Reklamiranje na Fejzbuku: koliko košta i da li se isplati? 757

Opšte je poznato da je Fejzbuk (eng. Facebook) trenutno najveća i najpopularnija društvena mreža. Donedavno je bio popularan samo kao mreža za razbibrigu i druženje, ali otkad su u igru uključene i marketinške mogućnosti, sve više korisnika uviđa i koristi njegove potencijale. Jedan od njih je i reklamiranje, tj. plaćeno oglašavanje.

 

Šta je reklamiranje na Fejzbuku (eng. Facebook marketing)?

Facebook marketing je način da, u zamenu za ulaganje određenog novčanog iznosa, doprete do šire publike i predstavite im svoju firmu ili ponudite uslugu koju prodajete.

Funkcioniše po principu plaćenog reklamiranja objava (eng. post boosting) odnosno prikazivanja objava ciljnoj publici u skladu s kriterijumima koje sami odredimo, i to za iznos novca koji takođe sami određujemo. Glavna ideja je sledeća: što su kriterijumi precizniji, što duže traje, te što više novca uložimo, to će i rezultati biti bolji.


Kako odrediti kriterijume za reklamiranje?

Postoje četiri glavna kriterijuma po kojima možete odrediti kome želite da se objave prikažu. To su: pol, uzrast, lokacija i interesovanja. Detaljno određivanje kriterijuma trebalo bi da bude u skladu s objavom, jer će upravo to dovesti ciljnu publiku i navesti je da klikne na vaš oglas.


Primer: digitalna agencija

Recimo, digitalna agencija iz Novog Sada koja se bavi veb i grafičkim dizajnom, optimizacijom sajtova za pretraživače i digitalnim marketingom redovno objavljuje blog posvećen struci. Članak koji žele da promovišu bavi se grafičkim dizajnom, konkretno dizajnom restoranskih jelovnika i menija. Žele da se za određeni iznos, u trajanju od nekoliko dana, reklamiraju na Fejzbuku. Kako bi tekla kampanja?

Reklamiranje na Fejzbuku: koliko košta i da li se isplati? 2

Ciljna publika bili bi grafički dizajneri starosti između 25 i 57 godina, u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (uz određivanje željenih gradova), a interesovanja: hrana, kuhinja, restorani, organska hrana, picerije, doručak, restorani brze hrane, kafići, grafički dizajn, restoranski meniji, itd.

Prema našim podacima, upravo ovako definisana kampanja doprla je do više od 12.500 korisnika i donela 308 angažmana, 288 klikova na link i 10 novih sviđanja stranice. Najuspešnija je bila u starosnim grupama 35-44 godine i 25-34 godine, nešto manje u starosnoj grupi 45-54 godine, dok su ostale bile gotovo zanemarljive.


Koliko košta reklamiranje na Fejzbuku?

Cenu reklamiranja na Fejzbuku određuje sam korisnik. Pravilo je da minimalni iznos po danu ne može biti manji od jednog američkog dolara, a sve ostalo je podložno promenama.

Međutim, da bi to pravilo bilo jasnije potrebno je znati još neke podatke. Naime, Fejzbuk nudi trenutno najjeftiniji način oglašavanja u poređenju s tradicionalnim i novim medijima. Prema podacima koje navodi Moz, prosečni troškovi za oko 1000 impresija iznose samo 0,25 $, što je 1% troškova koje biste morali da izdvojite za TV reklame.

To dalje znači da ukoliko potrošite 1 $ na reklamiranje na Fejzbuku dobijate priliku da za vas sazna 4000 ljudi, od kojih mnogi mogu postati vaše buduće mušterije ili stalni saradnici.


Da li je reklamiranje na Fejzbuku isplativo?

Mnogi bi rekli da je preskupo, ali treba uporediti troškove i drugih vrsta reklamiranja da bi se došlo do pravih podataka.

Oglašavanje u štampanim medijima, na televiziji i na radiju zavisi od medijske kuće i mnoštva faktora, a može dosegnuti i dvocifrene iznose. S druge strane, cena oglašavanja u digitalnim vodama kreće se od 2,75 $ na servisu „Google AdWords”, 0,75 $ na društvenoj mreži Linkdin i samo 0,25 $ na Fejzbuku.

Reklamiranje na Fejzbuku: koliko košta i da li se isplati? 1
Izvor podataka: Moz 2014.

To Fejzbuk čini ubedljivo najpriuštivijim resursom za reklamiranje i najširim auditorijumom! Za relativno mali iznos možete dopreti do hiljada korisnika koje ste sami odabrali; nije vam potrebno nikakvo stručno znanje, osim, možda, agencije koja je specijalizovana za digitalni marketing, da vam pomogne da napravite najbolju digitalnu strategiju i omogući vam uspešnije kampanje; a uz analizu i posvećenost moguće je lansirati poslovanje u sam vrh! Uz sve to, Fejzbuk štiti privatnost korisnika te ni u kom trenutku vlasnicima stranica ne prikazuje ime i prezime osobe kojoj će se prikazati ta objava. Gledaju se uopšteni kriterijumi poput starosti, interesovanja itd.

 

Reklamiranje na Fejzbuku je odličan alat za podizanje svesti o kompaniji, nudi dobre opcije za određivanje ciljne publike, zahteva veoma malo posvećenosti i ima veoma pristupačne cene. Možda je vaša konkurencija prepoznala sve ovo i već se reklamira, a vi još uvek niste sigurni da li se isplati uložiti u ovu vrstu digitalnog marketinga? Šta čekate? Obratite nam se da bismo sa vama formirali odgovarajuću strategiju i preduzeli konkretne marketinške aktivnosti.

 

 

Zanimaju vas vrste onlajn oglašavanja i plaćeni oglasi? Pogledajte povezane članke: