unsplash

Kada se bavite grafičkim i veb dizajnom, osnovni resurs predstavljaće vam fotografije. Ali, gde ih naći?

S obzirom na to da nismo svi rođeni fotografi i da nemamo vremena da lepršamo okolo po svetu fotografišući prizore koji nam se učine korisnim za nove projekte, zbog toga se javila potreba za namontiranim fotografijama (eng. stock photos). Na internetu postoji bezbroj sajtova koji prodaju ovakve fotografije (poput npr. sajta Shutterstock), ali takođe postoje i manje znani sajtovi koji nude opciju besplatnog preuzimanja.

Evo samo nekih od njih, a ukoliko imate vaše lične resurse koje koristite – slobodno ih podelite sa nama u komentarima ispod teksta.


Unsplash

Jedan od najpoznatijih, najboljih i najkorišćenijih izvora fotografija u punoj rezoluciji (koje neki dizajneri čak koriste i pri izradi tema) jeste Unsplash. Na svakih 10 dana objavljuje se novih 10 fotografija koje su besplatne za preuzimanje.

unsplash


Picjumbo

Svakoga dana na sajtu Picjumbo dodaju se nove fotografije, raspoređene u brojne kategorije, poput prirode, tehnologije, mode, itd.

picjumbo


Negative Space

Sajt Negative Space svake nedelje dodaje 20 novih fotografija, poređanih prema boji, kategoriji, itd.

negative space


Splitshire

Veb dizajner Danijel Nanesku preko sajta Splitshire deli sa svetom svoju kolekciju fotografija, koje su besplatne za preuzimanje i ličnu i komercijalnu upotrebu.

SplitShire


Life of Pix

Ćerka firma kreativne agencije LEEROY, Life of Pix izvor je fotografija u visokoj rezoluciji koje se dodaju na nedeljnom nivou.

life of pix


New Old Stock

Ukoliko je projekat na kome radite zasnovan na crno-belom dizajnu, sajt New Old Stock nudi vam fotografije iz javnog domena koje možete iskoristiti potpuno besplatno zato što ne postoje zakonska ograničenja o njihovom korišćenju.

new old stock


Snapwire Snaps

Slično kao i ostali sajtovi, i Snapwire Snaps objavljuje nove besplatne fotografije na nedeljnom nivou – na svakih 7 dana, dobijate 7 novih fotografija za besplatno preuzimanje. Sajt je ćerka firma sajta snapw.re na kome možete čak tražiti da vam se snime određene fotografije – po narudžbini, besplatno!

snapwire snaps


Sviđa ti se ovaj članak? Vidi još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.