Obično kad ukucate u adress bar neku nepostojeću adresu, dobijete sledeću poruku:

404-error

Object not found!
The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.
If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 404

Ovo izgleda neprivlačno i može da zbuni posetioce i da odu na drugi sajt, umesto da se vrate na Vaš. Ovakve greške jednostavno ne možete sprečiti. Niko ne može da spreči korisnika da ukuca pogrešnu adresu u adress bar. 404 greška može da se kreira na više načina:

  • Pogrešno ukucan URL
  • Link sa pretraživača kog više nema
  • Interni nestali link koji vam je promakao

Ono što mi želimo da uradimo je da sprečimo pojavljivanje takvih grešaka i zamenimo ih sa nečim što izgleda više user-friendly i lakše je za razumeti. Drugim rečima, ono što želimo da uradimo je da napravimo sopstveni html fajl koji će postati default stranica za učitavanje pri pojavljivanju ovakvih grešaka.

Koje osnovne stvari custom 404 stranica mora da ima?

  • Link ka početnoj stranici
  • Većina sajtova ima implementiranu pretragu, ukoliko je Vaš sajt ima, postavite je u 404 stranicu
  • Link ka mapi sajta, ukoliko postoji

Kako napraviti custom 404 stranicu? Prvo što je potrebno uraditi je napraviti HTML fajl koji sadrži sve prethodno navedene elemente i sačuvati ga u root folder.

Sledeći korak je malo teži i radi na Linux serverima. Potrebno je pronaći .htaccess fajl (sa tačkom ispred). Ukoliko imate ovaj fajl, potrebno je izmeniti njegov sadržaj, ukoliko nemate potrebno je kreirati novi. U posebnoj liniki potrebno je upisati sledeće:

ErrorDocument 404/404handelr.html

Ovo je sve što je potrebno kako bi se kreirala custom 404 stranica. Ova linija ima dva dela, prvi deo nam govori ukoliko dođe do 404 greške, da se učita html fajl koji je upisan u drugom delu linije. Drugim rečima, ukoliko dođe do „Page not found“ greške, učitaj fajl koji se zove 404handler.html.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.