PPC: šta posle klika? 757

Plaćanje kampanja zasigurno donosi klikove i povećava saobraćaj na vašem sajtu, ali da li od njih imate koristi? Da li ih koristite na pravi način? Jedino što garantuje uspeh u plaćenim kampanjama jeste ono što dolazi nakon klika.

Guglovi oglasi (eng. Google AdWords), Bingovi oglasi (eng. Bing Ads), kao i plaćanje oglašavanja na društvenim mrežama poput Fejzbuka, predstavljaju dobar način da se stigne do ciljne publike, izreklamira usluga ili firma, i da se poveća prihod. Međutim, bez obzira na površni uspeh kampanje, često se dešava da se nakon klika pojavi nova prepreka koja onemogućava konačni uspeh plaćene kampanje ili plaćanja po kliku (eng. pay per click, PPC).

Kada radite s klijentima koji plaćaju ove kampanje, najčešće se postavlja pitanje koji je cilj plaćene kampanje, ali tu ne bi trebalo da bude kraj. Definisanje poziva na akciju (eng. call to action, CTA) treba da podrazumeva kuda vodi taj poziv, šta potencijalna mušterija dobija kada klikne na oglas, kako ćete se odnositi prema mušteriji dok traje proces, kao i sveukupnu dugoročnu dobit koju mušterija stiče.


Uspeh PPC kampanje ne određuje se na površinskom nivou

Posetioci mogu kliktati na vaš oglas, konverzija može biti iznenađujuće visoka, a utrošak po kliku (eng. cost per click, CPC) nizak. Takvu statistiku je lako postići, ali ona ne garantuje uspeh. Mušterija koja se uputi na pozivni centar koji ne odgovara na pozive, ili se ubaci na mejling listu koja se ne koristi, ili joj se ponudi proizvod koga više nema, nije mušterija koju treba privući.

Da bi PPC imao uspeha kao reklamni kanal, pre početka kampanje treba definisati šta će mušterija videti kada klikne na oglas, potpuno testirati korisničko iskustvo i razumeti proces koji će potencijalnu mušteriju pretvoriti u mušteriju od koje se dobija prihod.

To važi za plaćenu pretragu, kao i plaćeno reklamiranje na društvenim mrežama i onlajn oglasnicima. Plaćena kampanja na Fejzbuku može povećati sviđanja stranice i do 1000%, ali ako strana nije pravljena da se obrati publici ili da je odvede na vaše mesto na vebu na kome prodajete proizvod, brzo će biti zaboravljena, kao i firma koja stoji iza nje, ali i oglas koji je osobu naveo da klikne na sviđanje.

PPC: šta nakon klika?
Cilj plaćenih kampanja je da dovedu posetioce na vaš sajt, ali na vama je da te posetioce zadržite i pretvorite u stalne mušterije. Izvor fotografije: linkedin.com

Usredsredite se na iskustvo nakon klika

Da biste znali šta očekujete da potencijalna mušterija uradi nakon što klikne na oglas, razmislite šta želite od takvog posetioca. Da li je to popunjavanje formulara, telefonski poziv ili kupovina vaših proizvoda? Ispravno definisan poziv na akciju određuje sa kojim će se ishodima mušterija suočiti nakon što popuni formular, pozove vas ili završi kupovinu.

Marketinški stručnjaci treba da razumeju proces kroz koji mušterija prolazi počevši od poziva na. Razmislite o sledećem:

  • ako je poziv na akciju telefonski poziv, ko će odgovoriti na poziv? Da li je to obučeni stručnjak koji će umeti da potencijalnu mušteriju pretvori u stvarnog kupca ili bar uputi na sledeći korak? Da li takav pozivni centar raspolaže dovoljnim brojem telefonskih linija tako da iznenadno povećanje u broju poziva ne zaguši linije?
  • Ako se cilja na prodaju proizvoda, da li je proizvod dostupan i ima li ga na lageru u dovoljnoj količini? Da li je korisničko iskustvo na sajtu optimizovano i testirano? Da li će se mušterija, nakon uspešne kupovine i napuštanja sajta ponovo vratiti? Da li je proces kupovine jednostavan za snalaženje i pregledan? Koliko je koraka potrebno pre završavanja kupovine?
  • Ako nudite usluge veb ili grafičkog dizajna ili optimizacije sajtova za pretraživače, da li sajt na koji će potencijalna mušterija doći zaista svedoči o stručnosti i dosadašnjem uspehu u toj oblasti?

Sposobnost da odgovorite na ova pitanja određuje uspešnost plaćenih kampanja nakon klika na oglas, i garantuje uspešan povraćaj sredstava uloženih u reklamiranje.

Plaćena kampanja koja donosi prihode samo je vrh sante leda uspešnog poslovanja na savremenom tržištu, ali je pre svega bitno definisati šta taj uspeh predstavlja. Visoka stopa konverzije je samo početak, ali šta će se desiti nakon konverzije zapravo je samo potencijal koji treba iskoristiti na pravi način da bi se došlo do željenih rezultata.


Izvor: SearchEngineLand.com

 

Povezani članci: