Sa toliko mnogo web tehnologija, platformi i programskih jezika, web dizajneri i developeri traže nove mogućnosti da privuku posetioce i pretvore ih u stalne klijente.

Postoji dosta načina za zadobijanje korisnika, ali jedan od trenutno najpopularnijih je parallax skrolovanje. Parallax koristi skriptu da bi pomerao elemente na web stranici u različitim etapama, stvarajući utisak dubine.

Ako ste ljubitelj fotografija u perspektivi verovatno će vam se dopasti ovaj tip sajtova. Efekat može proizvesti „teške“ sajtove, ali uz pravilno korišćenje može se postići spektakularan i privlačan vizuelni efekat.

Težina parallax sajtova

Prva pretpostavka kada razmatramo parallax web sajt je velika veličina fajla koja rezultuje dužim vremenom učitavanja stranice. Razlog dužem učitavanju je prikazivanje daleko više podataka na jednoj stranici nego što je to uobičajno.

Što više podataka se učitava, to je teža stranica. Iz ovog razloga parallax sajtovi su najpogodniji za situacije kada korisnici žele da sačekaju malo više da dođu do informacija.

Parallax i SEO

Ako ste upoznati sa dešavanjima iz ove oblasti, verovatno znate da pretraživači (naročito Google) redovno pooštravaju kriterijume za On Page optimizaciju. Proces pretraživanja informacija postaje sve više prilagođen korisnicima, ali to se uvek ne poklapa sa planovima i mogućnostima vlasnika sajtova.

Trenutno, ako preferirate „one-page“ parallax skrolujuće sajtove verovatno ćete moći da ih optimizujete samo za jednu ključnu reč. Kada se radi o regularnim sajtovima, svaka web stranica može biti optimizovana za posebnu ključnu reč ili frazu.

Shodno tome dobro osmišljena podela naslovne stranice na više strana može biti veoma efikasna, ali morate da obezbedite da sadržaj koji projektujete bude promovisan u uskom rasponu ključnih reči.

Mobilni parallax

Više nije moguće distanciranje od mobilnog web-a i to važi ne samo za sajtove u parallax-u već i za sve ostale. Ako odaberete upotrebu parallax efekta, morate obezbediti da se ovaj efekat pravilno prikazuje i na mobilnim uređajima.

Na sreću postoji veliki broj različitih biblioteka i skripti koje pomažu da se stranice sa ovim efektom prikazuju na mobilnim uređajima na odgovarajući način. Neke od popularnih su iScroll 4, Zynga Scroller, Scrollability i Stellar.js.

Parallax skrolovanje i UX

Parallax sajtovi su izuzetno angažujući za korisnike i mogu uraditi veliki posao što se tiče smanjenja stopa bounce rate, ali to se dešava samo ako ih maksimalno ubrzate i obezbedite da efekat pravilno funkcioniše na mobilnim.

Sajtovi u parallax-u omogućavaju da ispričate priče i to je odličan način da privučete posetioce. Pogledajte neke od zaista kreativnih i inspirativnih sajtova urađenih u parallax-u.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.