justina stazik illustracije featured

Justina Stazik je umetničko ime Justine Ščepankijevič (polj. Justyna Szczepankiewicz), poljske umetnice, ilustratora i animatora, koja već neko vreme živi u Montrealu, gde i stvara. Uporedo sa ilustracijama za brojne klijente iz celog sveta, Justina Stazik radi često i na razvoju ličnih projekata.

Njeni crteži odišu svežinom, duhovitošću i jednostavnom fasciniranošću okolinom, nalik dečjoj. Ilustracije su jarkih, ali toplih boja, a njeni likovi predstavljeni veoma živahno i živopisno.

Justina najčešće oslikava ženske likove neuobičajenih proporcija, što im daje poseban karakter i njen stil čini jedinstvenim i upečatljivim. Svoje heroine često prikazuje u različitim situacijama, kao što je učinila, recimo, i u ilustracijama kojima na unikatan način predstavlja turističku ponudu Montreala, gde ih je smestila u botaničku baštu, nadomak Olimpijskog stadiona, u Planetarijum i na druge lokacije u gradu.

Jedan od takođe zanimljivih projekata jeste i prikaz impresija u vezi sa biciklističkom trkom Tur de Frans (fr. Tour de France). Kroz nekoliko crteža, ova digitalna umetnica prenosi osećanja učesnika u toj trci, a to i ovde čini uz pomoć ženskih likova.

S obzirom na vedrinu koja ih krasi, ilustracije Justine Stazik često ukrašavaju praznične i rođendanske čestitke, notese, knjige za decu, ukrasne razglednice ili postere, kao i stranice brojnih svetskih novina i časopisa.

Predstavljamo vam ovom prilikom ilustracije Justine Stazik koje prikazuju prvenstveno ženske likove u različitim situacijama i koje, na najbolji način, oslikavaju njen lični stil crtanja. Osim toga, prenosimo vam i deo njenih digitalnih crteža nastalih za izložbu pod nazivom 36 dana tipografije, održanu nedavno u Barseloni. Pored toga, njeni radovi bili su izloženi i na grupnim izložbama u Berlinu i u Lođu, u Poljskoj.

 

Ukoliko vas ilustracije ove poljske umetnice zaintrigiraju i inspirišu, te poželite da pogledate još, to možete učiniti na vebsajtu Justine Stazik, kao i na njenom profilu na dizajnerskoj mreži Bihens (eng. Behance).

 

Izvor slika: Behance

Projekat: Montreal – mesto za život

Montreal Jardin Botanique Justina Stazik

 

Montreal Stade Olimpique Justina Stazik ilustracije

 

Montreal Biodome Montreal Justine Stazik ilustracije

 

Planetarium Justina Stazik ilustracije


 

Projekat: Tur de Frans impresije

Tour de France Impressions 1 Justina Stazik

 

Tour de France Impressions 2 Justina Stazik

 

Tour de France Impressions 3 Justina Stazik

 

Tour de France Impressions 4 Justina Stazik


 

Projekat: 36 dana tipografije

Typography A Justina Stazik ilustracije

 

Typography A Justina Stazik ilustracije

 

Typography 2 Justina Stazik ilustracije

 

 

Typography M N Typography 1 Justina Stazik ilustracije

 

Typography Justina Stazik ilustracije

Typography Z Justina Stazik ilustracije

 


 

Pogledajte i druge tekstove u vezi sa ilustracijom:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.