Adove Illustrator i Photoshop uporedne karakteristike

Indijski dizajner M. A. Kater (Kather) prikazao je razliku između softverskih paketa firme AdobeIllustrator Photoshop - kroz dopadljive minimalističke grafike.

On u 13 postera pod nazivom Illustrator vs. Photoshop komično predstavlja istoriju i sadašnjost ta dva programa za obradu slika, počevši od njihovog nastanka, toga čemu služe (Fotošop se pokazao boljim za grafike i fotografije, a Ilustrator za veb sadržaj), ko ih koristi, kakve su im mogućnosti, prednosti i mane.

Možda niste znali za ove zanimljive činjenice o dve najpopularnije aplikacije, kako za rastersku tako i za vektorsku grafiku.

Pratite Katera na dizajnerskoj društvenoj mreži Behance za prezentovanje portfolija radova.


Ilustrator vs Fotošop:

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (1)


Godina proizvodnje

Illustrator i Photoshop su razvijeni u različitim vremenskim periodima. Ova sekcija istražuje godinu proizvodnje svake aplikacije i kontekst u kojem su nastali, što pruža uvid u njihovu evoluciju i uticaj na digitalni dizajn.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (2)


Kako je izgledala prva verzija

Uporedna analiza prvih verzija Illustratora i Photoshopa otkriva osnovne karakteristike i funkcionalnosti koje su bile prisutne u tim ranim izdanjima. Ova sekcija ističe pionirski rad i osnove koje su postavljene za dalji razvoj.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (3)


Najčešće se koriste za…

Illustrator i Photoshop imaju različite primene u dizajnu i obradi slika. Ovde se istražuju tipični scenariji korišćenja za svaku aplikaciju, pružajući uvid u njihove specifične prednosti u određenim situacijama.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (4)


Najčešće ih koriste…

Korisnička baza za Illustrator i Photoshop može se razlikovati u zavisnosti od profesije, industrije ili kreativnih potreba. Ova sekcija istražuje koja vrsta korisnika često koristi svaku aplikaciju i zašto.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (5)


Zumiranje

Mogućnosti zumiranja su ključne za detaljan rad u dizajnu. Ova sekcija analizira kako Illustrator i Photoshop omogućavaju korisnicima da zumiraju i pregledaju svoje projekte, ističući razlike u performansama i funkcionalnostima.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (6)


Prostor za rad

Radni prostor u Illustratoru i Photoshopu može se razlikovati po organizaciji elemenata i intuitivnosti korisničkog interfejsa. Ovde se istražuje kako ove aplikacije pružaju korisnicima prostor za kreativno izražavanje i efikasno obavljanje posla.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (7)


Clipping Mask: Maska za isecanje slika

Upotreba maski je ključna tehnika u digitalnom dizajnu za precizno definisanje delova slike. Ova sekcija istražuje kako Illustrator i Photoshop omogućavaju korišćenje maski za isecanje slika i njihovu primenu u praksi.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (8)


Selekcija

Precizna selekcija elemenata je od suštinskog značaja u dizajnu. Ova sekcija upoređuje alate za selekciju koje nude Illustrator i Photoshop, naglašavajući njihove prednosti i nedostatke u procesu dizajniranja.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (9)


Slojevi

Korišćenje slojeva olakšava organizaciju i manipulaciju elementima dizajna. Ovde se istražuju mogućnosti slojeva u Illustratoru i Photoshopu i kako njihovo korišćenje doprinosi efikasnosti u radu.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (10)


Korak unazad (ctrl+Z)

Mogućnost poništavanja koraka je ključna funkcija u digitalnom dizajnu. Ova sekcija istražuje kako Illustrator i Photoshop omogućavaju korisnicima da koriste funkciju „Korak unazad“ i vraćaju se na prethodne akcije tokom procesa dizajniranja.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (11)


Radno okruženje

Dizajneri često preferiraju određeno radno okruženje koje im omogućava efikasniji rad. Ova sekcija upoređuje kako se radno okruženje Illustratora i Photoshopa razlikuje i kako to utiče na produktivnost i udobnost korisnika.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (12)


Brzina čuvanja datoteka

Brzina čuvanja datoteka može značajno uticati na produktivnost tokom rada. Ova sekcija istražuje kako se Illustrator i Photoshop razlikuju po brzini čuvanja datoteka i kako to može uticati na korisničko iskustvo.

ilustrator i fotošop uporedne karakteristike (13)


Sviđa ti se ovaj članak? Pročitaj još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.