Twitter Bootstrap 3.0

Popularni framework koji su kreirala dvojica developera zaposlenih u Twitter-u pre nekoliko godina, Twitter Bootstrap,  postigao je veliki uspeh na Internetu zbog toga što pomaže dizajnerima da brže kreiraju web sajtove i da budu bolji i efikasniji u poslu koji rade.

Twitter Bootstrap  je besplatna kolekcija alata koji sadrže HTML i CSS bazirane šablone za forme, grafikone, dugmiće, tipografiju, navigaciju i druge komponente korisničkog interfejsa. Takođe sadrži neke opcione JavaScript ekstenzije, ali one nisu glavna mogućnost. Još jedan od pokazatelja popularnosti Bootstap-a je da NASA i MSNBC imaju sajtove  izgrađene uz pomoć ove tehnologije.

Nažalost Bootstrap ima relativno nepotpunu podršku za poslednje tehnologije, HTML5 i CSS3, ali dobra stvar je kompaktibilnost sa svim glavnim browser-ima. Druga verzija Bootstrap-a podržava responsive dizajn, što znači da se automatski prilagođava različitim veličinama ekrana na različitim operativnim sistemima.

Twitter Bootstrap 3 je najpopularniji projekat na GitHub-u i pri tome open source, što znači da su svi dobrodošli da se priključe i pomognu unapređenju ovog frameworka.

Twitter Bootstrap 3.0

Bootstrap-3.0

Nedavno je Twitter izdao obaveštenje da je u pripremi nova verzija Bootstrap 3.0. Da bi omogućili dizajnerima da ostanu u toku, objavili su kako sve to treba da izgleda i koja su glavna očekivanja od nove verzije.

Glavna poboljšanja koja se očekuju se odnose na sledeće:

  • promena Bootstrap URL-a
  • Kompajliranje celokupnog LESS koda, responsive stilova, sve u jedan CSS fajl
  • Ukidanje podrške za IE7
  • Prebacivanje na MIT licencu umesto Apache
  • Ubrzati kreiranje verzija
  • Poboljšati responsive CSS
  • Centralizovanje doprinosa zajednici

Ovo je samo deo funkcija koji je najavljen za izdanje 3.0.  Framework je dobio novu oznaku „Mobile first“. Izdanje je kompletno prepravljeno da bi bilo prilagođeno mobilnim uređajima od početka umesto ranijeg prisupa kada su bili opciono dodati mobilni stilovi. U novom Bootstrap-u ova opcija će biti dostupna u izvornom kodu. Mobilni stilovi neće više biti u odvojenim fajlovima  kao ranije nego u biblioteci, što čini upotrebu Bootstrap-a još lakšom nego ranije.

Twitter Bootstrap 3.0 dolazi sa mnoštvom novih mogućnosti i trebalo bi nam dugo vremena da iz sve opišemo, pa smo naveli samo one najvažnije. Ova poboljšanja će znatno olakšati ne samo web dizajn nego i mobilni dizajn. Još uvek nije poznato kada će nova verzija biti objavljena, ali uvek možete biti u toku tako što ćete posetiti zvaničnu stranicu projekta na GitHub-u.

Naše mišljenje je da se ovakav framework ne nalazi često na Internetu i da bi trebalo maksimalno iskoristiti njegove mogućnosti.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.