web-dizajneri

Većina dizajnera se ne bavi kodiranjem, osim najosnovnijeg HTML/CSS kodiranja kako bi se dizajn prikazao developerima.Kodiranje je namenjeno za programere, geekove...

Razlog zašto bi dizajneri trebali da se late kodiranja je veoma jednostavan. Jer će automatski postati bolji dizajneri. U ovom članku prikazujemo 6 razloga zašto bi dizajneri trebali da kodiraju svoj dizajn.

Bolji XHTML

Dizajneri koji imaju minimalno znanje da prevedu Photoshop dizajn u web format, često koriste razne programe ili plugine. Iako su ovi programi iz dana u dan sve bolji i bolji i dalje ne mogu da zamene kod koji napiše developer.

Ukoliko umete da iskodirate sopstveni validni XHTML kod, bićete vredan deo bilo kojeg tima. Sa mnogim serverskim jezicima kao što su PHP, ASP.NET, Ruby itd. mnogi zaboravljaju da output uvek završi kao HTML, jer browser mora da vidi HTML kako bi prikazao stranicu. Ukoliko bolje poznajete ono u čemu radite, bolje ćete se snalaziti.

Bolji SEO

SEO je u poslednje vreme postala često korištena reč u svetu weba. Ono što SEO generalno znači je ideja čemu bi sajt trebao da teži. Ukoliko umete da pišete validan kod, blizu ste dodavanja tačke „SEO Kompatibilan Dizajn“ u vaš rezime i listu usluga. To znači da možete više zarađivati.

Bolja pristupačnost

Bolji kod i bolja SEO optimizacija automatski znače bolju pristupnost. Ono što dizajner mora da uradi je prezentovanje informacija na jednostavan, smislen način, a na webu se to ne odnosi čisto u vizuelnom smislu. Loše iskodiran sajt može biti noćna mora za navigaciju ukoliko se pristupa sajtu preko mobilnog uređaja ili ukoliko je neko slep ili.

Poznavanje dobrih i loših strana u kodiranju sajta za hendikepirane ne samo da vam daje još jedan skup znanja, već takođe može pomoći u razmatranju činjenica pri dizajniranju sajtova za hendikepirane.

Dizajniranje sajtova koji imaju podršku za hendikepirane je obavezno za sve sajtove vlade, sajtova edukativne prirode i u poslednje vreme komercijalnih sajtova. Što više ljudi uspe da pristupi vašem sajtu, veće su šanse da ispunite svoje ciljeve.

Razvijanje leve strane mozga

Desna, kreativna strana mozga je odlična, ali veće angažovanje leve, logičke strane mozga može da pobudi kreativnost na mnogo više načina. Moto na dnu WordPress sajta je „Code is Poetry“ što znači „Kod je poezija“. To je tako jer je prevođenje nekog napisanog jezika u nešto što se može vizuelno prikazati zaista jedna forma umetnosti.

Ukoliko naučite da pišete sami svoj kod, to otvara potpuno nove dimenzije izražavanja u dizajnu. Razvijanje tehničkih i analitičkih veština može da poboljša informativno dizajniranje i još mnogo toga.

Bolja komunikacija sa kolegama

Pri slušanju developera veoma je lako izgubiti se u moru termina koje oni koriste, jednostavno jer niste izloženi tim stvarima i niste svesni šta ti termini znače. Ukoliko se sami uhvatite kodiranja i terminologija koja se koristi vam postane poznata, imaćete mnogo bolju komunikaciju sa developerima pri dogovaranju implementacije dizajna.

Bolji dizajn

Ukoliko znate osnovni skup znanja kao što su tipografija, boje, gradijenti, kompozicije, to je neophodno ali ne i samo po sebi dovoljno da bi ste bili odličan dizajner. Ukoliko želite da poboljšate svoju kreativnost, neophodno je naučiti kako se kodira i kako se ideja pretvara u završni proizvod. Naučite da kodirate, bićete bolji dizajner.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.