Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 757

Naslovne fotografije na poslovnim profilima i stranicama na društvenim mrežama su prvo što posetioci vide, te imaju velikog uticaja na prvi utisak koji posetilac formira o vašoj firmi. Stoga je njihov dizajn izuzetno važan.

Naslovna fotografija ili slika (eng. cover photo) predstavlja odlično marketinško sredstvo i dodatni prostor za predstavljanje firme. Stoga su to danas upravo fotografije ili slike velikih dimenzija koje pružaju dodatnu mogućnost vizuelnog predstavljanja vašeg poslovanja ili bolje povezivanje s ciljnom publikom.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 5
U dizajnu naslovnih fotografija bitno je biti dosledan i uskladiti poruke koje šaljete sa svih društvenih mreža u jedinstvenu celinu

 

Zbog toga je izuzetno bitno da naslovna fotografija bude dizajnirana u skladu s vašim korporativnim identitetom i na pravi način predstavi poruku koju želite da pošaljete posetiocima. Dizajn bi trebalo da se vodi nekim osnovnim pravilima, a u nastavku saznajte koja pravila mi smatramo korisnima jer su rezultat našeg dugogodišnjeg rada.


Dizajn naslovnih fotografija: korisni saveti

 

1: Šta želite da postignete naslovnom fotografijom?

Naslovne fotografije ne bi postojalie da nemaju svrhu u marketinškom svetu. Pre dizajniranja, svakako je dobro razmisliti šta želite njima da postignete:

  • reklamiranje određenog proizvoda ili usluge
  • najavu događaja
  • širenje svesti o vašoj firmi ili brendu
  • samopromociju
Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 12
Naslovna fotografija na sajtu vaše firme prvo je što će posetilac videti i zbog toga je bitno da vas predstavi na pravi način

 

Sve ove stavke utiču na dizajn grafike, jer vam omogućuju dalje smernice oko toga šta ona treba da sadrži.

 


2: Odaberite temu

Druga preporuka pre dizajniranja jeste da odlučite koju poruku želite da pošaljete posetiocima, na koji način, preko kakve fotografije, i koja je opšta tema koja vam treba za sve to.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 4
Smešingova naslovna fotografija na Tviteru u potpunosti se slaže s korporativnim identitetom sajta

 

Na konkretnom primeru, ako se bavite fotografijom, dobra naslovna fotografija može biti vrsta fotografije kojom se bavite: fotografije prirode, portreti, fotografije venčanja, i slično. Ako se bavite proizvodnjom unikatnog nakita, lepo aranžiran prethodni rad može vas ispravno predstaviti potencijalnim kupcima.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 7
Naslovna fotografija pruža mogućnost da na malom prostoru predstavite kompletnu ponudu usluga koje vaša firma nudi

 

Ako se bavite veb dizajnom, dobra tema je logo firme na zajedničkoj fotografiji zaposlenih – sa bitnog jubileja ili poslovnog putovanja, stručne konferencije ili promotivnog događaja na kome ste učestvovali.

 


3: Personalizujte

Naslovna fotografija ne mora uvek sadržati fotografije. Ilustracije su takođe dobar izbor, ali budite oprezni.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 6
Naslovna fotografija pruža mogućnost da kroz svoje radove predstavite posetiocu upravo ono po čemu želite da vas zapamti

 

Na primer, grafički dizajner koji se specijalizuje za određenu vrstu ilustracija može se predstaviti upravo svojim radom. Može iskoristiti stranu časopisa za koji je radio ilustracije. Može svoju profilnu fotografiju iskoristiti kao ključni deo naslovne.

 


4: Tehnički zahtevi

Društvene mreže pružaju različite mogućnosti korisnicima. Među njima su i određene razlike u dimenzijama fotografija koje se postavljaju, a tu spadaju i naslovne.

Kada imate profile ili poslovne stranice na više društvenih mreža, pre dizajniranja otkrijte koje su vam dimenzije naslovnih fotografija potrebne za svaku od njih, da ne biste nakon dizajniranja morali da menjate raspored elemenata ili celokupni koncept.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 9
Naslovna fotografija na različitim mrežama treba da zadovolji i tehničke kriterijume, ne samo vizuelne

 

Neka opšta smernica jeste da bi naslovne fotografije na Fejzbuku trebalo da budu dimenzija 851×315 piksela, dok Tviter omogućava čak 1500×500 ili 1263×421.

 


5: Dizajniranje

U dizajn naslovnih fotografija ulaze slike, boje, font i opšta kompozicija elemenata.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 8
Naslovna fotografija za Novi Sad – prestonicu kulture 2021. godine

 

Pre dizajniranja bi trebalo imati sve ove elemente na dohvat ruke, ili bar znati gde ih možete pronaći. Ako ne možete da se odlučite za samo jednu fotografiju, isprobajte više varijacija da biste se uverili koja vam se najviše sviđa.

Ako uključujete logo firme, potrudite se da on bude u pravom formatu i da je njime lako manipulisati.

Boje bi trebalo da budu u skladu s korporativnim identitetom i da ne odstupaju značajno od njega.

Zadržite font koji inače koristite u komunikaciji s klijentima. Naročito kada imate personalizovan font, poželjno je koristiti ga da biste zadržali i dalje promovisali vizuelni utisak na kome ste i dotad radili. Publika pamti vizuelni utisak, a ako možete to da postignete pomoću fonta, mudro kombinujte serifne i beserifne fontove i dozvolite sebi male eksperimente s težinama i veličinom slova, ali nemojte preterivati.

Na kompoziciju naslovne fotografije utiču i opšti principi koji važe i za dobru fotografiju, poput pravila zlatne trećine i tačke usredsređenosti pogleda. Imajte to na umu kada ova grqfika sadrži više elemenata, poput vašeg logoa, fotografija, dodatnog teksta ili poziva na akciju.

 


6: Budite dosledni

Održavanje profila na više društvenih mreža može vam u zantnoj meri obezbediti prepoznatljivost i potencijalne mušterije uveriti u to da se radi o verodostojnoj firmi koja zaslužuje poverenje i koju opisuje kvalitet i tradicija.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 1
Naslovna fotografija na Fejzbuku

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 3
Naslovna fotografija na Tviteru

 

Zbog toga je bitno da profili koje imate na različitim mrežama budu dosledni. Ne mora se uvek raditi o istoj grafici, jer se društvene mreže razlikuju i po korisnicima, te ako želite da se na pravi način obratite ciljnoj publici na svakoj društvenoj mreži, očekuje se da ćete prilagoditi poruku i vizuelni identitet profila. Zadržite elemente koji će pokazati kontinuitet – fotografije nastale istom prilikom, ili isti logo u različitim bojama.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 2
Kada imate više profila ili strana na Fejzbuku, naslovna fotografija treba da se obraća ciljnoj publici

 


7: Redovno ažurirajte profile

Naslovne fotografije su sjajan način da jasno i glasno prenesete željenu poruku, a u svakoj firmi neminovne su promene i najave posebnih događaja. Jedan od načina da se takvi događaji ispromovišu u pravo vreme jeste i pomoću naslovnih fotografija, koje treba redovno menjati.

Firma slavi rođendan? Obeležite ga jubilarnim fotografisanjem cele ekipe zaposlenih. Učestvujete na važnoj konferenciji? Prilagodite grafiku događaju. Organizujete nagradnu igru? Ispromovišite nagrade učesnicima.

 


8: Usudite se da budete drugačiji

To što je nešto negde zapisano kao pravilo, ne mora uvek i nužno da znači da treba obavezno da se poštuje.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 1
Jednostavna naslovna fotografija prenosi pravu poruku

 

Dizajn naslovnih fotografija pruža mnoštvo mogućnosti, a možda vas upravo rušenje svih pravila učini novom zvezdom dizajnerskog neba i možda vam privuče klijenta s kojim dugo želite da sarađujete.

Kako dizajnirati dobre naslovne fotografije 10
Dizajn personalizovanih naslovnih fotografija omogućava detaljnije predstavljanje profilne fotografije

 

Usudite se da budete drugačiji, smeli, predstavite svoj rad onako kako smatrate da najbolje govori o vama, nemojte kopirati druge, izrazite svoju kreativnost i stil, i rezultati će sigurno doći!

 

Zanima vas dizajn? Pogledajte povezane članke: