featured image besplatne ilustracije

One su svuda oko nas. Već dugo su u trendu. Neke su unikatne i originalne, neke su preuzete, izmenjene i dopunjene da bi se razlikovale od drugih, dok su pojedine nastale iz digitalnog pera nekih od najboljih svetskih dizajnera. Da, govorimo o ilustracijama u veb dizajnu, jer, čini se, nikada nisu bile popularnije.

Da li i vi primećujete da u poslednje vreme skoro da i ne postoji sajt koji na početnoj strani nema ilustrovan sadržaj? Često su to unikatne ilustracije namenski kreirane baš za taj sajt. Ipak, imajmo u vidu da ne mogu dizajneri baš uvek da budu svemogući jednorozi i da, možda, ne mogu tako lako da nađu inspiraciju za svaki sledeći projekat.

Ali, avaj, zato su tu kolege dizajneri koji priskaču u pomoć nudeći čitave kolekcije vektorskih ilustracija za besplatno preuzimanje i dalje korišćenje u lične ili komercijalne svrhe.

Pisali smo već o kolekciji ilustracija unDraw kao korisnom izvoru izmenjivih SVG crteža koje možete preuzeti besplatno i prilagoditi digitalnim proizvodima. I dalje se ta kolekcija redovno dopunjuje novim ilustracijama, a nedavno je pokrenut i unDraw blog gde možete naći zanimljive i korisne informacije o dizajnu.

Pored toga, postoji još mnogo izvora sa besplatnim ilustracijama koje vam mogu biti od pomoći u svakodnevnom radu ako se bavite grafičkim ili veb dizajnom, pa i ako ste stručnjak za digitalni marketing, pokrećete svoj onlajn biznis ili se bavite bilo kojom oblašću u kreativnoj industriji. Predstavljamo vam ovom prilikom neke od najboljih među takvim resursima.

Besplatne ilustracije za dizajnere i kreativce

1. Ouch!

 

ouch bermuda collection ilustracije
Ilustracije iz kolekcije Bermuda na sajtu Ouch!

Osnovna ideja sajta Ouch! je da pomogne onima koji nisu vešti u ilustraciji da pristupe kolekciji unapred kreiranih crteža koji se mogu besplatno preuzimati (mada postoji i plaćena verzija). Ouch! je projekat platforme Icons8 i nudi UI/UX ilustracije koje će digitalnim proizvodima dati moderan izgled. Ovde možete birati ilustracije na osnovu teme ili stranice za koju vam je potrebna, bilo da je to početna strana sajta, stranica sa 404 greškom, obaveštenje o poslatoj poruci ili uspešno izvršenoj pretplati, ili su vam potrebni crteži sa sajt iz oblasti finansija, e-trgovine, obrazovanja ili sporta. Možete i da se odlučite za neku od kolekcija za korisnički interfejs koje nose nazive kao što su Flamenco, Bermuda, Abstract, Marginalia, Arabica, Taxi i drugi.

2. Streamline Illustrations

streamline illustartions multicolor collection
Primeri raznobojnih Streamline ilustracija

Iako prvenstveno platforma namenjena unikatnim grafičkim ikonicama (uzgred, nedavno su predstavili Streamline 3.0 sa preko 30.000 ikona), Streamline Illustrations je odeljak koji nudi vektorske ilustracije. Tačnije, više od 3.000 vektorskih ilustracija, od koji 50 možete da preuzmete besplatno. Možete da birate između tri stila – linijskih grafika, dvobojnih i onih sa više boja. I naravno, svaku možete da prilagodite koristeći opciju Global Colors u programu Adobe Illustrator, tako da ih uskladite sa bojama i vizuelnim identitetom vašeg brenda. Na raspolaganju je 45 različitih kategorija, među kojima sigurno možete naći pravu ilustraciju za svoj vebsajt, mobilnu aplikaciju ili štampani materijal.

3. 404 Illustrations

404 illustrations example
Primeri ilustracija sa sajta 404 Illustrations

Ako se bavite veb dizajnom, osmišljavanje originalnog izgleda stranice sa greškom 404 jedan je od važnih zadataka koje imate. Ukoliko ne znate odakle da počnete, sajt 404 Illustrations vam može biti od velike koristi. Možete da preuzmete celu kolekciju ili da birate slike pojedinačno. U svakom slučaju u ponudi je veliki broj originalnih ilustracija koje na zanimljiv i šaljiv način obaveštavaju korisnike da stranica koju su tražili nije pronađena. Tako, možete se odlučiti za stranu koja je izgubljena u svemiru, stranicu koju je pojeo pas, onu koja nije na mapi, stranu koja se istopila na suncu i još mnogo drugih. Redovno se dodaju i nove ilustracije. Sajt je nastao kao deo portala Kepwing, koji nudi mogućnost uređivanja slika, GIF-ova i video snimaka.

4. Mixkit Art

Ilustarcije kolekcija aktivnosti Mixkit
Ilustracije iz kolekcije Aktivnosti na sajtu Mixkit

Ovo je još jedan izvor besplatnih ilustracija visoke rezolucije koji je nastao kao dodatni deo platforme sa video sadržajem. Mixkit je prvenstveno portal za besplatno preuzimanje stock video snimaka, a nedavno su pokrenuli i sekciju Mixkit Art u kojoj se nalaze ilustracije brojnih dizajnera iz celog sveta sveta i koja se svake nedelje ažurira i dopunjuje novim sadržajem. Ovde možete pretraživati digitalne crteže na osnovu kategorije, a trenutno su, između ostalog, dostupne ilustracije koje oslikavaju emocije, hranu i piće, gradska dešavanja, svakodnevne aktivnosti, kućne poslove i apstraktne kreacije.

5. Absurd Illustrations

absurd illustrations primeri
Neke od ilustracija dostupnih na sajtu Absurd Illustrations

Kada već pominjemo apstraktne crteže, ne možemo a da ne pomenemo i Absurd Illustrations. Ako želite nešto drugačije za svoj sledeći projekat i ljubitelj ste nadrealizma, onda će ove apsurdne, nadrealne ilustacije biti pravi izbor za vas. Jer, kako kažu kreatori ovog sajta – lepota je u nesavršenosti. Ovde možete naći inspirativne, ekspresivne, nekonvencionalne digitalne crteže koji će vašem sajtu, aplikaciji, blogu, e-radnji ili onlajn servisu doneti unikatan izgled. Sve ilustracije se mogu preuzeti besplatno i koristiti i u komercijalne i u privatne svrhe.

6. Stubborn Generator

Stubborn generator primeri
Primeri ilustracija sa sajta Stubborn Generator u različitoj primeni

Ako insistirate da sami generišete izgled ilustracija koje ćete koristiti, onda je Stubborn Generator pravi resurs za vas. Ilustracije koje napravite uz pomoć ovog generatora kompatibilne su sa programima Figma, Sketch i Adobe illustrator. Uz to, na sajtu ćete naći i besplatan generator likova i besplatan generator scenografije i ambijenta. Koristeći sve njih zajedno, lako možete da dizajnirate potpuno originalne i unikatne ilustracije za svaku priliku i svaki digitalni proizvod.

7. Whoosh!

whoosh illustrations primeri
Primeri ilustracija sa sajta Whoosh! u raznim situacijama

U paketu ilustracija Whoosh!, nastalih kao deo projekta LS Graphics, naći ćete pregršt zanimljivih ilustracija koje prikazuju ljudske likove u različitim situacijama i koje na živopisan način ilustruju različite situacije za veb dizajn projekte. Tako, recimo, možete da preuzmete slike kojima ćete oslikati različite elemente interakcije korisnika sa sajtom ili aplikacijom, bilo da je reč o poslatoj poruci, prekinutoj internet konekciji, preuzimanju fajlova, deljenju sadržaja na društvenim mrežama, zaključanim folderima, zakazivanju dostave ili bilo čemu drugom. Besplatno možete preuzeti fajlove u PNG formatu, dok postoji i opcija plaćenog preuzimanja kompletnog paketa u raznim drugim formatima.

8. Humaaans

humaaans ilustarcije razno
Primeri primene ilustracija dostupnih na sajtu Humaaans

Humaaans je još jedna inspirativna kolekcija ilustracija sa ljudskim likovima. U ovom slučaju, idejni tvorac celokupnog projekta je poznati dizajner Pablo Stenli (Pablo Stenley), jedan od vodećih dizajnera u kompaniji InVision i kreator serije onlajn stripova The Design Team. Humaaans je zapravo biblioteka vektorskih elemenata u Sketch formatu koji se mogu međusobno kombinovati i prilagođavati po boji, obliku, veličini. Osim ljudskih likova u različitim pozama, dostupni su i različiti objekti i nekoliko ilustrovanih scenografija kako bi se upotpunila slika. Sve ilustracije su besplatne za preuzimanje, u velikoj meri su prilagodljive i, budući da su pod međunarodnom licencom CC Attribution 4.0, moguće ih je koristiti i u lične i u komercijalne svrhe. Bonus: ako su vam potrebni avatari za digitalni projekat, Pablo Stenli je kreirao i besplatni onlajn generator avatara pod nazivom Avataaars.


Nadamo se da će vam naša kolekcija resursa biti od pomoći. Da li ste već koristii neke od ovih generatora i resursa? Koji su vaši omiljeni izvori besplatnih vektorskih ilustracija? Podelite svoje iskustvo sa nama u komentarima ispod teksta ili na našim profilima na društvenim mrežama.


Ako vas zanima ilustracija, pogledajte i druge tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.