manifest grafickog dizajna 2

Dobro osmišljeno grafičko rešenje odvešće vas do Meseca i nazad, u deliću sekunde. I sve će vam odmah biti jasno.

Kreativan plakat, nesvakidašnja vizit karta, jedinstveni logo ili inovativni vebsajt već na prvi pogled otkrivaju koncept na kom su zasnovani i nije vam potrebna elaboracija određene teme kako biste razumeli šta je autor hteo da kaže. Kada su vizuelni i tekstualni elementi vešto uklopljeni, poruka izgleda i prenosi se upravo onako kako je i zamišljena. U tome je i suština komunikacije, a dizajn je u suštini – vizuelna komunikacija.

Prvobitna zamisao dizajnera i ideja o tome šta njegov rad zapravo govori važan su činilac grafičkog dizajna. Možda čak i najvažniji, budući da dobra ideja najčešće vodi ka dobrom dizajnu. Ali, to nije i jedino merilo uspeha. Grafičkim dizajnom se kreiraju i vizuelno prijemčiva, može se slobodno reći i estetski lepa rešenja. Ali, opet, dobar grafički dizajn nije samo lep. Ima on i druge svoje kvalitete.

Šta je to zbog čega jedan dizajn nazivamo dobrim, a neki drugi prosečnim?

Pred vama je svojevrstan manifest dobrog dizajna, deset jednostavnih principa koji oslikavaju uspešan grafički dizajn.

10 principa kvalitetnog dizajna grafika

  1. Dobar dizajn ima dobru ideju

Sve počinje od ideje. Ideja vodi ka daljem razmišljanju o potencijalnim mogućnostima. Razmišljanje dalje vodi ka osmišljavanju celokupnog koncepta. Koncept, na kraju, dovodi do jedinstvenog kreativnog rešenja. To je put koji prelazi svaki dobar dizajn. Ne postoji prečica.

  1. Dobar dizajn je privlačan

Zapašće vam za oko, privući će vašu pažnju. Dobar dizajn ima svoj šarm i pleni nonšalantnom elegancijom. Kada malo bolje pogledate, uviđate da je na njemu sve savršeno uklopljeno. Boje su pažljivo odabrane i međusobno usklađene, prostor je pametno iskorišćen i nije preplavljen različitim fontovima, već je upotrebljen jedan ili eventualno dva, sa podgrupama. Shvatate da je dizajn uravnotežen i da ga to čini izuzetno estetski privlačnim.

graphic design funny solution
Izvor slike: Design Shack

 

  1. Dobar dizajn je inteligentan

Dobar dizajn upisuje značenje između redova. Pri tome se ne koristi samo vidljivim sredstvima, već i onim skrivenim, možda ne tako očiglednim na prvi pogled. Koristeći negativan prostor, on postiže pozitivan rezultat. Kada se nađete pred takvim dizajnom, istog trenutka uviđate njegovu genijalnost.

  1. Dobar dizajn ima smisao za humor

Nije sve samo crno i belo, naravno, nešto je i u nijansama. Dobar dizajn vešto barata bojama, kreativan je i ne ustručava se da proba nešto novo. Pa i da pogreši, nije strašno, naučiće na svojim greškama. I, što je najvažnije, dobar dizajn će umeti da se našali i izmami vam osmeh na lice.

  1. Dobar dizajn je logičan

Ukoliko se kreira logo za jednu vinariju, recimo, ne bi bilo dobro da taj logo na prvi pogled liči na automobil ili teniski reket, zar ne? Dobar dizajn je svrsishodan i, zapravo, veoma jednostavan i logičan.

logo design winery
Izvor slike: Pinterest

 

  1. Dobar dizajn je višestruko talentovan

Kada se od prvobitne zamisli stvori jedinstveni grafički prikaz, može se dalje razvijati i prilagođavati višestrukoj nameni. U tome je i osnova kreiranja vizuelnog identiteta. Nije važno da li je reč o multinacionalnoj kompaniji ili jednoj osobi koja na osnovu ličnog vebsajta i svog portfolija sarađuje sa klijentima, potrebno je da logo, vizit karte i prateći elementi slede istu ideju i nadovezuju se na istu konceptualnu nit.

  1. Dobar dizajn ne zahteva dodatna objašnjenja

Makar dizajnersko rešenje činila jedna jedina linija, ukoliko je ta linija veštinom i umećem dizajnera predstavljena na pravi način, sve će biti jasno.

one line logo graphic design
Izvor slike: Behance

 

  1. Dobar dizajn je originalan

Ne pokušava da imitira druge, svestan je svojih prednosti i siguran je u sebe. Dobar dizajn je unikat. Jedan, jedini i neponovljivi. Kreiran sa određenim ciljem i uvek funkcionalan.

  1. Dobar dizajn je odvažan

Ne ustručava se da svima dâ na znanje šta misli. Ume da iznese ono što je naumio i sa ponosom ističe ono što predstavlja. Ne plaši se da rizikuje ponekad, jer svestan je da na taj način može da dođe do najboljih rezultata.

  1. Dobar dizajn je, jednostavno, savršen

Dobar dizajn, a samim tim i uspešan dizajner, ume da bude perfekcionista. Slažemo se oko toga. Ipak, perfekcionizam u slučaju izrade grafičkih rešenja poželjna je karakteristika, jer uvek treba voditi računa i o najsitnijim detaljima. Ne bi bilo dobro da se po završetku izrade kompletnog korporativnog identiteta, recimo, ustanovi da je jedna crtica, pa čak i jedna tačka, ostala da „visi” u prostoru, a da je niko nije primetio i da je tako odštampano. Dobrom dizajnu se to ne može desiti, jer on brine o svakoj sitnici, pa i o uklanjanju nepotrebnih elemenata. Drugim rečima, dobrom dizajnu ništa ne fali i dobar dizajn nema nikakav višak.

Na kraju, ukoliko jedan dizajn poseduje sve navedene kvalitete, šta biste još mogli poželeti?

Zar nije savršen?

Graphic design peacock
Izvor slike: Tumblr

Nadamo se da smo vas ovim principima dobrog grafičkog dizajna inspirisali da se posvetite kreiranju jednog kvalitetnog dizajnerskog rešenja upravo – sada.

I radoznali smo da čujemo šta je za vas dobar grafički dizajn. Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima ispod teksta.


Ukoliko vas je ovaj tekst zaintrigirao, zanimaće vas i:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.