Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 757

Baneri su jedan od načina da ciljano privučete publiku na svoj sajt i stoga su korisno marketinško sredstvo. Ipak, da biste u tome bili uspešni, bitno je znati na šta treba obratiti pažnju prilikom dizajna.

Pre početka dizajniranja banera za klijenta, potrebno je razumeti koja je ciljna publika i šta se želi postići banerom. Da li je to širenje priče o postojanju robne marke ili proizvoda, povećanje saobraćaja na sajtu, prodaja, prijavljivanje za učešće na događaju, ili nešto drugo – jer sve to ima uticaja na konačan ishod. Jednostavno rečeno, šta su baneri za vas u ovom slučaju – alat za podizanje svesti o marki ili pokušaj direktne konverzije?

 

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 3

Publika kojoj se baner obraća jednako je važna kao i sama svrha banera, te je oglase lakše praviti kada znate kome se i zašto obraćate.


Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove?

#1: Personalizujte i lokalizujte baner

Većina oglasa koji se pojavljuju na Fejzbuku vezana je za istoriju aktivnosti na toj društvenoj mreži i velikim udelom se oslanja na strane i profile koji nam se sviđaju. Takođe zavise i od podešavanja jezika.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 1
Ako posećujete stranicu na engleskom jeziku a prikazuju vam se baneri na nemačkom, mala je verovatnoća da ćete kliknuti na oglas jer ga verovatno nećete razumeti

S razvojem jezičkih mogućnosti i prevođenja strana na Fejzbuku, otvorilo se mnoštvo mogućnosti i za lokalizaciju. Oglašavanje na jeziku ciljne publike svakako će doneti veći uspeh jer će publika razumeti oglas.

Zato su personalizacija i lokalizacija ključ uspešnih banera.


 #2: Korporativne boje ili psihologija boja?

Druga bitna stavka u dizajnu banera jesu boje, i možete se voditi dvema strategijama: korporativnim bojama ili psihologijom boja.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 10

Korporativne boje su one koje i inače koristite na svom vebsajtu i društvenim mrežama, na logou i ostalim marketinškim sredstvima. Nasuprot njima postoji psihologija boja, koja se zasniva na pozitivnom uticaju određenih boja na ljudsku psihu.

Recimo, za zelenu boju se veruje da opušta um i često se koristi kada je u pitanju ekologija. Žuta simbolizuje sunce, sreću i radost, crvena ljubav i energiju, ljubičasta kreativnost, itd.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 5

Trik je u odluci da li zadržati korporativne boje ili se opredeliti za psihologiju. Kada dizajnirate baner klijentu, najbolje je doći do dogovora, oslanjajući se na prethodne slučajeve, i držati se toga na svim platformama.


#3: Reči i slike

Baneri ne mogu bez slika i teksta. Slika treba da naglasi tekst, a tekst dodatno da istakne sliku.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 9

Zbog toga, pre pristupanja dizajniranju banera, treba pitati klijenta koje reči želi da se upotrebe a koje nisu prihvatljive. Nije redak slučaj da se dizajneru određeni tekst uklopi u dizajn, ali da se klijentu konačni rezultat ne svidi, pa mora da se menja.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 2

Ili, neki klijenti ne žele da se naziv firme vezuje za reči „besplatno”, „jeftino”, „rasprodaja”, itd. Nekima će se dopasti ideja da se koriste ilustracije, crtani likovi ili animacije, a neki žele drugačiji pristup.


#4: Poziv na akciju (eng. call to actionCTA)

Iako se većina banera dizajnira tako da sadrže poziv na akciju, to ne mora nužno biti slučaj. Međutim, ukoliko poziv na akciju postoji, on mora biti lako uočljiv i biti u skladu s porukom na koju navodi posetioca.Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 12

Osnovu oglasa na baneru treba upravljati prema vebsajtu na koji će baner odvesti. Ukoliko korisnik klikne na oglas i on ga odvede na sajt koji je u skladu s oglasom, korisnik će se zainteresovati da ostane na sajtu i istraži ponudu. Međutim, ako se na prvi pogled korisniku učini da se radi o nepovezanim stranama, odmah će napustiti sajt.

Poziv na akciju takođe treba da prođe „test žmirenja”: udaljite se od računara 3 koraka i skupite kapke. Ako poziv na akciju nije lako uočiti, treba ga promeniti.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 6

Jedan od načina da ga istaknete jeste da upotrebite boju koja se razlikuje od pozadine, ili čak boju koja se uopšte ne koristi na baneru. Dugme treba da bude udaljeno od slike da bi došlo do izražaja. Vrh i leva strana banera nikako nisu dobre pozicije. Većina za poziv na akciju nalazi se direktno ispod slike i teksta. Ideja ovakvih pozicija jeste da posetilac prvo treba da dođe u kontakt s porukom a tek onda da odluči da li želi da klikne na oglas ili ne.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 11

Većini klijenata glavni cilj je da povećaju poslovanje tako što će ponuditi neku vrstu popusta na proizvod koji reklamiraju. Dizajner koji nema podatke o prodaji može vrlo lako odabrati fotografiju koja se uklapa u dizajn a u stvari predstavlja proizvod koji nije toliko popularan. Zbog toga treba dobro upoznati klijenta, njegove mušterije i proizvode, jer upravo to može napraviti ogromnu razliku između prodavanja popularnih i nepopularnih proizvoda i konverzije. U krajnjem slučaju, što više podataka imate, to će klijent biti zadovoljniji konačnim proizvodom.


#5: Animacije

Jedan od načina da se prepoznaju baneri jesu animacije. Nekada su baneri bili izuzetno iritantni, napadnih boja i vizuelno upadljivi jer im je cilj bio da privuku pažnju. Danas to više nije tako, a baneri su postali sofisticirani, umereniji. I dalje važi pravilo da su dinamički baneri uspešniji u dovođenju ciljnih klikova na sajt nego statički, ali samo kada su dovoljno dobro dizajnirani.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 7

Cilj dizajniranja banera više nije takav da privlače pažnju na isti način kao nekada (srp. „mamac za pogled”, prema eng. eye-bait), zahvaljujući novim tendencijama da pozadina banera ne treba da menja boju – slika i tekst mogu da se menjaju, da bi se smanjio šljašteći, napadan efekat.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 4

Najprijatnije animirani oglasi vode posmatrača kroz priču koja će ga zainteresovati. Prvo se predstavlja proizvod, oči ostaju na njemu; zatim dolazi tekst koji uvodi drugi deo priče; a na kraju se pojavljuje poziv na akciju koji korisnika podsvesno navodi na to da klikne na oglas i sazna više.

Kako dizajnirati banere koji će privući ciljne klikove 8

Osnovna pravila u dizajnu banera vremenom se menjaju, u skladu s potrebama tržišta i željenog rezultata. Baneri od pre 10ak godina danas više nisu prihvatljivi upravo zahvaljujući drugačijim pravilima i potrebama ciljne publike.

 

Da li ste se dosad bavili dizajnom banera? Kakva su vaša iskustva? Šta klijenti žele, a šta dobro prolazi na tržištu? Podelite svoja mišljenja, ideje i zapažanja u odeljku za komentare ili na našoj stranici na Fejzbuku!

 

Zanima vas veb dizajn? Pogledajte povezane članke: