Ukoliko bismo sproveli istraživanje na svetskom nivou, reč koja je u poslednjih nekoliko dana najčešće provučena kroz virtuelni ili usmeni govor svakako je korona virus. Da li ste već počeli da radite od kuće? Podstaknuti preventivnim merama, ali i željom da zaštitimo resurse od kojih uspeh našeg poslovanja najviše zavisi, opredelili smo se za to da zaposlene zadržimo kod kuće.

Sa jedne strane, time smo pružili kolegama mogućnost za izolaciju i brigu o porodici, dok smo sa druge strane svi stavljeni pred izazov. Kako biti efektivan i organizovan u uslovima vanredne situacije koja sa sobom nosi neophodnost rada od kuće? Nudimo vam par saveta koji će ubrzati vaš proces snalaženja, ali i vaš rad učiniti produktivnim.

1. Alarm kao najbolji prijatelj

To što radite od kuće ne znači da radno vreme ne postoji! Ustanite i obavite svoje rituale na vreme. Pravilo je isto, što pre otpočnete radni dan, tim pre ćete moći da se prepustite usavršavanju na drugim poljima. Ukoliko se opustite, setite se: Još uvek radite za tim i kolege vas čekaju.

Takođe, postoje i oni kojima je potreban alarm kao obaveštenje da je radno vreme isteklo. Zaustavite se, isključite računar i promenite mesto boravka. Uz unapred osmišljene dalje aktivnosti kojih ćete se pridržavati, izbećićete mogućnost brisanja granice između radnog i privatnog vremena. Jedan od najčešćih problema sa kojim se frilenseri susreću jeste upravo gubitak kontrole uz koji radno vreme ne prestaje da postoji.

2. Poslovni kutak

Tačno, veoma je teško da radite puno radno vreme iz kreveta, sa trpezarijskog stola ili mesta koje ste uslovili za druge namene ili vremenske odrednice. Odaberite određen kutak i učinite ga radnim koliko god je to moguće. Ukoliko vam nešto od opreme nedostaje, obratite se svom poslodavcu. Firma je dužna da vaš rad učini što efikasnijim i od kuće.

Trebalo bi da radite sa mesta na kojem, nakon isteka radnog vremena, nećete morati striktno da boravite. Iako je prednost rada od kuće to što možete da se zavalite u svoj lejzibeg, ceo dan ostanete u krevetu ili budete na terasi, razmislite koliko pri svemu tome gubite fokus, ali i koliko vam vremena odlazi na organizaciju. Otkrijte šta vam odgovara i pratite svoju koncentraciju. Imajte na umu, i ona ima smisla samo kada se vežba.

3. Samoorganizovanost

Pokažite da uspešno baratate svojim vremenom, prostorom i zadacima. Izazov prihvaćen! Ukoliko je alarm bio poslušan, vi ste spremni i kafa je skuvana na vreme, vaš smisao za organizaciju već ima neki oblik. Ukoliko nemate listu prioriteta, napravite je u dogovoru sa kolegom koji je nadležan za vaš tim. Insistirajte na tome da ona uvek bude poznata dan unapred ili da bar prva radna aktivnost u toku dana bude upravo dogovor u vezi sa tim.

Poštovanje prioriteta i vremenskih odrednica za njihovo ispunjavanje uz kratkotrajne pauze koje pravite između učiniće da vaš rad bude efikasan. Ponekada svaka priča o organizaciji zvuči smešno i dosadno, ali je zapravo potrebno samo da u formiranju navika budete uporni i dosledni. Uz dobru organizaciju i duži periodi provedeni kod kuće mogu da budu jasno isplanirani, produktivni i kreativno ispunjeni. Vreme koje ćete izdvojiti da napravite organizacioni plan je dragoceno i dugoročno gledano, ima neprocenjivu vrednost. Uradite to!

4. Druge aktivnosti

Vaš poslodavac zna. Kod kuće ste sa decom, partnerom ili ljubimcem. Možda ste baš sada odučili da napravite prolećno čišnjenje, usavršite treći strani jezik ili odgledate 13. sezonu omiljene serije. Odlično, sada je definitivno pravo vreme i za to. Ipak, igrajući na kartu poverenja, računamo da je odgovornost kod svih članova tima dodatno porasla.

Neka radno vreme ne bude isključivo radno, u redu je da vežbamo multitasking. Ipak, ne zloupotrebljavajte mogućnosti koje su vam date. Budite dostupni i prisutni kako biste obavili svoje zadatke na vreme. Ukoliko niste sami, zamolite ostatak ukućana da poštuju vaš radni dan kao i do sada. Uz upotrebu određenih planera ili kalendara osmislite vremenski sled aktivnosti kojem ćete se prepustiti tek kada savesno okončate svoje poslovne prioritete i ciljeve.

5. Briga o mentalnom i fizičkom zdravlju

Ukoliko do sada niste razmišljali o tome ili jeste bez da išta preduzmete, sada je pravo vreme za to. Niko ne voli da bude u izolaciji. Dva naša najveća dobra jesu zdravlje i sloboda, a ovoga puta su oba dovedena u pitanje. Rad od kuće najpre zadaje fizički udarac. Ako ste ranoranilac, vežbajte pre nego što počnete da radite. Ukoliko spavate duže, neka prvo što ćete uraditi posle posla bude fizička aktivnost. Ne budite lenji ili neobazrivi prema sebi!

Briga o mentalnom zdravlju je jednako važna. Pričajte sa svojom porodicom i prijateljima. Ono što je dobro kod svih problema globalne prirode jeste to što smo sa njim suočeni svi. Ponekada nam je potreban mali podstrek ili motiv kako bismo otkrili na čemu treba da radimo ili u kom pravcu želimo da se krećemo. Javite se svom HR menadžeru ukoliko su vam potrebni dodatni resursi za usavršavanje ili razgovor o aktuelnim uslovima života i rada. Ne zaboravite, zajedno smo u ovome!

6. Saradnja i komunikacija

Ukoliko ste ekstrovert i živi kontakt sa drugima vas hrani, ovo verovatno nije najjednostavniji period života za vas. Odlutaćete, osećaćete potištenost, dok naznake anksioznih ili depresivnih raspoloženja, takođe, dolaze u obzir. Ne brinite, kao što vaše telo odgovara strahom na različite situacije, isto se dešava i sa vašom psihom. Bori se, stoga joj dajte vremena i ne izbegavajte da pričate o tome.

Izolovanost i usamljenost su česta pojava kada je u pitanju produženi boravak kod kuće. Iako nam tehnologija daje mogućnost da neprestano budemo u komunikaciji, ipak je direktna interakcija ona koja nam pruža nezamenjiv osećaj povezanosti i jasnoće. Zamislite da ste u firmi i ne čekajte da se određene nedoumice reše same. Pozovite svoje kolege bez razmišljanja i uputite im odgovor kada ste pitani. To što smo susrete stavili na pauzu, ne znači da sve drugo treba da stane.


Za kraj

Poštujući gore navedene smernice, rad od kuće ne bi trebalo da predstavlja problem. Naravno, svako navikavanje je proces. Budite strpljivi i dozvolite sebi da pogrešite ili odlutate. Zamolite nekoga od svojih kolega da vas s vremena na vreme obiđe na vašoj poslovnoj mreži i podseti da ste u virtuelnoj kancelariji zajedno i dalje. Takođe, neki vizuelni ili zvučni podsetnik može da pomogne da se svom radnom zadatku ubrzo vratite.

Ono što kao društveno biće možete jeste da prvi put, bez griže savesti ili prigovaranja drugih, iskoristite sve čarolije koje nam društvene mreže pružaju. Zovite drage ljude češće, pošaljite im set fotografija koje prate vaša svakodnevna zbivanja, organizujte video čet ili im pošaljite pismo putem imejla. Čuvajte zdravlje i ne zaboravite, ovo je idealna prilika da jedni drugima pokažemo da umemo biti samoorganizovani član tima koji je spreman na promene!


Povezani članci:

Isidora Tasić

Passionate about active listening and providing advice. Focused on self-development through the development of others.