Sećate li se trenutka kada je Hari Poter na peronu 9¾ čekao voz za svoju novu školu? Pamtite li njegov osećaj kada je prvi put kročio u zamak Hogvorts? Iskrsne li vam pred očima i prvi turnir u kvidiču? Ili trenutak otkrića Dvorane tajni? Ili, možda, trijumf nad baziliskom uz pomoć Grifindorovog mača?

Ako ste nešto od dogodovština i propustili, sada imate priliku da zavirite u svaki kutak tog čuvenog zamka i saznate, ili se podsetite, šta se sve dešavalo u Školi veštičarenja i čarobnjaštva.

Predstavljamo vam vebsajt pod nazivom Dobro došli u Hogvorts, svojevrsnu digitalnu turu kroz ovu školu „osnovanu u 10. veku, negde u brdima Škotske”. U sklopu ture izdvojeno je 100 ključnih tačaka koje pružaju informacije o tome šta se na tim mestima dešavalo i kako je to povezano sa događajima u celokupnom imaginarnom svetu nastalom iz pera Džoan K. Rouling za seriju romana o Hariju Poteru.

Ovaj nesvakidašnji pristup školi, za koju je čak i Albus Dambldor priznao da „ne zna koje sve tajne krije”, nastao je u sklopu projekta Interaktivni Hogvorts, koji je platforma Potermor (eng. Pottermore) pokrenula kako bi obeležila 20 godina od prvog izdanja knjige Hari Poter i Kamen mudrosti.

Prva, i trenutno aktuelna, verzija ovog sajta objavljena je 1. septembra 2017. godine, a u narednom periodu dodavaće se novi sadržaji i nove ključne tačke, kao direktan poziv milionima obožavaoca da se vrate i istraže dvorac i njegovu okolinu iz drugačijeg ugla.

Vebsajtu je moguće pristupiti sa računara ili mobilnog uređaja i pristup je potpuno besplatan. Potrebno je samo da korisnici registruju svoj profil i tura može da počne.

Svi vi, koji se osmehnete na sam pomen Hogvortsa, nešto zatreperi u vama i uzbuđeno iščekujete šta će sledeće da se desi, na pravom ste mestu. Ako se, nekim slučajem, prvi put susrećete sa ovim imenom i ne znate o čemu je reč, ne napuštajte nas. Jer, upravo ćete saznati.

Spremite se da zakoračite u svet magije.

Dobro došli u Hogvorts!


Izvor slika: Snimci ekrana sa ličnog Pottermore profila

Hogvorts Screenshot 2

Hogvorts Screenshot 1

Hogvorts Screenshot 3

Hogvorts Screenshot 4

Hogvorts Screenshot 5

Hogvorts Screenshot 6

Hogvorts Screenshot 7

Hogvorts Screenshot 8

Hogvorts Screenshot 9


Pogledajte i druge tekstove koji imaginaciju implementiraju u realnost:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.