Upravljanje društvenim mrežama (eng. Community Management) svakoga dana dobija na popularnosti. Ukoliko ste samo početnik, pa i iskusni administrator društvenih mreža (eng. Community Manager), neke stvari uvek morate imati na umu prilikom obavljanja svog posla.

 

#1: Promenite pristup.

Upravljanje zajednicom pratilaca na društvenim mrežama zahteva menjanje pristupa društvenim mrežama, tako što ćete uskladiti ton i način na koji se obraćate pratiocima i prikazati sebe u drugačijem svetlu preko javne persone koju ćete prihvatiti. Prvo i pre svega, zapamtite da u svetu društvenih mreža administrator nema svoje „ja” – nego predstavlja brend i služi kao medijator u komunikaciji sa klijentima i korisnicima/pratiocima. Ono što se internet zajednici sviđa, primeti se i pribeleži; ono što joj se ne sviđa, takođe se primeti i pribeleži.

Nema potrebe naglašavati da je profesionalnost u svakom trenutku obavezna, ali ne bi bilo loše pustiti zajednicu da s vremena na vreme proviri u zakulisni prostor. Delite fotografije koje oslikavaju atmosferu i dešavanja u kancelariji, pišite članke na blogu o (ne)uobičajenim radnim danima i pozovite zajednicu da vam se pridruži na Danu otvorenih vrata. Treba samo biti jedinstven (ali ne i ekscentričan).

Npr. Možete pogledati šta se dešavalo u PopArt Studiju kada je naš internet provajder zakazao.

 

#2: Budite prisutni.

Verovatno ste već čuli onu narodnu izreku koja kaže da se čovek na čoveka oslanja, a pratilac na administratora društvenih mreža*. Ako želite da proširite uticaj, morate saznati kada je vaša ciljna publika na mreži i da i vi tada budete prisutni. Na primer, te informacije možete saznati ukoliko na Fejzbuku posetite stranicu Insights (www.facebook.com/imevašestranice/insights/). Ona sadrži sve potrebne informacije preko kojih ćete bolje upoznati vašu publiku i njihove potrebe. Budite tu kada su i oni tu te će vam shodno tome i pružiti povratnu infomaciju i angažovati se.

social media clock

* Šalimo se, ne postoji ta izreka.

 

#3: Plan u slučaju opasnosti.

Stožer svakog poduhvata jeste dobra organizacija. Iako spoljnim posmatračima upravljanje društvenim mrežama možda deluje haotično, svaki administrator zna da svoj posao obavlja uvek imajući na umu određenu proceduru – u slučaju da se NEŠTO LOŠE desi.

spambot

Internet je mesto na kome je sve vidljivo tako da se uvek mora imati i „plan B” koji daje jasne instrukcije o tome šta treba raditi kada bi se, npr. spambot ili uzbunjivač pojavio na stranici. Obratite pažnju na bezbednost i napravite strategiju kojom ćete propisati kako treba postupati sa neuljudnim članovima (naravno, imate potpuno slobodu u odlučivanju da li ćete odobriti/objaviti ili obrisati njihove komentare; naš savet je da banujete).

 

#4: Unapredite aktivne članove zajednice.

Pravilo nejednakosti učestvovanja 90:9:1 Jakoba Nilsena (Jakob Nielsen, participation inequality rule) kaže da je u internet zajednicama 90% korisnika neaktivno (da samo čita ili posmatra), 9% doprinosi s vremena na vreme (ili bar jednom), dok samo 1% aktivno učestvuje i odnosi najveći udeo svojim doprinosom. S druge strane, taj 1% učesnika postavlja 90% komentara, 9% korisnika ima učešće od 10%, dok 90% korisnika neće nikako učestvovati kada im se obratite.

Treba se fokusirati na taj jedan procenat korisnika. Upravo njih možete angažovati i, kao nagradu za entuzijazam koji poseduju, delegirati im zadatke – ili ih čak unaprediti u svoje pomoćnike i administratore koji će vam mogu priteći u pomoć kada zatreba. Nagradite njihovu lojalnost ukazivanjem poverenja i davanjem ovlašćenja.

 

#5: Zapamtite: zajednica nije vaše vlasništvo.

Određena distanca mora postojati između zajednice i vas. Lako je biti u središtu pažnje kada je sve u redu; ali, kada ne teče sve po planu, malo je teže ne osećati frustracije kada se neko požali ili počne da vređa.

Opustite se. Niko ne krivi baš vas za stvari koje se dese na mreži. Ako razjarena mušterija iskritikuje vašu firmu morate biti u stanju da se uhvatite u koštac sa novonastalom situacijom i smirite je. Nikada ne započinjite kavgu na internetu (a ni van njega) i trudite se da stvari držite pod kontrolom. Uostalom, to je samo internet a ljudi koji čine tu zajednicu nemaju ništa s vama lično.

 

A vi? Kakva je vaša strategija za upravljanje društvenim mrežama? Kako se ophodite rpema vašoj internet zajednici? Slobodno nam se obratite i dajte predloge u komentarima ispod teksta.


 

Napomena: Ovo je prevod našeg članka Tips and Tricks for Community Managers, objavljenog na našem blogu 11. januara 2016. godine.

 

Vidi još:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.