drustvena kritika ilustracije

Umetnost je svedok vremena u kom ona nastaje. A u vremenima krize - kada je moralni kompas izgubljen, a konfuzija, beznađe, i egoizam preovladaju – umetnost je sredstvo društvene kritike, ilustrujući iz drugačije perspektive nama dobro poznat svet.

Sem Bejli, Pavel Kučinski, Jan Simen i Mihal Džikan četiri su svetski poznata ilustratora čiji radovi oslikavaju mračne strane današnjeg društva. Teme poput (zlo)upotrebe društvenih mreža, siromaštva, globalnog zagrevanja, nejednakosti, konzumerizma, vešto su isprepletane sa najmračnijim stranama ljudske (pod)svesti u ilustracijama ova četiri umetnika.

Upoznajte se sa fantastičnim ilustracijama Sema, Pavela, Jana, i Mihala, i razotkrijte istinu o svetu današnjice.


Sem Bejli

Sem je 22-godišnji ilustrator iz gradića Slou u Velikoj Britaniji. U svet umetnosti ušao je pre skoro 10 godina, praveći ilustracije za članove svoje porodice. Tokom godina, njegovi radovi privukli su veliku pažnju i mnogobrojne fanove širom sveta. Sem je jedan od najuticajnijih ilustratora današnjice, a njegovi radovi na inteligentan, provokativan i dubokuman način obrađuju teme socijalnih pitanja i kritike društva.

Semov jedinstven stil odlikuje mnoštvo boja, realizam, kao i njegov alat – olovke i bojice koje su uvek prisutne na ilustracijama i predstavljaju omaž njegovim umetničkim korenima.

sem bejli fotosop

sem bejli nosorog

sem bejli bomba

sem bejli beli medved

sem bejli masta

sem bejli beba mediji

sem bejli lajkovi drustvene mreze

sem bejli baterija oko

sem bejli kompromis

sem bejli drustvene mreze


Pavel Kučinski

Višestruko nagrađivani poljski ilustrator, Pavel Kučinski, poznat je po svojim radovima koji obrađuju tematiku društvene kritike. Njegove ilustracije su oštoruman i suptilan osvrt na vreme u kom živimo, i dekonstrukcija sveta kakvog ga poznajemo. Na meti njegovih dela je sve – od društvenih mreža do ratova, od političara koji upravljaju do običnog čoveka koji mu to dopušta.

Pavelova dela mahom su prepoznatljiva po jedinstvenosti izraza – tamne boje, uglavnom nijanse smeđe, preovladavaju na ilustracijama i savršeno se uklapaju u mračnu tematiku njegovih dela.

pavel kučinski životinje

pavel kučinski meci

pavel kučinski istorija muzej

pavel kučinski umetnost

pavel kučinski ropstvo

pavel kučinski ispovedaonica

pavel kučinski rat novac

pavel kučinski glasanje

pavel kučinski merdevine

pavel kučinski bombe

 


Jan Simen

Jan Simen jedan je od najpoznatijih ilustratora današnjice. Ovaj nemački umetnik krenuo je put grafičkog dizajna i digitalnih ilustracija kojim želi da u gledaocima pobudi sve moguće emocije. Jana inspiriše svakodnevica, i, iako njegove ilustracije nesumnjivo poseduju dozu društvene kritike, on bi to pre nazvao ironijom, sarkazmom ili romantizmom. Lični stav je, ne samo neodvojiv, nego i centralni aspekt dobrog dizajna prema Janu. Klišei i ustaljena razmišljanja su ono sa čime se Jan poigrava u svojim ilustracijama.

Svoj vektorski stil Jan je izgradio po uzoru na crtane, a njegovi radovi odlikuju se tamnim i jarkim bojama – plavom, ljubičastom, crvenom – koje unose harmoniju. Likovi bez lica ili okrenuti leđima Janov su način da emocije prepusti gledaocima, a ne da sama ilustracija utiče na njih.

jan simen oci

jan simen uvlacenje

jan simen svetlost

jan simen notifikacije

jan simen ljubav

jan simen srca

jan simen laptop

jan simen planeta

jan simen odraz

jan simen instagram

 


Mihal Džikan

Mihal je poljski ilustrator čija dela ilustruju širok dijapazon problema današnjeg sveta – od globalnog zagrevanja i potrošačkog društva, do zavisnosti od društvenih mreža i slike koju zbog njih stvaramo o sebi i drugima.

Na prvi pogled, njegove raznobojne ilustracije podsećaju na crtane ili dečije ilustracije. Ipak, njegova umetnost daleko je od dečije. Mračni aspekti ljudskog društva uvijeni su u vesele boje u ovim radovima Mihala Džikana koji će vas naterati da preispitate sopstvene izbore i stil života.

mihal džikan različitost

mihal džikan moda

mihal džikan psihoterapija

mihal džikan konzumerizammihal džikan pravda

mihal džikan kartice

mihal džikan porodica

mihal džikan izbeglice

mihal džikan novac

mihal džikan brendovi

 


Za kraj

Nadamo se da sedite kući i da ste u udobnosti svojih fotelja otkrili novog omiljenog ilustratora i zabavili se gledajući njihove fantastične radove. Ipak, trebamo biti svesni da radovi umetnika poput Sema, Jana, Pavela i Mihala, nisu tu da nas nasmeju, već ponude drugačiju perspektivu i upozore na drugu stranu medalje zvanu moderno društvo.


Za ljubitelje ilustracija:

Katarina Radovanovic

Passionate about photography, detective stories, knowledge, languages, and writing. Bookworm, night owl, and nature-lover. Consumed by wanderlust. Best friend to Leo, the world’s cutest puppy eyes.