Featured adobe xd i sketch 757

Ne postoji samo jedan, idealan program koji bi koristili svi dizajneri korisničkog iskustva (UX) i korisničkog interfejsa (UI) ili baš svi koji se bave grafičkim i veb dizajnom. Trenutno je dostupno mnogo više od jednog softvera i, po svemu sudeći, biće ih još, a kao dva najaktuelnija alata na polju UX i UI dizajna izdvajaju se Adobe Experience Design CC, odnosno Adobe XD, i Skeč (eng. Sketch) kompanije Bohemian Coding.

Ovaj put upoređujemo ta dva programa, predstavljamo njihove sličnosti i razlike i uočavamo prednosti i mane, kako bismo doneli zaključak o tome koji od njih zavređuje više pažnje dizajnera i, na kraju, koji je brži i efikasniji za korišćenje.

Za početak, napominjemo da je pre kreiranja XD rešenja kompanija Adoubi (eng. Adobe) konstantno nadograđivala opcije dostupne u programima Fotošop (eng. Photoshop) i Ilustrator (eng. Illustrator). Ta dva alata su visokoplasirana na tržištu već skoro 30 godina i jasno je da Adoubi interfejs dobro poznaje skoro svaki dizajner. Ipak, godine su prolazile bez novih alata i to je loše uticalo na sveukupnu poziciju, posebno kada je i razvoj nekih drugih aplikacija zaustavljen.

Sticaj okolnosti, dakle, doveo je do toga da veliki broj veb dizajnera priželjkuje alternativno rešenje. Ono se i pojavilo 2009. godine, a zove se Skeč. Mnogi su ga doživeli kao osveženje – rafiniranu aplikaciju specijalizovanu za kreiranje vektorske grafike, prototipa i saradnju među dizajnerima.

Na osnovu brojnih komentara korisnika, zaključak je da je većina od početka zadovoljna ovim alatom, te je vrlo brzo postao svojevrstan standard. Doduše, samo za one koji rade na Mac računarima.

I dalje, međutim, mnogi koriste Fotošop i Ilustrator, ne može se reći da su od njih svi odjednom odustali, ali novi alat je punih sedam godina bio na vrhu najtraženijih veb dizajn aplikacija. Sve dok Adoubi nije odlučio da uzvrati udarac.

U martu 2016. godine ta kompanija lansirala je novu aplikaciju iz svog kreativnog paketa i nazvala je Adobe Experience Design CC ili skraćeno – Adobe XD. Reč je o programu za kreiranje vektorskih grafika i pravljenje prototipa dizajnerskih rešenja. Ciljna grupa su svi oni koji se bave UX i UI dizajnom. Isti oni, dakle, koji su i ciljna grupa za Skeč.

Dizajneri su se našli pred dilemom. Pomenuta dva programa su slična, a opet različita. Da li koristiti oba? Ili je efektnije opredeliti se za jedan. Ali, za koji?

Ovim tekstom pokušaćemo da odgovorimo na pitanje šta to Skeč ima što Adobe XD nema. I obrnuto.

Sketch izgled interfejs
Izvor slike: Sketch App

 

Sličnosti

Izgled

Primetno je da su oba programa zasnovana na veoma sličnom korisničkom interfejsu. Postoje, međutim, male razlike. U vertikalnom meniju sa leve strane, recimo, Skeč ima dodatne ikone, a i na gornjoj liniji okvira takođe nudi više opcija. Celokupan izgled te aplikacije upotpunjen je plavom bojom, dok je XD monohromatski.

Brzina, preglednost, funkcionalnost

Oba programa se mogu pohvaliti brzinom, mada brojni korisnici ističu da je Adobe XD za nijansu i brži. U slučaju, na primer, testiranja kreiranog prototipa, u programu Experience Design dovoljno je da se upotrebi skraćenica CMD/CTRL + Enter.

Sa druge strane, u ekstenziji Kraft, kompanije InVision (eng. Craft by InVision), koja se kao spoljašnji dodatak udružuje sa aplikacijom Skeč i specijalizovana je upravo za pregled prototipa, potrebno je da se svaka postavka (eng. board) sinhronizuje sa prototipom svaki put kada dođe do neke izmene. Tek onda se dodaljena URL adresa kopira u pretraživač. To znači dva koraka više, što u velikoj meri može usporiti rad dizajnera. U Kraftu, međutim, prototip izgleda realističnije.

Čuvanje i deljenje podataka

U oba slučaja postoji opcija skladištenja podataka u virtuelnom prostoru za tu namenu (eng. cloud). Jedna mogućnost je pohranjivanje svih podataka u Adobe Creative Cloud-u, dok je ekvivalent tome Sketch Cloud. Odatle se podaci lako mogu deliti sa svima.

Prečice

Poznato je koliko prečice (eng. shortcuts) u korišćenju programa mogu da skrate vreme kreiranja jednog dizajna – od konceptualizacije, preko dizajna, prototipa i testiranja, do isporuke finalnog rešenja klijentu. U oba programa o kojima je ovde reč, prečice su iste ili slične za većinu osnovnih funkcija, poput kopiranja i isecanja, pravljenja duplikata, otvaranja novog dokumenta, zatvaranja postojećih prozora ili približavanja i odaljavanja same grafike. Ono po čemu su prečice različite, upravo je ono u čemu se ova dva alata međusobno razlikuju.

 

Razlike

U čemu je Adobe XD efikasniji?

Ugrađeni snimač ekrana postoji samo u ovom softveru. Reč je o opciji koja omogućava pravljenje video snimaka svih interakcija koje nastanu u toku testiranja jednog prototipa, i to bez potrebe da se instalira dodatni program za snimanje. Ova mogućnost je poznata i kao stvaranje prototipa uživo (eng. live prototyping).

Ponavljanje šablona (eng. repeat grid) jedna je od osnovnih funkcija ovog Adoubi programa, uz pomoć koje je moguće jednostavno ponavljati i multiplicirati već postavljene strukture sadržaja, sa unapred određenom konfiguracijom razmaka između objekata i linija, veličine teksta, boje okvira i drugih elemenata.

Postavljanje interaktivnog prototipa u alatu XD moguće je bez uključivanja treće strane, odnosno bez potrebe za instalacijom spoljašnjih dodataka. Prototipi sačuvani u programu Experience Design, međutim, nemaju opciju za fiksne odeljke poput zaglavlja i sličnih sekcija, kao što to nudi Kraft, ekstenzija u Skeču.

Saradnja podrazumeva rad više dizajnera na jednom projektu. Adobe XD nudi prostor za rad (eng. artboard) kojem može da pristupi više ljudi odjednom, a svaka izmena čuva se u realnom vremenu.

Postoji i opcija vizuelnog verziranja (eng. visual versioning) koja korisnicima daje mogućnost pristupa revidiranom sadržaju. U svakom trenutku može da se pristupi ranijoj verziji dizajna i da se sa nekog od prethodnih rešenja izmene prenesu u trenutnu verziju.

Zajednički panel vrednosti (eng. assets panel) na jedinstven način objedinjuje interaktivne preporuke (eng. style guides) za boju, (slovne) znakove i simbole. Kada se nešto promeni u panelu zajedničkih vrednosti, promena se automatski primenjuje u svakom sledećem koraku. Skeč takođe koristi različite varijable za boju, izgled znakova i simbola, ali svaka od promenljivih se nalazi u zasebnom panelu.

 

Adobe XD saved content
Izvor slike: Adobe

U čemu Sketch prednjači?

Dodaci (eng. plug-in) glavni su adut Skeča. Putem tih, takozvanih, ekstenzija, koje su najčešće u vlasništvu drugih kompanija, ova aplikacija nudi veliki broj mogućnosti. Korisnici sami biraju koje će dodatke koristiti, a osim toga, mogu i da kreiraju sopstvena plug-in rešenja koristeći otvorene kodove. Svi dodaci se brzo instaliraju, jednostavno se koriste i lako se sinhronizuju sa postojećim sadržajem.

Prelazak sa ekrana na ekran u programu Adobe XD na neki način je otežano, jer podrazumeva pomeranje kompletnog ekrana, zajedno sa otvorenom navigacijom. U Skeču je to bolje rešeno, budući da postoji opcija linkovnja ka ekranu, kao i povezivanja sa spoljašnjom URL adresom.

Cena je, takođe, na strani Skeča. Istina je da je Adobe XD do skoro bio besplatan, jer je bio dostupan samo u probnoj, takozvanoj Beta verziji. Bio je to, izgleda, marketinški potez kompanije Adobe kako bi što veći broj korisnika privukla besplatnim softverom. Sada je za trogodišnju pretplatu za Adobe XD, u sklopu CC paketa, potrebno izdvojiti 719 američkih dolara. Sa druge strane, trogodišnja licenca za korišćenje Skeča iznosila bi između 197 i 237 dolara. Zapravo, za Skeč je obavezna samo kupovina licence za prvu godinu, u iznosu od 99 dolara, dok se svako sledeće obnavljanje dozvole plaća samo ukoliko korisnik želi da mu sva softverska unapređenja budu dostupna. Začkoljica je, međutim, u tome što se svi spoljni dodaci za Skeč plaćaju. Kraft je, na primer, besplatan samo za jedan prototip, dok neograničen broj prototipa košta oko 25 dolara mesečno.

 

Ukratko

Oba programa omogućavaju kreiranje vektorskih grafika, uvođenje novih simbola i stilova, kao i pravljenje određene strukture dokumenta i oba su prilagođena za operativni sistem Mek (eng. Mac OS). Sa druge strane, samo je Adobe XD dostupan i za Windows korisnike i samo unutar tog programa moguće je ponavljanje napravljenih struktura dokumenata, kreiranje i testiranje prototipa dizajna. Testiranje je moguće i u Skeču, ali samo uz upotrebu dodataka treće strane. Upravo su eksterni dodaci ono što Skeč razlikuje u odnosu na XD, a ovaj alat se izdvaja i po nižoj ceni. Ni jedan ni drugi program ne nude opciju naprednog uređivanja fotografija, s tim što uz XD u paketu dolazi i Fotošop, a Skeč to omogućava uz dodatke.

 

Zaključak

Jasno je da Adobe XD ide ka tome da svojim korisnicima ponudi sveobuhvatan alat koji će pratiti svaki aspekt dizajna korisničkog iskustva. Dakle, ne samo ono što Skeč već nudi, već i objedinjavanje svega što je u Skeču dostupno samo kroz dodatne ekstenzije. Brojni dizajneri smatraju da će Adoubi zbog toga vrlo brzo vratiti dominantnu ulogu koju je imao pre pojave rivala.

Iako Skeč za sada najduže postoji na tržištu kao specijalizovan alat za dizajn korisničkog iskustva, imajući u vidu višedecenijsko iskustvo koje Adoubi ima u branši, mnogi smatraju da je samo pitanje vremena kada će XD preuzeti primat. Neki veruju da će se to desiti i pre 2020. godine.

Reklo bi se da vreme kada su Fotošop i Ilustrator dominirali tržištem aplikacija i programa za veb dizajn prolazi. UI i UX dizajneri sada imaju mnogo više mogućnosti, a i novi programi se stalno pojavljuju. Među njima se ističu Affinity Designer, Figma, UXPin, Principle i InVision Studio, koji će zvanično biti dostupan od januara 2018. godine.

Da li će novi alati poljuljati tron za Adobe XD i Skeč?

Možda će se uskoro i pojaviti taj jedinstveni, idealni softver. Jer, kako dizajneri vole da kažu – potreban im je program koji može da radi onoliko brzo koliko oni brzo misle.

Ikone Sketch
Izvor slike: Sketch App

 

Dok do toga ne dođe, voleli bismo da čujemo vaše opredeljenje – Adobe XD ili Skeč? Koje opcije u ovim programima cenite i često koristite, a za koje smatrate da im treba izmena, nadogradnja ili usavršavanje?

 


Ako vam je ovaj tekst bio koristan, biće vam od značaja i slični članci:

 

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.