featured besplatni vektori

Šta mislite, koliko se vektorskih grafičkih rešenja osmisli i kreira u celom svetu u toku samo jednog dana? Priznajemo, pitanje jeste teško i ne možemo ni mi pouzdano da tvrdimo da znamo tačan odgovor. Znamo, međutim, da se vektorske grafike dostupne besplatno na internetu broje u milionima. Sa druge strane, kada se sve sabere, broj do sada preuzetih besplatnih rešenja premašuje čak i milijardu.

Zbog čega su vektorska grafička rešenja toliko popularna? Pre svega, zbog toga što dizajneri nemaju baš uvek inspiraciju za sve. Nekada je potreban i podstrek u vidu već osmišljene kreacije koja može da se preuzme i doradi u sopstvenom stilu. Vektori su idealno rešenje za to. A pored toga što donose inspiraciju, vektorska rešenja doprinose i većoj produktivnosti dizajnera, pospešuju efikasnost i postavljaju osnovu za kvalitetniji odnos između utrošenog vremena i krajnjih rezultata.

U obliku vektorske grafike mogu se naći različite vrste grafičkih rešenja. Najčešće se kreiraju, a najviše i traže, vektorski logoi, infografike, ilustracije, fontovi, ikonice, fotografije, šabloni za dizajn veb stranica, kao i brošura, letaka, postera, vizit karti i još mnogo toga.

Vektorske grafike su, dakle, rešenja grafičkog dizajna koja su takoreći otvorena za dalje korišćenje, menjanje, dopunjavanje, promenu veličine slike, ilustracije, fonta, promenu boje ili bilo čega drugog što je potrebno. Sa druge strane, postoje i već kompletirani radovi koji se kao takvi mogu preuzeti i dalje koristi u lične, pa često i u komercijalne svrhe. U potonjem slučaju, međutim, važno je voditi računa o uslovima korišćenja, koji su najčešće navedeni u sklopu licence kojom su radovi obavezani.

Pripremili smo za vas spisak korisnih resursa besplatnih vektorskih grafika dostupnih na internetu, koji u svojoj ponudi imaju grafičke radove visokog kvaliteta. Verujemo da će vam biti od pomoći.

 


Fribbble

1 Fribbble besplatni vektori screenshot

Fribl (eng. Fribbble) je platforma koja nudi veliki broj visokokvalitetnih besplatnih PSD fajlova, kreiranih od strane korisnika dizajnerske mreže Dribl (eng. Dribbble). Biblioteka sadržaja je laka za pretraživanje, a podeljena je po kategorijama koje zasebno obuhvataju fontove, ikonice, šablone za dizajn vebsajtova, modele, odnosno prototipe dizajna (eng. mock-up), gotove komplete za dizajn korisničkog iskustva (UI dizajn), grafičke šablone i teksture. Sve vektorske grafike dostupne na ovom vebsajtu besplatne su za preuzimanje i direktno povezane sa profilima autora na mreži Dribl. Mogućnosti korišćenja u komercijalne svrhe variraju od slučaja do slučaja, u zavisnosti od dozvola samih autora.


Vecteezy

2 Vecteezy besplatni vektori screenshot

Nekoliko miliona različitih grafičkih rešenja visokog kvaliteta dostupno je potpuno besplatno na vebsajtu Vecteezy, koji se već duže nalazi među najpopularnijim resursima koje dizajneri rado koriste. Besplatna rešenja mogu se koristiti i u lične i u komercijalne svrhe. Jedini uslov jeste da bude navedeno ime autora rada svaki put kada se grafike objavljuju javno. S obzirom na to da je u ponudi zaista veliki broj besplatnih vektora, njihov kvalitet varira, zbog čega je potrebno uložiti dodatni trud kako bi se pronašlo najbolje rešenje potrebno za određeni dizajn. Pored besplatnih, na ovom sajtu postoje i određena grafička rešenja koja spadaju u takozvanu premijumsku kategoriju i dostupna su samo članovima zajednice Vecteezy koji plaćaju svoj nalog.


Freepik

3 Freepik screenshot

Jedan od veoma popularnih resursa za preuzimanje besplatnih vektorskih grafika jeste i vebsajt Freepik. U zvaničnom opisu, ova platforma sebe naziva vodećim pretraživačem za pronalaženje besplatnih vektorskih dizajnerskih rešenja i, na neki način, upravo to i jeste. Pretraživač koji u svojoj bazi sveukupno sadrži više od milion vektorskih ilustracija, fotografija, ikonica i datoteka u AI, EPS i SVG formatima. Nekoliko stotina vektorskih rešenja kreira se namenski za ovaj sajt svakog dana, a biblioteka sadržaja se redovno ažurira, besplatno nudeći originalna i inovativna rešenja za različite oblike grafičkog dizajna.


DryIcons

 DryIcons free vectors screenshot

 

Internet portal posvećen izradi ikonica i njihovom besplatnom deljenju jeste i vebsajt DryIcons. Dostupni su unikatni skupovi ikona, vektorskih grafika i šablona za veb dizajn. Ipak, više od svega drugog, DryIcons je onlajn platforma posvećena kreiranju ikonica za veb aplikacije. Upravo zbog toga, među retkim je sajtovima koji u svojoj ponudi imaju i 32-bitne PNG fajlove, a koji su se, po njihovom mišljenju, iskazali kao najbolji format ikona za vebsajtove. Za sve grafike obezbeđena je licenca za besplatno korišćenje, uz obavezno navođenje imena autora za svaku ikonicu koja se javno objavi.


Free Design Resources

5 Free Design Resources besplatni vektori screenshot

Vebsajt Free Design Resources zamišljen je kao virtuelno mesto na kom će dizajneri iz celog sveta moći da pronađu ono što im treba, i to potpuno besplatno. Ta zamisao je i ostvarena, budući da ovaj vebsajt baš to i pruža svojim korisnicima, kojih ima više od 160.000. U arhivi ovog sajta nalazi se veliki broj pažljivo odabranih visokokvalitetnih grafičkih rešenja, podeljenih po kategorijama na modele ili prototipe dizajna, zatim na već gotove šablone za logo, pripremu za štampu i PSD fajlove, kao i na fontove, različite ilustrovane dodatke, ikonice i rešenja za veb dizajn. Veliki deo sadržaja koji je u ponudi na ovom sajtu čine i rukom pisani fontovi i druga tipografska rešenja.


Design Bundles

6 design Bundles besplatni vektori

U okviru odeljka pod nazivom Besplatni dizajnerski resursi, na vebsajtu Design Bundles, dostupan je impresivan izbor grafičkih rešenja, među kojima su i grafički paketi, ilustracije, ikonice, šabloni, pozadine za ekrane, teksture, paterni i još mnogo toga. Sva rešenja spremna su za preuzmanje i stopostotno su besplatna, bez ograničenja, budući da radovi u ovom odeljku na sajtu podležu pravima dostupnim u sklopu takozvane premijumske licence za komercijalnu upotrebu koju obezbeđuje platforma Design Bundles.


Flaticon

7 Flaticon besplatni vektori screenshot

Koja god vrsta grafičkih ikonica da zatreba, lako ćete je pronaći uz pomoć jednostavno pretražive baze na sajtu Flaticon, koji je u potpunosti posvećen vektorskim ikonama i njihovom besplatnom preuzimanju. U ponudi ima preko 670.000 ikonica i dostupne su kao PNG, SVG, EPS, PSD i BASE 64 formati. Vektorske grafike ovde su razvrstane po kategorijama i dostupne su u obliku paketa koji sadrže 20, 30, pa čak i 80 ili više sličica.


Freebiesbug

8 freebiesbug besplatni vektori screenshot

Besplatne grafike u vektorskom formatu na sajtu Freebiesbug grupisane su u odnosu na to u kom su programu napravljene, pa su tako odvojeni PSD, AI i Sketch fajlovi, a posebno su dostupni i besplatni fontovi i tipografska rešenja u vektorskom obliku. Ovaj resurs za besplatne vektorske grafike razlikuje se od ostalih po tome što je jedan od retkih koji u svojoj ponudi ima i besplatne vektore za programiranje. Dostupna su rešenja za programski jezik HTML, kao i dodaci i efekti u sklopu JS okvira za programski jezik. Freebiesbug, pored svega, nudi i veliki izbor besplatnih fotografija.


unDraw

undraw besplatni vektori screenshot

Zanimljive ilustracije promenljivih veličina, koje se mogu besplatno preuzeti u SVG formatu i koristiti u lične i komercijalne svrhe, čak i bez obaveze navođenja imena autora, čine okosnicu vebsajta unDraw. Vizuelno prijemčiv, funkcionalan i izuzetno pregledan, ovaj sajt svojim korisnicima nudi obilje korisnih sadržaja. Inovativni generator u sklopu samog sajta, pomoću kog je moguće jednostavno menjati boju na svim ilustracijama ili uneti namenski kreiranu boju po potrebi, ovu platformu izdvaja u odnosu na druge. Osim toga, unDraw takođe nudi i mogućnost integracije ilustracija direktno u HTML kod, što ih čini korisnim za dizajniranje vebsajtova i veb aplikacija, ali mogu se naravno upotrebiti i za brojne druge projekte.


MasterBundles

MasterBundles vektorske grafike

MasterBundles je direktorijum sa izuzetno velikim brojem osnovnih elemenata za veb profesionalce. Među digitalnim proizvodima predstavljenim na sajtu, nalazi se više različitih paketa sa fontovima, grafikama, vektorskim ilustracijama, WordPress temama i mnogim drugim korisnim elementima. Na ovom sajtu možete pronaći besplatne ponude, kao i pakete sa cenama sniženim i do 90%, što svakako može pozitivno uticati na vaš budžet. MasterBundles istinski obiluje zanimljivim kolekcijma grafičkih elemenata za dizajnere, te verujemo da na ovom sajtu lako možete naći baš ono što vam treba.


Brands of the World

10 Brands of the World vektorski logoi screenshot

Svakom dizajneru koji je radio za komercijalne klijente barem jednom se desilo da čeka da mu klijent pošalje svoj logo i da možda izgubi dragoceno vreme čekajući. Vebsajt pod nazivom Brands of the World pod jednom kapom okuplja zaista veliki broj logoa kompanija iz celog sveta i u velikoj meri može da pomogne upravo u takvim situacijama. Svi logotipi na sajtu su vektorski fajlovi visoke rezolucije i slobodno se mogu preuzeti i koristiti dalje u komercijalne svrhe.


Spoon Graphics

11 Spoon Graphics besplatni vektori screenshot

Spoon Graphics je, zapravo, lični vebsajt dizajnera Krisa Spunera (eng. Chris Spooner), na kojem je dostupan veliki broj originalnih kvalitetnih vektorskih grafičkih radova koji se mogu preuzeti potpuno besplatno. Pored toga, Kris Spuner na svom sajtu piše i blog, gde se takođe mogu naći zanimljivi resursi za grafičke dizajnere, kao i pregršt korisnih članaka.


Retro Vectors

12 retro vectors bepslatni vektori screenshot

Rešenja grafičkog dizajna urađena u retro stilu veoma su popularna tokom poslednjih nekoliko godina i, po svemu sudeći, biće taj trend prisutan i u 2018. godini. Za sve one koji žele da izgled svojih grafičkih rešenja upotpune vintidž ikonicama, fotografijama, ilustracijama ili različitim pisanim fontovima, na sajtu Retro Vectors sigurno će naći nešto za sebe. Vektorske grafike ovde su podeljene po kategorijama koje razdvajaju grafike u viktorijanskom stilu, zatim one koje su kreirane u stilu 40-ih, 50-ih i 60-ih godina 20. veka, kao i one nastale po ugledu na modu i trendove 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. I ovaj resurs nudi vektore visokog kvaliteta.


Graphic Burger

12 retro vectors bepslatni vektori screenshot

Graphic Burger je svojevrstan švedski sto besplatnih vektorskih grafika za dizajnere, kreiran od strane rumunskog dizajnera Raula Tacija (rum. Raul Taciu). Njegova posvećenost programu Adobe Photoshop ogleda se u težnji ka savršeno jasnim slikama visoke estetske vrednosti, a svoje znanje i strast prema grafičkom dizajnu odlučio je da podeli sa drugima. Stoga je i pokrenuo vebsajt Graphic Burger, kao mesto na kome, kako kaže, svako može da nađe zalogaj za sebe. Osim radova ovog dizajnera, na sajtu su dostupne i brojne vektorske grafike njegovih kolega iz celog sveta. Sva rešenja besplatna su za upotrebu u lične i komercijalne svrhe, a do sada je sa ovog sajta preuzeto više od 40 miliona vektorskih grafika.

 


Ukoliko vas zanima grafički dizajn, pogledajte i druge korisne tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.