Web dizajn trendovi se menjaju iz godine u godinu - tako je i sa komponentama koje ga čine. Jedna od najvažnijih komponenti web dizajna je tipografija, a 2014. godina donosi nam nove zanimljive i interesantne trendove u načinima prikaza fontova širom web-a.

Želite da saznate više o tipografskim trendovima u ovoj godini? Onda pogledajte listu ispod.

Ručno pisani fontovi (Handwritten fonts)

Danas u dobu socijalnih medija – ljudi brže i češće komuniciraju više nego ikada ranije. Uz to dolazi česta potreba za prilagođavanjem fontova koji se koriste, da bi se postigao osećaj da šta god da se deli dolazi direktno od te osobe.

Sa ovim naglaskom na pisanu komunikaciju javio se trend ručno pisanih fontova – to su fontovi bez čistih linija, koji često imaju nepravilan oblik slova. Pogledajte neke primere ovakvih fontova.

engine LeHand Font

Flat dizajn tipografija

2013. je bila godina u kojoj smo videli ogroman porast sajtova dizajniranih u flat dizajnu. Ovaj trend se nastavlja i u 2014. i mnogi dizajneri favorizuju sajtove koji promovišu funkcionalnost sa naglaskom na jednostavnost, minimalizam i razumljivost.

Sa ovim naglaskom na flat dizajn dolazi i trend izbora fontova koji se lako čitaju, koriste čiste linije i poteze. Fontovi koji su postali popularni zbog flat dizajna su jednostavni i oštri – ali i dalje vizulano privlačni. Primeri:

langdon-flat-font

manteka

tracs-type

Mix & Match tipografija

U 2014, neki web eksperti predviđaju da će dizajneri početi da miksuju i uparuju fontove u svojim radovima više nego ikada ranije. Iako ova ideja zvuči konfuzno, natrpano i zbunjujuće to može da se uradi da bude veoma efektno.

Kombinovanjem više različitih fontova koji idu dobro zajedno, može da se stvori umetnički, ručno izrađen, ali ipak doteran i smisaon pogled na sajt.

Neki odlični fontovi za kombinovanje:

mercury

chains condesed

„Veliki“ fontovi

Dakle, ovo nije specifičan tipografski trend, više je u pitanju stil. U 2014, web dizajneri  će koristiti veće fontove nego ikada ranije. Kako se naglasak sve više usmerio na sadržaj u odnosu na estetiku, povećavanje veličine fonta na web stranicama, obezbeđuje da tekst bude jasan, čitljiv i razumljiv kao što je to bilo ranije.

Dizajneri će to naročito implementirati u naslovima stranica – gde veliki fontovi mogu pomoći u bržem i lakšem prenošenju poruke i smisla web stranice koja se pregleda.

Posetioci imaju tendenciju da što pre donesu odluku o tome da li je sajt koji pregledaju vredan njihove pažnje ili ne, tako da veliki naslovi mogu pomoći i ohrabriti ih da dalje istražuju.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.