graficki trendovi 2018 757

Kraj godine je obično vreme kada se preispitujemo šta smo dobro uradili u prethodnih 12 meseci. Isto tako i u dizajnu gotovo tradicionalno gledaju se trendovi koji su dominirali i naziru se naznake za narednu godinu. Šta će biti popularno u oblasti grafičkog dizajna?

U istraživanju smo se pomogli izjavama dizajnera i stručnjaka sa sajta Creative bloq i drugih eminentnih dizajnerskih blogova i pronašli smo koje su to tendencije koje će tokom 2018. godine možda predstavljati pomak u grafičkom dizajnu.


Grafički trendovi za 2018:

1. Neobične boje

Upotreba neklasičnih boja zadesila je ne samo grafički dizajn, nego i internet i skoro sve vrste primenjene umetnosti. Fluorescentne boje, neobični spojevi, šarenilo u svim oblicima, preselili su se sa ekrana pametnih telefona na pakovanja, postere, reklame. Ova tendencija ne samo da je zahvatila štampane medije, nego se odražava i u veb dizajnu, te tako sve češće vidimo jarke kombinacije poput onih na sajtu nedavno redizajniranog Dropboksa.

1 dropboks boje


2. Povratak brutalizma

Brutalizam je stil moderne arhitekture koji se razvijao između 1954. i 1970. godine. Premda nije imao dosta pobornika izuzev samih arhitekata, ovaj stil se sada ponovo vraća na mala vrata. Minimalizam u detaljima, grub izgled neobrađenih elemenata i nadasve upotreba betona kao konstruktivnog materijala sada su samo podloga za predstavljanje grafičkih radova.

2 brutalizam u dizajnu


3. Moderna mrtva priroda

Ovaj likovni motiv poznat je od antike. Mrtva priroda prikazuje nežive i nepokretne predmete, a sada se u modernom dobu sastoji od savremenih elemenata, poput apstraktnih spojeva obojenih jarkim ili mlečnim bojama.

3 tifani moderna mrtva priroda


4. Redizajn logoa

Poznate firme koje su već ustalile svoje poslovanje a nisu spremne na promene u identitetu mnogo propuštaju. Ove godine smo bili svedoci redizajniranja vizuelnog identiteta brendova poput Ibeja i Jutjuba koji su svoje stare logoe unapredili tako da zadrže stare odlike u novom ruhu. Ovaj trend je, pak, počeo da daje naznake pre čak dve godine kada su Gugl i Fejzbuk promenili svoje stare logoe, te i ne čudi što se ovaj globalni pokret nastavlja.

4 ibej redizajn logoa


5. Generičke grafike

U štampi sve češće vidimo upotrebu siftvera za generičko crtanje grafika. Nedavno je Nutela izbacila liniju šareno obojenih pakovanja za ovaj kakao krem, kao i Koka-Kola koja je svoje bočice od 0,3 l obojila u apstraktno išarane celofane. Ono što je tendencija jeste da se ova pomalo avangardna tehnika ubaci u glavne tokove grafičkih resursa.

5 generičke grafike nutela


6. Ravni dizajn na pakovanjima

Ravni, odnosno pljosnati dizajn (eng. flat design) odavno je stupio na scenu. Logoi, vebsajtovi, razne grafike i promotivni materijali – sve to je do sada bilo izravnato i bez senki i nepotrebnih kitnjastih detalja. Međutim, sada je i dizajn pakovanja poprimio ovu odliku.

6 ravni dizajn pakovanja


7. 3d modeli u tipografiji

Trodimenzionalno modeliranje polako počinje da se koristi u grafičkom dizajnu u marketinške svrhe. 3d modeli deluju toliko prirodno i time privlače pažnju da su čak i veliki brendovi skloni njihovoj upotrebi. Monohromatska pozadina iz koje izranja tipografija ili neki drugi predmeti nešto je čime bismo se u budućnosti mogli češće sretati.

7 3d modeli


8. Ručno iscrtani elementi

I na kraju, trend ili pomama za ručno-crtanim ilustracijama; čini se da nikada neće izaći iz mode. Neposredni, lični i tako prirodni, ručno crtani elementi grafike pravo su osveženje u digitalnom svetu u kome dominiraju veštačke tvorevine. Nepravilne figure, lični pečat i negovanje greške – sve to može doprineti grafičkom delu koje budete stvarali 2018. godine.

8 ručno crtani elementi mercedes


Naravno, sve gore navedeno ne mora nužno da znači da će se ispuniti – jer se trendovi nikada ne nameću, nego prirodno dolaze i odlaze. Šta vi mislite, koji će se zadržati naredne godine? Pišite nam u komentarima na društvenoj mreži Facebook ili ispod ovog teksta.


Izvor: Creative bloq


Sviđa ti se ovaj tekst? Pročitaj još o grafičkom dizajnu:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.