Kako dizajnirati uspešne infografike 757

Sve češće se srećemo s infografikama – slikama koje na jednostavan način predstavljaju mnoštvo podataka, i delimo ih na društvenim mrežama jer nekome mogu biti korisne. Ali, da li zaista znamo šta su i kako dizajnirati infografike i možemo li ih upotrebiti u marketinške svrhe?

Šta su infografike i čemu služe?

Infografike su vizuelno predstavljanje informacija ili podataka s ciljem preglednosti i jasnoće. Drugim rečima, infografici su slike koje različite podatke predstavljaju na jasan i razumljiv način, bez nepotrebnih informacija.

Iako nisu novina u svetu grafičkog dizajna, tek s razvojem interneta i informacionih tehnologija dobijaju na značaju, jer glad za sažetim informacijama stvara veću potrebu za podacima do kojih je lako doći i koje je lako deliti kada su nam zanimljivi.

Kako dizajnirati uspešne infografike 1
Infografika na jednostavan način posmatraču nudi informacije. Reči su tu da dopune sliku i bliže je objasne.

Infografike svakako zadržavaju pažnju posmatrača duže nego obični tekstovi, jer su živopisni i šaroliki. Posmatraču nude sažete informacije, vizuelno organizovane tako da ga vode kroz priču i u njemu bude radoznalost da sazna više.


Da li se pravljenje infografika plaća?

U zavisnosti od toga kakve su vam opcije potrebne, plaćanje dizajniranja infografika onlajn skoro uvek se plaća. Da, uštedeće vam mnogo vremena, dobićete pristup mnoštvu šablona i mogućnosti, ali za to je potrebno izdvojiti i nešto novca.

Besplatne verzije različitih softvera daće vam uvid u neke mogućnosti programa, ali jedna od glavnih zamerki im je ograničena upotrebljivost i, u nekim slučajevima, zadržavanje vodenog žiga, što vam nije cilj.

Zbog toga je uvek najbolje savladati programe za grafički dizajn poput Fotošopa ili Ilustratora, jer kada jednom naučite da radite u njima, na duže staze ćete biti samo na dobitku.

U krajnjem slučaju, uvek se za pomoć i savete možete obratiti stručnjaku za grafički dizajn ili nekom drugaru koji vas može uputiti u pravom smeru.


Pripremite podatke

Da biste počeli sa dizajniranjem, korisno je da prvo procenite šta vam je potrebno na infografici. Preporučeno je da ispoštujete sledećih nekoliko stavki:

  • Sakupite podatke i organizujte ih
  • Nacrtajte grubu skicu željenog formata i predstavljanja podataka
  • Napišite tekst
  • Odaberite program ili alate koji su vam potrebni
Kako dizajnirati uspešne infografike 2
Na infografikama se mogu predstaviti raznovrsni podaci. Na vama je da pronađete najzanimljiviji način za to!

Sada ostaje samo da prionete na posao!


Personalizujte infografiku

Bez obzira na to koji alat ili program koristite za dizajniranje, najverovatnije ćete početi s nekim šablonom (eng. template). Naravno, uvek je moguće početi od praznog, belog platna (eng. canvas), ali šabloni štede dosta vremena. Na njima je moguće menjati boje i raspored elemenata pre dodavanja sopstvenih sličica i teksta.

Infografici su vizuelno primamljivi, ali treba ih učiniti zaista ličnim i na neki način povezati s korporativnim identitetom firme ili pojedinca. Uvek se možete osloniti na paletu boja koja se vezuje za određenu robnu marku, ili na psihologiju boja; ali nemojte zaboraviti da ubacite i svoj logo ili neki sličan detalj kojim ćete ciljnoj publici suptilno skrenuti pažnju na sebe.

Kada je dizajn gotov, podaci organizovani, tekst i sličice ubačeni, potražite pomoć neutralnog posmatrača da biste utvrdili da inforafika zaista prenosi poruku koju ste planirali. Takođe se može desiti da ste napravili štamparsku grešku ili omašku u kucanju, a sami ćete ih prevideti.


Podelite infografiku

Nakon što su podaci složeni i dizajn gotov a greške ispravljene, vreme je da se infografika podeli sa svetom!

Kako dizajnirati uspešne infografike 3
Infografike nude mnoštvo mogućnosti za personalizaciju i kreativnost. Pustite mašti na volju i rezultati će doći!

To može podrazumevati objavljivanje u okviru članka na blogu, promociju na društvenim mrežama, podele na forumima ili u diskusionim grupama, štampanje u obliku postera, i bilo šta slično. Na kraju krajeva, šteta je uložiti toliko vremena u dizajniranje bilo čega i onda dozvoliti da padne u zaborav.

Da li se bavite dizajnom infografika? Imate li neke predloge ili ideje koje smo zaboravili da pomenemo? Biće nam drago ako podelite svoje utiske s nama u odeljku za komentare ili na našoj stranici na Fejzbuku!

 

Zanimaju vas infografike? Pogledajte povezane članke: