jQuery je popularna javaScript biblioteka koja umnogome pojednostavljuje i ubrzava rukovanje događajima, omogućava animacije sa veoma malo kodiranja. Uz pomoć jQuery biblioteke, možete početi sa novim načinom web programiranja, a galerije slika su jedan od načina za to. Ovo je prikaz 15 unikatnih jQuery Javascript skripti za prelepe galerije slika, koje omogućavaju dobar način prikaza slika sa malo koda.

1. PhotoSquare Photography WordPress Theme ($79)

PhotoSquares je veoma fleksibilna galerija u WordPress-u koja je odlična za dizajnere, programere ili fotografe da predstave svoje radove i portfolio.

Ova tema omogućava da se podesi veličina thumbnail slika, tako da će svi moći da naprave custom layout.

jquery-plugin

2. GalleryView: A jQuery Content Gallery Plugin

GalleryView teži da omogući korisnicima maksimalnu slobodu da naprave jedinstvenu galeriju atraktivnog izgleda koju je lako podesiti i kastomizirati.

jquery-gallery

3. Sliding Image Gallery jQuery Plug-in

SlidingGallery plug-in pretvara grupu slika u cikličnu galeriju slika koje korisnik može da bira. Jedna slika je centrirana na sredinu ekrana, sa dve manje slike sa strane. Korisnik ima mogućnost da klikne na bilo koju od slika sa strane i pri tom će ta odabrana slika doći u fokus, tj. na sredinu ekrana.


4. PrettyPhoto jQuery Lightbox Clone

PrettyPhoto je jQuery lightbox klon. Osim slika, ovaj plug-in podržava video, flash, YouTube itd. PrettyPhoto je multimedijalni lightbox. Podešavanje skripte je brzo i jednostavno i podržana je od većine popularnih browsera.

jquery-plugins

5. AD Gallery – a jQuery gallery plugin

jQuery plug-in koji omogućava visok nivo kastomizacije prikaza slika u galeriji.

javascript-slideshow

6. FancyBox

FancyBox je alatka za prikaz slika, html sadržaja i multimedije u prepoznatljivom „Mac“ okruženju lightbox-a koji se izdvaja preko sadržaja stranice.

jquery-plugin

7. Shadowbox

Shadowbox je plug-in koji omogućava prikaz multimedijalnog sadržaja zastupljenog na web-u. Ovaj plug-in je urađen u JavaScript-u i CSS-u i nudi visok stepen kastomizacije.

jquery-gallery

8. Galleriffic

Galleriffic besplatan jQuery plug-in kreiran za galerije koje će podržavati veliki broj slika.

jquery-gallery

9. Full screen image gallery using jQuery and Flickr

Ovo je full screen galerija slika koja automatski skalira sliku, dok u isto vreme održava razmeru ekrana da popuni pozadinu browsera. Podržava flickr pretraživač, thumbnail-ove, natpise itd.

jquery-plugin

10.Moving Boxes


11. SlideViewerPro 1.0

SlideViewerPro galerija omogućava potpunu kastomizaciju i kreiranje odličnih slajd galerija za razne projekte ili interaktivne galerije u blogovima.

jquery-slideshow

12.Pikachoose

Pikachoose je lagan jQuery plug-in koji obezbeđuje jednostavnu prezentaciju slika sa opcijama za slideshow, dugmadima za navigaciju i auto play. Pikachoose je dizajniran za laku instalaciju i podešavanje. Kreiranje galerije je veoma jednostavno.

jquery-multimedia

13. imgAreaSelect

imgAreaSelect jQuery plug-in omogućava selektovanje pravouganog područja slike. Ovaj plug-in omogućava web developerima da lako ugrade mogućnost crop-ovanja slike kao i mnoge druge mogućnosti.


14. Galleria Plugin

Prikaz ovog plugin-a pokazuje neke naprednije efekte koje možete postići sa Galleria plugin-om.

jquery-gallery

15.JQZoom

JQZoom je javascript plugin koji omogućava uvećavanje željenog dela slike koji se selektuje. Ovaj plugin je veoma jednostavan za korišćenje i omogućava zumiranje bilo kog dela slike.

jquery-zoom

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.