Ovo je post za sve one koji imaju ambicije da se bave web dizajnom i ne znaju odakle da počnu i šta da rade. Ovde ćemo opisati sve osnovne tehnologije koje web dizajneri koriste kako bi kreirali sajtove i web aplikacije.

web-dizajn-tehnologije

HTML

Poznavanje HTML, XHTML jezika je neophodno u web dizajnu i predstavlja nešto od čega se kreće. Svakom iskusnom web dizajneru ova tehnologija predstavlja neku vrstu navike. Iako se HTML smatra kao jednom od najlakših web tehnologija, ona i dalje predstavlja neizostavni elemenat u web dizajnu.

CSS

Mogućnost da predstavite dizajn koristeći CSS će smanjiti veličinu fajlova i vreme učitavanja i poboljšati rangiranje na pretraživačima. Mogućnost da kreirate CSS do nivoa gde će na svim browserima stranice biti kompatibilne, je veoma cenjeno znanje i svakako će se ceniti u ovom poslu.

Grafički dizajn

Ukoliko radite kao freelance web dizajner, onda će vaše dizajnerske veštine doći do većeg izražaja, nego kad radite u nekoj kompaniji u timu od više ljudi gde imate samo ulogu developera. Grafički dizajn sam po sebi nije potreba već nešto što je neophodno znati i veoma će koristiti, čak i pri najosnovnijim zadacima.

jQuery

Ovo je jedna od najaktuelnijih i najpopularnijih tehnologija u web dizajn svetu, gde se omogućava interakcija sa serverom u realnom vremenu i još mnogo toga. Na mnogim sajtovima se primete mnoga poboljšanja u smislu korišćenja i vizuelnih efekata.

PHP

PHP se smatra za prvi izbor server skriptnih jezika na Internetu. Otvoren kod PHP jezika se pokazao odlično u celoj PHP zajednici od kog svi imaju koristi. PHP je široko korišten na Internetu, od najjednostavnijih funkcija, do potpuno dinamičkih sajtova i postavljanje templejt fajlova kroz objektno orijentisanu aplikaciju i okruženje.

Flash

Animacije i animirani sadržaj su veoma popularni na Internetum gde se u centar pažnje u poslednje vreme stavlja 3D i interakcija sa korisnikom. Posedovanje veštine da se napravi dobra animacija koji će kod korisnika izazvati ‘wow’ efekat će svakako biti korisna. Animacije i video su jedan od najboljih načina da se privuče pažnja korisnika.

SEO

Search Engine Optimisation je zlatna koka web dizajna. Sa kvalitetnom SEO agencijom, sajtovi se izlažu ciljnoj publici i pretiču svoju konkurenciju koji nemaju dobro optimizovan sajt. Potpuno je beskorisno da se kreira odlično dizajniran sajt sa najnovijim tehnologijama, ako niko ne može da ga pronađe. Ako imate sajt koji ima namenu da prodaje, reklamira i promoviše, brzo ćete shvatiti važnost SEO optimizacije.

Administracija servera

Ovo iako nije neka glamurozna uloga u web dizajnu, svakako je bitna. Administrivanje domena, hostinga, mailova, servera, bekapa, je neophodna kako bi sajt radio normalno i bez ometanja.

Project managment

Pri upravljanju ili u radu u web dizajn kompaniji, svakako dobra praksa uopšte je mogućnost upravljanja projektom u zadanim vremenskim rokovima, raspoloživom budžetu i resursima. Ukoliko uspete da dobro upravljate svojim projektima u zadanim vremenskim rokovima i resursima, klijenti će to svakako primetiti.

MYSQL

Open source tehnologije potpuno dominiraju webom. Web dizajneri svih nivoa mogu da koriste MySQL tehnologiju u kreiranju web sajtova i aplikacija. Kad pogledamo da većina web aplikacija koristi MySQL sa PHP tehnologijom, nije uopšte čudno da posedovanje ovakvih znanja ima veliku vrednost u web dizajn industriji.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.