pretrazivaci

Pretraživači (browser-i) postaju sve brži i fleksibilniji, sve više su u stanju da pretvore sajtove u prave web aplikacije. Uradićemo poređenje ne samo ova tri vodeća browser-a, već i Opere i Maxthona.

Sa Internet Explorer  10 verzijom dostupnom za Windows 7 korisnike, pojavom Maxthon-a kao jedinstvne mašine među browser-ima, Firefox i Chrome browser-a  koji konstantno izbacuju nove verzije dodajući nove standarde, podršku i veću brzinu, može se reći da se uistinu vode ratovi između browser-a.

Današnji glavni pretraživači su svi toliko dobri da bi odabir pobednika bio veoma težak.

Pa kako da odaberete Web browser?

Prvo treba razmotriti da li on može da se pokrene na  vašem računaru.  Za ovo istraživanje, fokusirali smo se na Windows PC (zbog toga nismo uzeli u obzir odlični Safari), ali većina browser-a je dostupna za različite operativne sisteme.

Ako želite da pokrenete novi Internet Explorer 10, to je jedino moguće ako na vašem računaru koristite Windows 8 ili 7. Druge vodeće opcije za Windows – Firefox, Chrome, Opera i Maxthon se mogu pokrenuti na svim Windows verzijama, uključujući i XP i dostupne su za korisnike Apple Mac računara.

Za Ubuntu korisnike najbolju podršku pruža Firefox koji dolazi kao podrazumevani browser. Chrome i Opera su takođe dostupni za open source OS, iako će morati još da se potrude, jer se još uvek ne pojavljuju u Ubuntu Software centru.

chrome

Chrome 25

Chrome Instant znači da je vaša web stranica spremna za učitavanje pre nego završite sa unosom termina za pretragu. Chrome se odlikuje brzinom i minimalističkim dizajnom koji privlači sve više korisnika, podrška za HTML 5 znači da će biti upotrebljiv i za buduće napredne web aplikacije. Hardversko ubrzanje doprinosi još većoj brzi, ova opcija je isključena u podrazumevanim podešavanjima, možete je uvek uključiti,  ali treba znati da ovo verovatno nije najbolji izbor po pitanju privatnosti.firefox

Firefox 20

Firefox se odlikuje brzim objavljivanjem novih verzija po sličnom principu kao i Chrome. Ove nove verzije ne donose neka drastična unapređenja, ali se razvojni timovi bave značajnim pitanjima za mnoge korisnike kao što su vreme pokretanja, zauzeće memorije, brzina i naravno bezbednost. Ovaj lak, brz i prilagodljiv web browser može da se suprostavi svakom od konkurenata, poseduje hardverski akcelerator grafike, dobru HTML5 podršku i jedinstven Panorama sistem za organizovanje velikog broja tabova.

internet-explorer

Internet Explorer 10

Trenutno dostupan za Windows 7 kao i Windows 8 (ali ne i za Vistu i XP), Microsoft poslednja verzija pretraživača je dosta brža i ima mnogo bolju  podršku za HTML5. Takođe donosi neke jedistvene mogućnosti kao tab-pinning i hardverska akceleracija  i odlične alate za poboljšanje privatnosti i sigurnosti.

maxthon

Maxthon 4

Nedavno objavljen „Cloud browser“,  sa moćnim sistemom za sinhornizaciju, Maxthon je aplikacija koja nije toliko poznata i koristi je za sada nekolicina ljudi. Ali on nudi najviše alata, iznenađujući dobre performanse i HTML5 podršku. Ako vam se opcije poput fotografisanja trenutnog ekrana web stranice, preuzimanje videa ili prebacivanje na noćni režim pregledanja stranica čine privlačnim, preuzmite Maxton i isprobajte ga.

Kompaktibilnost svih sajtova je garantovana  s obzirom da Mahthon koristi Chrome i IE sisteme za renderovanje web stranica. Jedina stvar koja trenutno nedostaje je akceleracija hardvera. Ukoliko ovako nastavi ovaj browser bi mogao da ima svetlu budućnost i postane jedan od vodećih.

opera

Opera 12

Kao i drugi vodeći browser-i Opera je brz i HTML5 prilagođen pretraživač. Već dugo poznata po svojoj inovativnosti Opera je nedavno dodala podršku za HTML5 getUserMedia, koji dozvoljava da web stranice pristupe vašoj web kameri (naravno, ukoliko im vi to dozvolite). Opera turbo opcija koja ubrzava učitavanje na sporim konekcijama putem keširanja. Podrška za dodatne ekstenzije prati trendove ostalih browser-a, tu su još i mnoge druge korisne mogućnosti poput ugrađenog Bittorrent klijenta i lista aplikacija za brzo biranje.

Pri odabiru pretraživača najčešći faktori koji se uzimaju u obzir su brzina, izgled, vizualna privlačnost i lakoća korišćenja browser-a, sigurnost i privatnost, mogućnost sinhronizacije i druge opcije.

Šta na kraju odabrati?

Svi navedeni browseri su 100% besplatni i ništa vas ne sprečava da isprobate svaki od njih i vidite koji najviše odgovara vašim potrebama. Surfovanje webom i onako čini većinu vremena upotrebe računara kod većine korisnika, tako da imate vremena da isprobate sve opcije i izaberete vaš omiljeni browser. Prema ličnom mišljenju našeg tima čiji je fokus razvoj web aplikacija, naš izbor je Firefox koji nudi najviše opcija u tome pogledu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.