„Nisam verovao da će taj film zaista biti snimljen. Izgledalo mi je to sve previše skupo i činilo se da tako komplikovana priča neće imati publiku. Ipak, prihvatio sam posao i upravo zbog toga što nisam mislio da će sve biti realizovano, nisam sebe ni ograničavao u kreativnom smislu”, rekao je Ralf Makveri (eng. Ralph McQuarrie), konceptualni dizajner i ilustrator, kada su ga pitali da prokomentariše svoju saradnju sa Džordžom Lukasom (eng. George Lucas) na razvoju koncepta za filmski serijal Ratovi zvezda (eng. Star Wars).

Naime, režiser Džordž Lukas angažovao je Ralph McQuarrie-a 1975. godine da mu pomogne oko vizuelnih rešenja za budući film. Iako je već nekoliko godina pisao scenario za Ratove zvezda, Lukas je u tom trenutku imao tek naznake o tome kako bi sve to zaista moglo i da izgleda.

Makveri je, kako je kasnije isticao, taj posao i prihvatio jer mu se svidela ideja i dao je sve od sebe da predstavi taj imaginarni univerzum onako kako ga je on doživeo čitajući Lukasov scenario. Finalnim izgledom svojih ilustracija, čini se, prevazišao je samog sebe, a svakako oduševio i režisera.

Lukas je kasnije govorio kako je upravo McQuarrie zaslužan za izgled većine likova, kostima, droida, pejzaža, letelica… Njegova ideja su i svetlosni mačevi, a njegovom zaslugom i Dart Vejder (eng. Darth Vader) nosi specifičnu masku na licu. Kako je do toga došlo? Scenario je predviđao da Dart Vejder prelazi sa jednog svemirskog broda na na drugi i Makveri je, kako je jednom prilikom objasnio, shvatio da će mu biti potrebna neka vrsta maske za disanje kako bi preživeo „svemirski vakuum”. Docrtao je i disajni aparat, Lukas je to prihvatio i – maska je stvorena.

Makverijeva vizuelizacija i impresivni crteži svakako su doprineli da početna trilogija Ratova zvezda i svi kasniji nastavci dostignu status ikoničkog ostvarenja pop kulture.

Za prvi film, danas poznat kao Ratovi zvezda – Epizoda IV: Nova nada, a izvorno nazvan samo Ratovi zvezda, Makveri je i bio u pravu kada je pomislio da je preskup. U snimanje je uloženo, za to vreme impozantnih, 11 miliona dolara, ali niko tada nije mogao ni da nasluti da će film da dostigne zaradu od 460 miliona dolara samo u SAD i time postane najkomercijalniji film tokom 1970-ih godina. I ne samo to, već da će biti ovenčan i brojnim nagradama za najbolji naučno-fantastični film, najbolji scenario, najbolji kostim, najbolje specijalne efekte i još mnogo toga.

I sada, dok širom sveta raste uzbuđenje zbog nedavne svetske premijere osmog nastavka serijala Ratovi zvezda, vraćamo se unazad kroz vreme, na sam početak, na nultu tačku nastanka svega onoga što se dešavalo „nekada davno, u dalekoj galaksiji”.

Predstavljamo vam originalne ilustracije Ralph McQuarrie-a, na osnovu kojih je Džordž Lukas dalje razradio čitav koncept i postavio setove za snimanje prva tri filma iz serijala Ratovi zvezda.

Ovako je sve počelo.

Ostalo je istorija.

 

Izvor: BuzzFeed

 

Ratovi zvezda – Epizoda IV: Nova nada (1977)

Star Wars originalne ilustarcije Ralph McQuarrie 1

Star Wars originalne ilustarcije Ralph McQuarrie 2

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 3

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 4

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 5

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 6

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 7

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 8

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 9

 

Ratovi zvezda – Epizoda V: Imperija uzvraća udarac (1980)

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 12

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 13

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 14

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 15

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 11

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 16

 

Ratovi zvezda – Epizoda VI: Povratak džedaja (1983)

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 18

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 19

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 20

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 21

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 22

Star Wars originalne ilustracije Ralph McQuarrie 17

 


Pogledajte i slične tekstove:

 

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.