čega? Ljudi zapravo ne čitaju reči slovo po slovo, već ideogramski – prema obliku koji reč pravi. Članak o tipografiji na sajtu Fonts kaže da se oblik koji reč zauzima stvara na osnovu pozicije i učestalosti uzlaznih poteza (eng. ascender) i silaznih poteza (eng. descender), stoga, kada je nešto napisano isključivo velikim slovima, postaje nečitko.  

8. Ne obrći boje pozadine i fonta

Izaberite tačan odgovor. Koja je funkcija belih slova na crnoj pozadini?1)2)3) da učine tekst nečitljivimobrnuta pozadina i fontOvaj koristan vodič sajta UXmovement spominje prisiljavanje korisnika da se fiksiraju na beli tekst tokom dužeg vremena može da dovede do umora očiju. Ljudske oči imaju tri vrste receptora, za svaku od osnovnih boja po jednu – a bela kao skup svih boja stimuliše ih sve odjednom. Ipak, kako ovaj članak navodi, svako pravilo ima izuzetak te postoje posebne prilike kada se beo tekst na tamnoj pozadini može iskoristiti da naglasi određen element na vašem sajtu ili u grafici.  

9. Ne kombinuj serifne fontove

Šta god radili, nemojte koristiti isti dizajn stila sloga (iliti serif) i za naslov i za osnovni tekst koji ga prati. Učiniće vašu tipografsku hijerarhiju neizbalansiranom. Zapravo, trudite se da ne kombinujete bilo kakve fontove koji previše liče jedni na druge. Kada koristite serifni font za naslov, probajte beserifni za osnovni tekst.Dosta toga se svodi na metod pokušaja i pogreške (eng. trial and error), traženja onog što prija oku i što zadovoljava vašu ličnu estetiku. Ne zaboravite, tražite kontrast a ne konflikt. 

10. Ne koristi preširoke i predugačke pasuse

Ukoliko je pasus previše širok ili dug, čitalac će morati da se pomuči da sklopi rečenice. Takav oblik članka odvlači pažnju od onog što treba da bude izrečeno.Postoji veliki broj različitih teorija o tome šta je idealna širina pasusa. Erik Gil je još 1931. godine u svojoj knjizi „Esej o tipografiji” predložio da se savršena širina pasusa sastoji od 10 do 12 reči, dok je Robert Bringhurst u svojoj knjizi „Elementi tipografskog stila” iz 2004. godine predložio da je 66 karaktera dovoljno za optimalnu čitljivost, a sve između 45 i 77 je prihvatljivo. širina pasusa 

A 11. zapovest je...

Dajte nekad šansu i ćirilici. Sigurno se oseća zapostavljeno. Ako se i dalje premišljate, u novembru smo pisali o tome, te možete pročitati naš članak o ćiriličnim fontovima u kome nudimo i besplatno preuzimanje najboljih fontova, pa sami odlučite. Izvor: 10 tipografskih zapovesti sa bloga CreativeBloq. 

Povezani članci: